Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kiinnitä heijastimesi – pimeä kausi alkamassa

Helsinki 1.10.2014

Keskiviikkona 1.10.2014 vietetty valtakunnallinen heijastinpäivä muistuttaa, että heijastin on aika kiinnittää viimeistään nyt. Liikenneturva järjesti heijastinteemaan liittyviä tapahtumia eri puolilla Suomea.

Liikenneturvan mukaan heijastin on taajama-alueella vain joka toisella kävelijällä. Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet kuitenkin on tapahtunut pimeällä tai hämärässä.

Esimerkiksi toissa vuonna liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat kuusitoista jalankulkijan kuolemantapausta, jotka olivat sattuneet pimeällä tai hämärällä. Puolessa tapauksista jalankulkija ei käyttänyt heijastinta.

Vajaa puolet jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista ajoittuu loka-tammikuulle eli vuoden pimeimmälle vuosikolmannekselle. Erityisesti henkilövahinkoja sattuu suojateillä.

Teemapäivää vietettiin nyt toista kertaa.

(STT)

(Kuva Liikenneturva/Juha Tuomi)


Heijastin uupuu joka toiselta 

29.9.2014

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään 1.10. Heijastinpäivän kautta Liikenneturva muistuttaa, että viimeistään nyt on aika kiinnittää heijastin. Liikenneturvan seurantojen mukaan joka toinen suomalainen käyttää heijastinta.

Liikenneturvan vuonna 2013 toteuttamissa seurannoissa ilmeni, että taajama-alueella heijastin on käytössä joka toisella kävelijällä. Heijastimen käyttö on pysynyt samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna.*

–Heijastinkausi alkaa iltojen pimetessä ja jatkuu kevääseen. Heijastinta käyttämällä tuodaan sitä kipeästi tarvittavaa lisänäkyvyyttä myös vuoden pimeimpään aikaan. Heijastimen hyöty on kiistaton. Kaukovaloilla kulkevan auton kuljettaja havaitsee heijastimen kanssa liikkuvan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan, toteaa turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.

Heijastin koetaan hyödylliseksi, mutta sitä ei käytetä

Vaikka puolet jättävät heijastimen taskun pohjalle, Liikenneturvan kyselytutkimuksen** mukaan heijastimen tarpeellisuus kuitenkin tiedostetaan. Lähes kaikki kyselyyn vastanneista myöntävät heijastimen olevan tarpeen myös valaistuilla kaduilla liikuttaessa pimeän aikaan. Valtaosa (96 %) haluaisi myös läheisensä käyttävän heijastinta pimeään aikaan liikkuessaan.

–Tämän päivän laajasta valikoimasta löytyy varmasti omaan makuun ja jokaiseen käyttötarkoitukseen sopiva heijastin jokaiselle. On asusteeksikin käypiä design-heijastimia ja lenkkivarusteisiin sopivia stretch-heijastimia. Kotona voi vaikka pitää heijastintalkoot, joissa yhdessä perheen kesken katsotaan heijastinasiat kuntoon, myös niihin vanhempien takkeihin, Elovaara ehdottaa.

Toista kertaa järjestettävällä valtakunnallisella heijastinpäivällä Liikenneturva kannustaa ihmisiä avaamaan heijastinkauden viimeistään nyt. Heijastinpäivänä Liikenneturva järjestää tapahtumia eri puolilla Suomea.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Vuonna 2012 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat 16 pimeällä tai hämärällä tapahtunutta jalankulkijan kuolemantapausta. Heistä puolet ei käyttänyt heijastinta. Vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana loka-tammikuussa sattui 45 % jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot keskittyivät näille kuukausille.

Heijastimesta saa parhaimman hyödyn irti, kun sen kiinnittää oikein:

  • Anna sen heilua. Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan.
  • Roikota ranteesta. Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.
  • Parempi överit kuin vajarit. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.
  • Ole moniulotteinen. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.
  • Laatutietoisuus kunniaan. Varmista, että heijastimesi on CE-hyväksytty.

*Heijastimen käyttöastetta on pimeän ja hämärän aikaan tarkkailtu Liikenneturvan toimesta jo vuodesta 1993. Vuonna 2013 heijastinta käytti taajama-alueella 51 prosenttia suomalaisista. Luku on sama kuin vuonna 2012.

** Tutkimuksen on toteuttanut Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup Oy. Tiedot kerättiin marras-joulukuussa 2013 internetpaneeli GallupForumissa. Kaikkiaan haastateltiin 1677 henkilöä, joista autoilijoita oli 1353 eli 81 prosenttia.

Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

(Liikenneturva)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi