Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Monilla rakennustyömailla työskennellään viikonloppuna ilman työmaajohtoa

7.4.2015

Helsingin poliisilaitos ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue tekivät maaliskuussa valvontaiskun yhteensä 25 Helsingissä sijaitsevalle rakennustyömaalle. Osa tarkastuksista tehtiin viikonloppuna.

Tarkastuksilla selvisi, että viikonloppuna monilla työmailla ei ollut lainkaan paikalla työmaajohtoa. Yhdellä näistä työmaista havaittiin, että julkisivutyötä tekevät työskentelivät korkealla ilman minkäänlaista putoamissuojausta. Työsuojelutarkastajat joutuivat välittömästi keskeyttämään vaarallisen työnteon.

Työturvallisuuteen liittyvä lainsäädäntö edellyttää, että rakennustyömaan päätoteuttajan tulee jatkuvasti tarkkailla työmaan työturvallisuusolosuhteita.

–Vaikka työnjohto ei olisi paikalla, voi päätoteuttaja joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen esimerkiksi silloin, jos työmaalla sattuu työtapaturma tai työmaalla on pimeitä työntekijöitä, muistuttaa ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Vain puolella työmaista oli työmaaluettelot kunnossa

Helsingin rakennustyömailla tehdyillä valvontaiskuilla valvottiin työmaaluetteloita, henkilötunnistekortteja, ulkomaalaisten työnteko-oikeutta, työturvallisuutta ja tilaajavastuulakia.

Valvontaiskun 25 kohteesta vain 12:lla oli työmaaluettelo kunnossa. Monella työmaalla luetteloon ei ollut kirjattu kaikkia työmaalla työskenteleviä. Lisäksi monien työntekijöiden kohdalla työnantajan nimi oli ilmoitettu luettelossa väärin.

Luettelo työmaalla työskentelevistä tuli pakolliseksi heinäkuussa 2014. Päätoteuttajan on pidettävä ajantasaista luetteloa kaikista rakennustyömaalla työskentelevistä. Luettelointivelvollisuus tekee alihankintaketjuista aiempaa läpinäkyvämpiä ja vaikeuttaa pimeän työvoiman käyttöä rakennusalalla.

Poliisin ja työsuojelutarkastajien yhteistarkastuksilla poliisi voi määrätä työmaajohdolle välittömästi sakkoja siellä havaituista tunnistekortti- ja luettelopuutteista.

–Valvontaiskun yhteydessä poliisi määräsi yhdessä tapauksessa sakkoja työmaan päätoteuttajalle havaituista tunnistekortti- ja luettelopuutteista. Lisäksi joissain tapauksissa havaittuja puutteita selvitellään parhaillaan työsuojelutarkastajien toimesta. Myös näistä voi vielä seurata sakkoja, kertoo rikosylikonstaapeli Harri Luukka Helsingin poliisilaitokselta.

Valvontaiskuissa tarkastettiin yhteensä 230 työntekijän tunnistekortit. Valtaosalla tunnistekortti oli kunnossa. 21 työntekijän kohdalla tunnistekortissa oli virhe, puutteellista tietoa tai tunnistekortti puuttui kokonaan. Valvontaiskussa yhdellä työmaalla kohdattiin useita työntekijöitä, joilla ei ollut työnteko-oikeutta Suomessa.

Työsuojelutarkastajien ja poliisin yhteiset valvontaiskut jatkuvat keväällä 2015 eri puolilla Etelä-Suomea.

(Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue)

Korkealla työskentely  vaatii aina asianmukaiset putoamissuojaukset.


Työturvallisuus ja työhyvinvointi huipputasolle 3T:n palveluilla

Toteutamme työturvallisuuden, työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistämiseen liittyviä kehittämis- ja valmennusohjelmia. Ne suunnitellaan aina yhteistyössä asiakkaan lähtökohdista.

Asiantuntijamme ovat korkeasti ja monipuolisesti koulutettuja, käytännönläheisiä ammattilaisia, joilla on kymmenien vuosien kokemus sadoilta työpaikoilta.

Vaikuttavuuden aikaansaamista voidaan mitata monipuolisesti standardoiduilla menetelmillä. Työkaluinamme on mm. 3T Kulttuurimittari (kysely), 3T Johtamisarviointi (kysely ja haastattelu) ja Elmeri -tuoteperhe.

» Kehittämispalvelut

» Koulutukset ja valmennukset

» Ilmoittaudu mukaan myös uuteen iTu - Inhimillinen turvallisuustekijä haltuun -koulutuspäivään 28.5.2015 tai 24.9.2015!

(3T Ratkaisut Oy)

 

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi