Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kaupan alalla on paljon haitallista psykososiaalista kuormitusta, joka jää tunnistamatta

25.3.2015

Kaupan alalla on nykyään paljon terveyttä vaarantavaa psykososiaalista kuormitusta, mutta työnantajat tunnistavat sen huonosti. Tämä on tullut ilmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston tekemissä työsuojelutarkastuksissa ja työsuojeluviranomaiselle tulleissa yhteydenotoissa.

Psykososiaalista kuormitusta aiheuttavat kaupan alalla muun muassa väkivallan uhka, yksintyöskentely, puutteellinen perehdyttäminen, aukioloaikojen pidentyminen, asiakaspalvelun vaatimukset ja jatkuva muutos. Myyjien tehtävänkuva on monipuolistunut, ja usein myyjän tulee hallita hyvin monenlaisia palvelutehtäviä. Kuormitusta aiheuttaa usein myös organisaation ylätasolta tuleva suuri tietomäärä, johon ei ehditä myymälöissä tutustua.

Tarkastuksilla havaittiin, että työnantajat näkevät nämä kuormitustekijät alalle tyypillisinä piirteinä, joille ei voi mitään. Näin ei kuitenkaan ole.

–Kyse on psykososiaalisista kuormitustekijöistä, jotka voivat vaarantaa työntekijän terveyden. Työnantajan tulee hallita niitä yhtä järjestelmällisesti kuin fyysistä työympäristöä ja tapaturmariskejä, sanoo työsuojelutarkastaja Katja Savolainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kuormitustekijöiden hallitseminen on myös taloudellisesti järkevää. Pahimmillaan psykososiaalinen kuormittuminen voi aiheuttaa työtehon alentumista ja tai jopa pitkiäkin sairauslomia.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tekivät vuonna 2014 lähes 600 tarkastusta tukku- ja vähittäiskaupan työpaikoille. Valvontahavaintojen perusteella psykososiaaliset kuormitustekijät tunnistetaan kaupan alalla selvästi huonommin kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla, toimistotyössä, asiantuntijatyössä ja kouluissa.

Kuormitustekijät on arvioitava jokaisessa työssä erikseen

Laki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan työn terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Terveydelle haitallisten kuormitustekijöiden hallinta alkaa niiden tunnistamisesta. Psykososiaaliset kuormitustekijät vaihtelevat erilaisissa töissä, joten työnantajan on tunnistettava ja arvioitava kuormitustekijät juuri kyseisessä työpaikassa ja eri tehtävissä. Arvioinnin jälkeen työnantajan tulee tehdä tarvittavat toimenpiteet, jotta työ ei vaaranna työntekijöiden terveyttä.

Kuormitustekijöiden hallinnassa työterveyshuolto on työnantajan apuna. Työnantajan tulee varmistaa, että työterveyshuolto arvioi työpaikkaselvitystä tehdessään myös työn psykososiaaliset kuormitustekijät. Kuormitustekijät voivat liittyä työn järjestelyihin, työn sisältöön tai työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen.

–Kun työnantaja tekee työterveyshuollon kanssa tiivistä yhteistyötä, se pystyy puuttumaan ajoissa niihin kuormitustekijöihin, jotka vaarantavat työntekijöiden terveyden, Savolainen korostaa.

(Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue)

Työterveyshuolto on työnantajan apuna kuormitustekijöiden hallinnassa.


Ota työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheisten multimedioiden monipuolinen valikoima helposti käyttöön

» 3T Kouluttajalisenssillä 

» 3T eOpistossa

Valikoimamme sisältää monia psykososiaalisiin kuormitustekijöihin liittyviä aiheita, mm. Väkivallan ennaltaehkäisy ja jälkihoito työpaikalla ja Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen sekä Yksintyöskentely.

Demottavissa olevat multimediat:
» Multimediakirjasto -> Demo-kurssit

(3T Ratkaisut Oy)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi