Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Vakavasta työtapaturmasta on aina ilmoitettava työsuojeluviranomaiselle

23.9.2014

Työsuojeluviranomainen muistuttaa työnantajia siitä, että vakavista työtapaturmista on aina ilmoitettava välittömästi työsuojeluviranomaiselle ja poliisille.

Työnantajan on ilmoitettava työtapaturmasta työsuojeluviranomaiselle heti, jotta työsuojelutarkastaja pääsee aloittamaan tapaturmatutkinnan mahdollisimman pian. Olosuhteita tapaturmapaikalla ei saa muuttaa ennen tapaturmatarkastusta. Tarkastuksen tarkoituksena on selvittää, miksi tapaturma tapahtui, ja ovatko olosuhteet työpaikalla olleet lain määräämällä tasolla.

Tapaturmailmoitus jää usein tekemättä

Ilmoitus vakavasta tapaturmasta jää usein työnantajalta tekemättä.
–Liian usein tieto tapaturmasta saapuu meille vasta pari päivää tai jopa pari viikkoa tapaturman jälkeen. Tällöin olosuhteet työpaikalla ovat voineet muuttua hyvinkin oleellisesti, työsuojelun ylitarkastaja Pekka Valtonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Ilmoitusvelvollisuus on määritelty laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistyöstä (46§). Ilmoituksen laiminlyönnistä voidaan tuomita sakkorangaistukseen.

Usein ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti johtuu tietämättömyydestä. –Varsinkaan nuoret työnantajat eivät aina tunne työturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksiaan. Myös työsuojeluvaltuutetuista aiempaa harvempi tuntuu tietävän ilmoitusvelvollisuudesta, Valtonen kertoo.

Nykyään tieto vakavasta työtapaturmasta tulee työsuojeluviranomaiselle usein poliisin kautta. Ilmoitusvelvollisuus työsuojeluviranomaiselle koskee kuitenkin nimenomaan työnantajaa.

Ilmoitus tulee tehdä aina, kun on epäily vakavasta vammasta

Ilmoitusvelvollisuus koskee vain vakavia työtapaturmia, joiden seurauksena on kuolema tai vaikealaatuinen vamma. Koska vammojen laatu saattaa selvitä vasta myöhemmin, kannattaa työnantajan tehdä ilmoitus mieluummin liian herkästi kuin jättää tekemättä.

Vakavasta tapaturmasta voi ilmoittaa työsuojeluviranomaiselle puhelimitse. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelupäivystyksen tavoittaa numerosta 0295 016 000 arkisin kello 8-16.15.

Tavoitteena tapaturmien ehkäisy

Työsuojelutarkastajan tekemän tapaturmatarkastuksen tärkein tavoite on vastaavien tapaturmien ehkäisy. Lisäksi tarkastuksella ja sen dokumentoinnilla varmistetaan sekä loukkaantuneen työntekijän että työnantajan oikeusturvaa.

Eniten vakavia tapaturmia tapahtuu rakennusalalla, teollisuudessa ja kuljetusalalla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tutkivat viime vuonna 439 työtapaturmaa Etelä-Suomessa. Koko Suomessa työsuojeluviranomainen tutki vuonna 2013 yhteensä 979 työtapaturmaa.

(Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue)

Ilmoitus työsuojeluviranomaiselle tulee tehdä aina, kun on epäily vakavasta vammasta.


Työturvallisuus ja työhyvinvointi huipputasolle 3T:n palveluilla

Toteutamme työturvallisuuden, työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistämiseen liittyviä kehittämis- ja valmennusohjelmia. Ne suunnitellaan aina yhteistyössä asiakkaan lähtökohdista.

Asiantuntijamme ovat korkeasti ja monipuolisesti koulutettuja, käytännönläheisiä ammattilaisia, joilla on kymmenien vuosien kokemus sadoilta työpaikoilta.

Vaikuttavuuden aikaansaamista voidaan mitata monipuolisesti standardoiduilla menetelmillä. Työkaluinamme on mm. 3T Kulttuurimittari (kysely), 3T Johtamisarviointi (kysely ja haastattelu) ja Elmeri -tuoteperhe.

» Kehittämispalvelut

» Koulutukset ja valmennukset

(3T Ratkaisut Oy)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi