Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Projekti voi karahtaa heikkoon suunnitteluun

Tampere 7.1. 2015

Projektityö on tuttua yhä useammalle työntekijälle, samoin siihen liittyvät hankaluudet. Työterveyslaitoksen mukaan projekteja polkaistaan yllättävän usein käyntiin ilman kunnon suunnittelua.

Vanhan sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aina tätä ei muisteta projektityössä, vaikka heikko suunnittelu johtaa lähes vääjäämättä työn takkuamiseen.

– Esimerkiksi tehtävien järjestystä pitäisi pohtia etukäteen. Muuten yhden työt jäävät junnaamaan, koska toinen ei ole vielä hoitanut osuuttaan, sanoo erikoistutkija Minna Janhonen.

Hän on ollut mukana Työterveyslaitoksen (TTL) Rajoja rikkova työ -tutkimuksessa, jossa on selvitetty projektityön vaatimuksia ja sujuvoittamista.


Vetäjältä vaaditaan paljon

Janhosen mielestä projektin aikataulua ei pidä lyödä liian tiukasti lukkoon.
– Usein ihmisillä on monta projektia päällekkäin. Niiden aikataulut muuttuvat ja vaikuttavat toisiin projekteihin. Myös henkilövaihdoksia tapahtuu. Työt eivät juuri koskaan suju niin kuin Strömsössä.
Jos omat hommat viivästyvät, siitä pitäisi heti tiedottaa muille.

– Silloin voidaan miettiä, voisiko joku toinen tehdä tämän kiireisen ihmisen töitä, voiko projektia viivästyttää tai sitten kiriä jossain muussa kohdassa.

Projektin alkusuunnittelussa on Janhosen mukaan olennaista määrätä suuntaviivat sekä kehys, jonka puitteissa toimitaan. Kaikkien pitää ymmärtää tehtävänsä ja niiden kytkeytyminen muiden tehtäviin.

Aikataulujen lisäksi projektien ongelmia ovat liian vähäiset resurssit ja heikko johtaminen. Vetäjältä vaaditaan työn luotsaamista eteenpäin ja kokonaisuuden hallintaa. Hän huolehtii siitä, että toimintatavat, työnjako ja aikataulut ovat selviä kaikille ja että muutoksiin reagoidaan.

– Vetäjälle voisi kuulua myös ulkoisten kontaktien hoitaminen kuten asiakassuhteet. Tämä jättää työrauhaa suunnittelijoille.


Viestin pitää kulkea

Rakentamis- ja kiinteistöalan asiantuntijapalveluita tarjoava Vahanen-konserni on osallistunut TTL:n tutkimukseen vuodesta 2012. Konsernissa työskentelee noin 400 ihmistä, enemmistönä insinöörit.
Liiketoiminta-alueen johtaja Kalevi Holopainen korostaa viestinnän merkitystä.

– Jos kaikki osapuolet pystyvät viestimään tehtävistään sekä projektin etenemisestä ja saadaan selkeät kokouskäytännöt aikaiseksi, onnistumiselle on hyvät mahdollisuudet.

Suuri sekamelska sen sijaan on tiedossa, jos viestitään väärään aikaan, väärää tietoa ja väärille ihmisille.

Myös Holopainen korostaa vetäjän roolia. Hän on huomannut, että oman alansa asiantuntijat eivät aina ole parhaita vaihtoehtoja.

– Moni organisaatio sortuu valitsemaan projektien vetäjiksi ja esimiehiksi huippuasiantuntijoita, jotka ovat toki hyviä omalla, usein kapealla osaamisalueellaan. He eivät kuitenkaan aina hallitse ihmisten ja organisaatioiden johtamista. Siihen kuuluu viestintää, aikatauluttamista, kustannusvastuuta ja tehtävien koordinointia.

Joskus henkilö johtaa sivutöinään hanketta, jossa hän hoitaa myös asiantuntijatehtävää.
– Vaarana on, että roolit menevät sekaisin. Työntekijä voi myös kuormittua liikaa, eikä projektia hoida enää kukaan.

 

"Voi vaihtua viisikin projektia päivän aikana"

 

Aikataulut
– Välillä menee niin, että voi vaihtua viisikin projektia päivän aikana...Että jos tulee akuutti tilanne työmaalla, sitten minun pitää ratkaista se ensin, että he voivat jatkaa töitä. Mutta kannattaisi kyllä tehdä...samaa projektia koko päivän, koska muuten joutuu muistelemaan projektien välillä. Ai niin, mitä piti tehdä?
(suunnittelija)

Johtaminen
– Toiset haluavat, että on tukipilarina...Yleensä ihmiset ovat tyytyväisiä, kun tapahtuu järjestelmällistä menoa eteenpäin. Pitää olla kiinnostunut ja ajaa hommaa eteenpäin, ja sitten tehdään yhdessä ratkaisuja.
(projektipäällikkö)

Yhteistyö
– Mutta usein...välimatka haittaa. Ja ei oikein luoteta esimerkiksi siihen, että voidaan tehdä yhteistyötä. Pitää olla joku luotto, että ollaan jossain projektissa ensin yhdessä tekemässä. Sitten ihminen tunnetaan, kun keskinäistä kanssakäymistä on ollut.
(esimies)

(Lainaukset TTL:n Rajoja rikkova työ -tutkimuksesta)

 

(STT)

 

 

Arkea lähes miljoonalle

– Projektimainen työskentely on jo arkea työssäkäyville.
– Toissa vuonna 800 000 suomalaista oli tekemisissä projektien kanssa.
– Lähes pelkästään hankkeiden tai projektien parissa työskenteli vajaat 400 000.
– Muutoksen taustalla on yritysten erikoistuminen.
– Tuotantoketjua ei hoideta enää itse alusta loppuun, vaan turvaudutaan alihankintaan tai muuhun yhteistyöhön.
– TTL:n Rajoja rikkova työ -tutkimus selvitti työpaikkojen sisäisten ja ulkoisten rajojen rikkoutumista ja uudenlaista työntekoa.
– Rajojen rikkoutumisella viitataan siihen, että esimerkiksi projektityöt tuovat ihmisiä yhteistyöhön eri yksiköistä ja työpaikoista.
– Mukana tutkimuksessa olivat Vahanen-yhtiöt ja Taysin Ensiapu Acuta.

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi