Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Uudet ruokavaliot antavat lupauksen hyvinvoinnista

Ravintopirtelöt ja veganismi tulossa Suomeen

Helsinki/Oulu 9.2.2015

– Hyvänolontunne on se, mitä ruokavalioilla haen. Aiemmin paastosin säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Jätin sen ja aloin karpata. Karppauksessa lähti turvotus ja painoakin putosi.
Näin kuvailee lähihoitaja Jaana Alanen, joka on kokeillut muitakin ruokavalioita. Nyt hänellä on takana toista kertaa noin kuukauden mittainen kuuri, jonka tarkoitus on puhdistaa kehoa.

Ravinto alkoi kiinnostaa Alasta jo vuosikymmeniä sitten, kun hän innostui oman kehon huolehtimisesta. Vaikka karppaus jäi, Alanen jätti arjen ruokavaliostaan valkoisen pastan, riisin ja perunan. Hän syö leivistä vain täysjyvää ja mieluiten ruista.
– Haluan syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa.

Parempi elämä houkuttaa

Uudet ruokavaliot houkuttelevat lupauksilla paremmasta elämästä. Ruokakulttuurin professorin Johanna Mäkelän mukaan muotidieetit auttavat ihmisiä tekemään valintoja yltäkylläisyyden keskellä.
– Ruokavaliot sisältävät aina lupauksen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja jostain uudesta. Tiettyjen ongelmien luvataan poistuvan, jos noudattaa ohjeita.

Mäkelän mukaan ihmisen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin lisäksi ruokavaliotrendeissä korostuu ruoan ekologisuus ja taloudellisuus. Viime vuosina myös ruoan hävikistä on keskusteltu aiempaa enemmän.

Osa kokee yleiset ravitsemussuositukset liian yleispäteviksi, koko väestölle annettaviksi ohjeiksi. Niitä ei ole samalla tavalla helppo noudattaa, kuten esimerkiksi raakaravintokirjojen ruoka-ohjeita.
– Ruoka edustaa ihmisten elämässä konkreettista asiaa, johon he voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa.

Dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta arvioi, että osa ihmisistä tarttuu herkästi helppoja ratkaisuja lupaavaan dieettiin, jos on epäonnistunut aiemmissa laihdutusyrityksissään. Kun keskusteluun tulee uusi dieetti, sen tarjoilema ylivertainen teho houkuttaa.

Osa ei siedä ohjeita

Jallinojan mukaan osa suomalaisista kaipaa auktoriteetteja siihen, miten ja mitä pitäisi syödä. Osa taas vastustaa kaikenlaisia sääntöjä.
– Jos ohjeita annetaan, osa ihmisistä hikeentyy niistä, hän kuvailee.
Jopa sama ihminen voi yhdessä vaiheessa kaihtaa ohjeita, mutta hetken päästä kaivata niitä. Jallinojan aiemmissa tutkimuksissa mukana olleet kertoivat, etteivät halua asiantuntijan määräilevän heitä. Heitä kannustettiin muuttamaan ruokailuaan terveellisemmäksi, mutta kaikki eivät pystyneetkään siihen. Silloin he alkoivat kaivata piiskuria kontrolloimaan ruokavalintojaan.

Jallinojan mukaan ravitsemussuositukset tulkitaan herkästi käskyksi ja rajoituksiksi.
– En tiedä, toteltiinko niitä aikaisemminkaan kovin ehdottomasti, sillä ihmiset söivät tuolloin liian vähän kasviksia. Aiemmin niitä ei kuitenkaan kritisoitu julkisesti yhtä äänekkäästi kuin nykyään.

Ruoka juomina

Mäkelän mukaan ruokatrendeissä on selvää aaltoilua, mutta tilastotietoa eri ruokavalioita noudattavista ei juuri ole. Nyt Suomeen on rantautumassa pari uutta trendiä: veganismi eli eläinperäisten tuotteiden välttäminen ja optimaaliset ravintopirtelöt, joissa kaikki ravinto nautitaan nestemäisessä muodossa.
– Hupainen yksityiskohta pirtelöilmiössä on, että osa ruokavalion kokeilijoista syö paljon purkkaa. Muuten pureskelusta tulee pula.
Yhdysvalloissa veganismi on ollut muotia jo jonkin aikaa. Mäkelän mukaan on kiinnostavaa nähdä, onko sille isoa tilausta Suomessa.


(STT)

 

Yhdelle ruoka on energiaa, toiselle makua ja kulttuuria 

Osalle meistä ravinto on ennen kaikkea avain terveeseen elämäntapaan. Toiset taas korostavat ruoan loihtimaa mielihyvää.

Kuria ja työtä
– Lihaksikas ja tiukassa kunnossa oleva keho symboloi pärjäämistä.
– Syöminen tähtää terveyteen.
– Ihminen nähdään järkevänä toimijana.
– Syömisellä ja ruoalla on tavoitteita, kuten terveys ja hyvinvointi.
– Ruoka on ravitsemusta.

Nautintoa ja kuluttamista
– Ruoka ja syöminen ovat osa vapautta ja mielihalujen toteuttamista.
– Ruoka on makuja, kulttuuria ja merkityksiä.
– Tunteet ja mielihyvä ohjaavat ihmistä.

Lähde: Dosentti Piia Jallinoja, Kuluttajatutkimuskeskus, Helsingin yliopisto

 

 


 

3T:n verkkokurssit työhyvinvoinnin tukena!

Opiskele silloin, kun sinulle sopii! Kurssit koostuvat havainnollisista ja mielenkiintoisista 3T Opetusmultimedioista.

Aiheina mm. toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja -turvallisuus, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden johtaminen esimiestyönä, inhimillinen turvallisuutekijä sekä elintapojen vaikutus työhön, mm. Ravinto ja työvireys. Alkaen 59 € + alv.

» Tutustu

» Ilmoittaudu Elintapa -kursseille

 Aiheina mm. Ravinto ja työvireys

Kuva: 3T Ratkaisut Oy, Ravinto ja työvireys -opetusmultimedia

 

Karppaus vastareaktio suosituksia vastaan

Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan karppauksen eli vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio Suomessa oli osittain vastareaktio asiantuntijoiden laatimia suosituksia vastaan.
– Karppausta perusteltiin julkisuudessa myös ravinnon luonnollisuudella. Karppaajat nostivat "herrojen" kritisoimat voin ja kerman takaisin kunniapaikalle, sanoo dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Karppaukseen lähtivät mukaan yhtä lailla miehet kuin naisetkin, mikä on poikkeuksellista, sillä muutoin naiset laihduttavat miehiä useammin. Yli puolet karppaajista yritti laihtua ruokavalion avulla.

Jallinojan mukaan meteli karppauksen ympärillä oli hämmentävän suuri, vaikka vuonna 2012 vain seitsemän prosenttia suomalaisista kertoi karpanneensa.

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi