Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työpaikat voivat tukea vuorotyöntekijän unta ja vireyttä

21.10.2014

Vuorotyöntekijän omat keinot eivät useinkaan riitä hyvän unen ja vireyden saavuttamiseksi vaan tarvitaan myös työpaikkatasoisia ratkaisuja. Vuorotyöhön liittyviä terveyshaittoja ovat muun muassa väsymys, unihäiriöt ja lisääntynyt onnettomuusriski.

Työterveyslaitoksen raskaan liikenteen kuljettajilla tekemässä tutkimuksessa todettiin, että kuljettajat käyttivät pääosin tehottomiksi tiedettyjä keinoja voimakkaan ajonaikaisen väsymyksen vähentämiseksi. (Sallinen ym. 2014). He esimerkiksi liikuttelivat kehoaan ajon aikana, avasivat ikkunan, joivat jotain tai juttelivat. Mikään näistä ei edellytä ajoneuvon pysäyttämistä ja vaikkapa nokostauon pitämistä, mikä virkistäisi kuljettajaa.

- Työntekijä voi vaikuttaa vain osaan vireyttä ylläpitävistä asioista. Ihmisen biologisen vuorokausirytmin sekoittavista ja vuorokautista unta rajoittavista työajoista saattaa aiheutua vaaroja ja haittoja. Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa selvittämään ne. Ongelmalliset työajat on poistettava, jos se vain on mahdollista, korostaa tiimipäällikkö Mikael Sallinen Työterveyslaitoksesta. Sallinen puhui asiasta 61. Työterveyspäivillä Helsingissä.

Lyhytterapiasta on saatu lupaavia tuloksia unettomuuden hoidossa

Käytännössä yksi yleisimpiä keinoja vuorotyöntekijän uni- ja vireysongelmien hoitamiseksi ovat lääkkeet. Tuoreen kirjallisuuskatsauksen mukaan tutkimusnäyttö lääkkeistä saatavasta hyödystä vuorotyöntekijän uni- ja vireysongelmien korjaamiseksi on yllättävän vähäinen (Liira ym. 2014).

Sen sijaan alustavat tulokset työterveyshuollon antamasta lyhytterapiasta ovat lupaavia: terapialla kyettiin vähentämään kliinisesti merkittävästä unettomuudesta kärsivien vuorotyöntekijöiden osuus kolmasosaan lähtötilanteesta (Järnefelt ym. 2012).

Vuorotyöntekijän hyvinvoinnin perustana on aina toimivat työaikajärjestelyt

- On selvää, ettei vuorotyöhön liittyviä uni- ja vireysongelmia kyetä vähentämään merkittävästi kiinnittämättä huomiota työaikajärjestelyihin, toteaa tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitoksesta.

Vuorotyön kuormitustekijöitä ovat esimerkiksi pitkät yövuorojaksot, lyhyet vuorovälit, pitkät työrupeamat ja viikonlopputyöt.

- Jotta tutkimustieto saataisiin mahdollisimman tehokkaasti hyödyttämään ihmisiä ja osaksi arjen työvuorosuunnittelua, olemme tehneet yhteistyötä Titania-vuorosuunnitteluohjelmistoa valmistavan CGI it-palveluyrityksen kanssa. Meiltä tutkimustieto, heiltä tekninen toteutus, Härmä kuvaa työnjakoa.

Ohjelmisto tarkastaa työvuorolistan ja antaa käyttäjälle palautetta helppolukuisella liikennevalomallilla, jossa vihreä viittaa hyväksyttävään kuormitukseen ja punainen ylikuormitukseen. Asteikolla ovat myös värit keltainen ja oranssi.

Lisäksi palauteportaalin avulla työpaikkojen on mahdollista saada sekä yksikkö- että organisaatiotasoista tietoa työaikojen kuormittavuudesta.

(Työterveyslaitos)

Vuorotyön kuormitustekijöihin kuuluvat mm. pitkät yövuorojaksot.

3T:n verkkokurssit työhyvinvoinnin tukena!

Opiskele silloin, kun sinulle sopii! Kurssit koostuvat havainnollisista ja mielenkiintoisista 3T Opetusmultimedioista.

Aiheina mm. toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja -turvallisuus, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden johtaminen esimiestyönä, inhimillinen turvallisuutekijä sekä elintapojen vaikutus työhön, mm. Uni ja työvireys. Alkaen 59 € + alv.

» Tutustu ja ilmoittaudu!

 

Työntekijä ei voi vaikuttaa itse kaikkiin vireyttä ylläpitäviin asioihin, vaan työpaikan on tuettava. Väsynyt työntekijä on vaarassa!

 

(3T Ratkaisut Oy)

 

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi