Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Stressi on kelpo apulainen, mutta kehno isäntä

Asiantuntija: Elämä ilman stressiä on ikävää

Tampere 28.5.2015

Elämä ilman stressiä on ikävää. Näin sanoo stressistä kirjan kirjoittanut Tampereen yliopiston dosentti Marja-Liisa Manka. Mankan mielestä stressistä voi nauttia, koska aikarajat ja vaatimukset luovat ihmisille usein myös positiivista painetta.

– Stressi voi pitkään kestäessään tehdä ihmisen toivottomaksi, mutta haastava paine on hyvästä ja se on nimenomaan sitä, että saa käyttää osaamistaan ja onnistuu. Ihmiset tarvitsevat haasteita ja "äksöniä" saavuttaakseen onnistumisen tunteen, Manka selvittää.

Stressi on työelämässäkin kelpo apulainen, mutta toisaalta kehno isäntä. Manka arvioi, että se aiheuttaa välillisesti ja välittömästi ainakin miljardin euron kulut Suomessa vuosittain. Hän perustaa näkemyksensä muun muassa Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston selvityksiin.

Manka sanoo, että suurimpia syitä stressiin ovat työelämän jatkuvat muutokset ja epävarmuus. Hänen mielestään ihmisillä on usein tarve pinnistellä, mutta liiallinen stressi lamauttaa.

– Hallinnan tunteen menettäminen on oleellinen asia, kun positiivinen stressi muuttuu negatiiviseksi. Jokaisella on oma yksilöllinen ylikuormituksen raja, ja pahoja merkkejä ovat muun muassa ärtyneisyys ja unettomuus. Se aika, kun pitäisi nukkua, on turhin aika miettiä töitä.

Oman ajan ottaminen tärkeää

Mankan mukaan liiallista stressiä voi torjua yksinkertaisin keinoin kuten liikunnalla, luonnossa liikkumalla tai vaikkapa lapsenlapsien kuvia katselemalla.

– Tämä voi kuulostaa kukkahattutädin höpinöiltä, mutta siitä on tutkimustuloksia, että positiivisten kokemusten ja mielleyhtymien hakeminen stressin keskellä laukaisee valtavasti voimavaroja ihmisessä ja rentouttaa.

Manka korostaa, että kiireiden keskellä tulisi varata omaa aikaa harrastuksille ja muille vapaa-ajan aktiviteeteille stressin ehkäisemiseksi.

– Tämä koskee erityisesti perheellisiä. Vaikka perheessä olisi pieniä lapsia, on omaa aikaa järjestettävä, jotta voi rentoutua ja tuntea, ettei joku muu koko ajan määritä ajankäyttöä.

Mankan Stressikirja – Mistä virtaa -kirjan on kustantanut Talentum.

 

(STT)

Luonnossa liikkuminen auttaa torjumaan stressiä - vapaa-ajan aktiviteeteille tulisi varata aikaa kiireenkin keskellä. 


Tunnista stressi ja työuupumus

3T:n verkkokurssilla Työhyvinvoinnin johtaminen esimiestyönä yhtenä pääaiheena on stressin ja työuupumuksen tunnistaminen. Pidä huolta henkilöstöstä! Kurssi koostuu havainnollisista 3T Opetusmultimedioista ja tietotestistä. Opiskele, kun sinulle sopii!

» Tutustu kurssiin

» Koko verkkokurssi- ja koulutusvalikoima

Kiire on yleinen stressiä lisäävä tekijä.

(3T Ratkaisut Oy)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi