Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Koulujen ja päiväkotien turvattomuuteen puututaan aiempaa herkemmin

Tampere 26.1.2015

Opettajien ja lastentarhaopettajien kokema turvattomuus on lisääntynyt kouluissa ja päiväkodeissa, arvioi Opetusalan ammattijärjestö OAJ. Tampereella henkilöstöä kannustetaan tekemään ilmoituksia häiriöistä, jotta riskeihin voitaisiin puuttua ajoissa.

– Viime syksynä vaaratilanneilmoituksia tuli perusopetuksessa yli sata. Tämä on kuitenkin jäävuoren huippu, kertoo varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu Raimo Laaksonen Tampereelta.

Tavallisimpia tilanteita ovat uhkailu, riehuminen, esineiden heittely ja pureminen. Kohteena ovat koulunkäynnin ohjaajat ja opettajat. Välillä joudutaan menemään oppilaiden väliin.

Yleisimpiä vaaratilanteet ovat erityisopetuksessa. Laaksonen arvioi, että integraatio, eli erityistukea tarvitsevien oppilaiden siirtäminen yleisopetukseen, on lisännyt ongelmia.

– Integraatio sopii joillekin oppilaille hyvin, mutta se voi johtaa myös kriisiin.

Henkilöstön tueksi uudet ohjeet

OAJ:n työbarometrin mukaan neljäsosa lastentarhanopettajista ja runsas kymmenesosa peruskoulunopettajista on kohdannut väkivaltaa viimeisen vuoden aikana.

Erityisasiantuntija Virpi Fagerström Työterveyslaitokselta katsoo, että opettajien kokemassa väkivallassa tai sen uhassa näkyy yhteiskunnallinen muutos. Vapautta arvostetaan entistä enemmän ja opettajien auktoriteetti ei ole enää niin vahva.

OAJ ja Työterveyslaitos ovat nyt koonneet alalle ohjeet väkivallan varalta. Niissä opastetaan, miten opettajan pitää toimia väkivaltaa kohdatessaan, miten tilanteita käsitellään ja millaisiin jatkotoimiin tulee ryhtyä.

Myös pieni lapsi voi satuttaa

Päiväkodeissa kyse on usein häiriökäyttäytymisestä, jossa tuupitaan, lyödään tai lapsi saa raivokohtauksen ja aikuinen joutuu rauhoittamaan tilanteen.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Katri Palin Tampereelta muistuttaa, että pikkulapsen riehuminen liittyy tämän omaan pahaan oloon. Sitä ei ole aiemmin pidetty väkivaltana.

– Ajattelutapa on kuitenkin muuttumassa. Nyt katsotaan, että myöskään pieni lapsi ei saa satuttaa aikuista.

Palin kannustaa tekemään ilmoituksia toistuvista häiriötilanteista päiväkodeissa, jotta ongelmiin voitaisiin varautua. Laaksonen korostaa, että myös kouluissa riskienhallinta etukäteen on tärkeää.

 

(STT)

» Lue lisää: Stop väkivallalle kouluissa ja päiväkodeissa 

Esineiden heittely, uhkailu ja riehuminen kuuluvat tavallisiin turvattomuutta aiheuttaviin tilanteisiin kouluissa.


Lisää työturvallisuuttasi itseopiskelulla!

Opiskele sinulle sopivana aikana laadukkaiden 3T Opetusmultimedioiden avulla - kasvavassa kurssivalikoimassa esimerkiksi verkkokurssi:

» Toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja työturvallisuus

Verkkokurssi sisältää mm. opetusmultimedian Tunnista stressi ja työuupumus


Opettajista nuorilla ja miehillä suurin riski

– Opetusalan työbarometrin mukaan neljäsosa lastentarhanopettajista ja runsas kymmenesosa peruskoulunopettajista on kohdannut väkivaltaa viimeisen vuoden aikana.
– Vajaalle kymmenesosalle opettajista väkivalta on aiheuttanut sairautta tai poissaoloja työstä.
– Päivittäisestä väkivallasta kärsivät lastentarhanopettajien ohella eniten erityisopettajat ja kouluavustajat.
– Opettajan nuori ikä ja miessukupuoli lisäävät väkivallan kohteeksi joutumisen riskiä.
– OAJ ja Työterveyslaitos ovat nyt kehitelleet ja testanneet lomaketta, jossa ilmoitetaan väkivallasta. Tarkoitus on kerätä kattavasti tietoa ongelmasta.

(STT)

Lähde: OAJ:n työolobarometri


Ulko-ovet lukkoon asiattomilta

Koulut ja päiväkodit varautuvat sisäisten häiriötilanteiden lisäksi myös ulkoiseen uhkaan. Konkreettisena esimerkkinä tästä on ulko-ovien lukitseminen.
– Varsinkin yläkouluissa myös luokkien ovia pidetään lukittuna, tietää työsuojeluvaltuutettu Raimo Laaksonen Tampereelta.

Päiväkodeissa harkitaan, pitäisikö ovet laittaa lukkoon päivälevon ajaksi. Myöskään jokaista ulko-ovea ei enää aamuisin pidetä auki, koska henkilöstöä ei riitä kaikkialle.
– Kun vanhemmat pääsivät aiemmin sisään lapsen oman ryhmän ovesta, nyt tullaan usein yhdestä pääovesta, kuvailee varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Katri Palin.

Vaaroihin varaudutaan myös rakentamalla kaksi ovea kaikkien uusien koulujen ja päiväkotien neuvottelutiloihin ja esimiesten huoneisiin. Jos vanhempi esimerkiksi arviointikeskustelussa käyttäytyy aggressiivisesti, työntekijä pääsee helpommin karkuun.
– Etukäteen voidaan myös miettiä, miten palavereissa sijoitutaan, ja pitääkö läsnä olla toinen aikuinen, Palin huomauttaa.

Ulkoisia ja sisäisiä häiriöitä varten luokkiin voidaan lisätä myös hälytyspainikkeita ja -puhelimia.

(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi