Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Vuokratyöyritykset hoitavat työnantajan velvollisuuksiaan aiempaa paremmin

3.3.2015

Työsuojelutarkastajien havaintojen mukaan vuokratyötä tarjoavat yritykset hoitavat työnantajan velvollisuuksiaan selvästi paremmin kuin vielä kuusi vuotta sitten. Tämä näkyy varsinkin työaikakirjanpitoon ja vuosilomiin liittyvissä asioissa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat valvoivat vuokratyöyrityksiä tehostetusti vuosina 2013 - 2014 ja sitä ennen vuosina 2007 - 2009. Kuusi vuotta sitten moni vuokratyöyritys ei kirjannut läheskään kaikkia työtunteja järjestelmällisesti ylös. Lisäksi moni työntekijä jäi ilman lainmukaista vuosilomaa. Osalle maksettiin ainoastaan lomakorvaukset, osa ei saanut sitäkään.

Nyt työaikakirjanpidon järjestelmät ovat monissa vuokratyöyrityksissä pääosin kunnossa. Lisäksi useimmat vuokratyöntekijät saavat vuosilomansa, ja vuosilomakorvaus maksetaan työsuhteen päättyessä eikä lainvastaisesti joka palkan yhteydessä. Tosin nämä edistysaskelet koskevat lähinnä järjestäytyneitä yrityksiä - työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä puutteita on yhä paljon.

–Näyttää siltä, että vuokratyöyritykset ymmärtävät työnantajaroolinsa aiempaa paremmin. Aiempina vuosina oli hyvin tavallista, että vuokratyöyrityksen työnantaja nimitti työntekijöitään kumppaneiksi. Siihen törmää tarkastuksilla koko ajan harvemmin. Nykyään useimmat ymmärtävät, että myös vuokratyöntekijät ovat yrityksen omia työntekijöitä, kertoo työsuojelutarkastaja Lea Piho Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Sopimuksessa on oltava tieto vuokratyön sisällöstä ja kestosta

Edistysaskelista huolimatta työsuojelutarkastuksilla löytyi myös puutteita, varsinkin määräaikaisissa työsopimuksissa. Usein määräaikaisuuden perusteeksi oli kirjattu vain "käyttäjäyrityksen tarve". Työsopimuslain mukaan sopimuksesta pitäisi selvitä, miksi käyttäjäyritys tarvitsee määräaikaista työvoimaa. Usein puuttui tieto myös määräaikaisuuden kestosta tai arvioidusta kestosta. Vuonna 2012 työsopimuslakiin tehtiin lisäys, jossa erikseen korostettiin, että nämä tiedot on oltava myös vuokratyöntekijän työsopimuksessa.

Näiden puutteiden taustalla oli usein ongelmia tiedonkulussa. Vuokratyöyritysten mukaan käyttäjäyritykset eivät läheskään aina anna heille tietoja esimerkiksi vuokratyön sisällöstä, kestosta ja terveydellisistä riskeistä.
–Kun käyttäjäyritys vuokraa työntekijöitä, sen tulee antaa nämä tiedot vuokratyöyritykselle, Piho korostaa.

Vuonna 2013 vuokratyöyrityksiin tehtiin Etelä-Suomessa 232 tarkastusta. Näistä 58 yritykseen tehtiin jälkivalvontaa vuonna 2014. Lisäksi vuonna 2014 tarkastettiin 35 vuokratyötä käyttävää yritystä.

(Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue)

Käyttäjäyritysten on kerrottava vuokratyöyrityksille tärkeitä tietoja työn luonteesta, mm. sen terveydellisistä riskeistä.


Perehdytä kaikki työntekijät työturvallisuuteen helposti ja innostavasti!

Ota 3T Opetusmultimediat vakituisten ja kausityöntekijöiden perehdytyksen työkaluiksi – 90 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista multimediaa helposti käyttöön

» 3T Kouluttajalisenssillä 

» 3T eOpistossa

 

Vuorotyössä väsymys voi yllättää. Kuva 3T Opetusmultimediasta Uni ja työvireys.

(3T Ratkaisut Oy)

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi