Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Neljä kymmenestä liukastuu talvisin

4.2.2015

Tuoreen kyselyn* mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta on liukastunut tämän tai viime talven aikana. Liukastumisista seuraa usein kipua ja kustannuksia. Noin puolet liukastuneista kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itseään liukastumisen seurauksena. Kävelijän omaa varautumista ja katujen kunnossapitoa pidetään tärkeinä liukastumistapaturmien ehkäisyssä.

Neljä kymmenestä suomalaisesta kertoi joulukuussa 2014 toteutetussa kyselyssä liukastuneensa kuluvan talven alkupuoliskon tai viime talven aikana. Noin puolet liukastumisen aiheuttamista kaatumisista sattui katu- tai tiealueella ja kolmasosa piha-alueella. 65 prosenttia liukastuneista oli liikkeellä vapaa-ajalla.

Liukastuneista noin puolet kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä kaatuessaan. Liukastuneista naisista itseään satutti 58 %, miehistä 45 %. Joka seitsemäs (14 %) joutui kaatumisen seurauksena käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla.

–Liukastumiset koskettavat kaikkia iästä riippumatta ja niillä voi olla yllättävän kivuliaita ja pitkäkestoisia seurauksia, erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi SOSTE ry:stä toteaa.

Lähes jokainen pitää liukkaisiin varautumista tärkeänä

Yhdeksän kymmenestä vastaajasta pitää liukkaisiin keleihin varautumista tärkeänä. Yleisellä tasolla etenkin kävelijän oma toiminta, kuten varovaisuus sekä tasapainokyvyn ja vireystilan ylläpito, mielletään olennaiseksi osaksi liukastumisten torjuntaa. Toiminta konkretisoituu kuitenkin vaihtelevasti.

Vastaajista 62 prosenttia varautui liukkaisiin keleihin kiinnittämällä huomiota kenkien valintaan ja varaamalla aikaa matkaan. Joka viides kertoi treenaavansa omaa tasapainoaan. Vain kolme kymmenestä kertoi käyttävänsä liukuesteitä edes joskus. Eniten liukuesteitä käyttävät iäkkäät (54 % iäkkäistä käyttää edes joskus liukuesteitä). Kymmenesosa (12 %) vastaajista kertoi, ettei varaudu liukkaisiin keleihin mitenkään.

–Liukastumisia voidaan ehkäistä omalla varautumisella ja yhteistyöllä muun muassa kunnossapidon, jalkinevalmistajien, viestinnän ja terveydenhuollon kesken. Myös työterveyshuollossa talvijalankulun turvallisuutta voisi tuoda enemmän esiin ennalta ehkäisyn näkökulmasta, esimerkiksi muistuttamalla pitävien kenkien merkityksestä ja liukuesteiden käytöstä, Tamminiemi toteaa.

Seitsemän askelta turvallisempaan talvijalankulkuun:

1. Valitse kengät kelin mukaan. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
2. Käytä liukuesteitä. Kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.
3. Varaa aikaa matkoihin. Kiireessä liukastuu helposti.
4. Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivustolta tai YLEn teksti-tv:stä.
5. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
6. Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta, lihasvoima ja hyvä näkö pitävät turvallisesti pystyssä.
7. Osaa varoa. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.

*Jalankulkijoiden liukastumisia selvitettiin joulukuussa 2014. Tutkimuksen suoritti Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup Oy. Tiedot kerättiin internetpaneeli GallupForumissa. Kyselyyn vastasi 1 656 suomalaista.

» Pysy pystyssä -kampanjan sivut

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan taustalla ovat Kotitapaturmien ehkäisykampanjan toimijat: Finanssialan Keskusliitto, Maanpuolustuskoulutus, Suomen Punainen Risti, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Ilmatieteen laitos, Liikenneturva ja Taitavat suutarit.

(Kotitapaturmien ehkäisykampanja)

 

Liukuesteet kengissä parantavat pitoa liukkailla keleillä.

Lisää henkilöstön turvallisuustietoisuutta sekä työssä että vapaa-ajalla - avuksi 3T Opetusmultimediat!

Ota havainnolliset ja monipuoliset 3T Opetusmultimediat perehdytyksen työkaluiksi -  jo 90 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista multimediaa helposti käyttöön:

» 3T Kouluttajalisenssillä

» 3T eOpistossa

Multimediakirjastosta löydät aiheeseen liittyen mm. multimediatietoiskut Liukastuminen ja Kompastuminen sekä Turvallisesti portaissa.

 (3T Ratkaisut Oy)

 

» Lue lisää: Jopa 390 000 loukkaantuu kaatumalla tai liukastumalla
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi