Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!7-8 tunnin yöunet vähentävät sairauspoissaolojen riskiä

3.9.2014

Työterveyslaitoksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että unen pituus on yhteydessä sairauspoissaolojen määrään. Optimaalinen yöunen pituus on 7-8 tuntia: naisilla 7 tuntia 38 minuuttia ja miehillä 7 tuntia 46 minuuttia. Tämän verran nukkuvilla on vähemmän sairauspoissaoloja kuin niillä, jotka nukkuivat vähemmän kuin 6 tuntia tai enemmän kuin 9 tuntia yössä. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä tieteellisessä Sleep-aikakauslehdessä.

Unettomuus, herääminen liian aikaisin, väsymyksen tunne ja unilääkkeiden käyttö lisäsivät myös sairauspoissaolopäivien lukumäärää, sen jälkeen kun työ, terveydentila ja muut uneen ja sairauspoissaoloihin vaikuttavat tekijät oli huomioitu. Muilla unihäiriöillä, kuten päiväaikainen nukahtelutaipumus, apnea ja vuosittainen unenpituuden vaihtelu, ei ollut yhteyttä sairauspoissaoloihin.

Liian pitkät tai lyhyet yöunet vaikuttavat terveyteen

- Optimaalinen unen pituus on tärkeää, sillä liian pitkä tai liian lyhyt yöuni voivat kertoa terveysongelmista ja lisätä poissaoloja työstä, kertoo erikoistutkija Tea Lallukka Työterveyslaitoksesta. Viisi tuntia tai vähemmän nukkuvat tai 10 tuntia tai enemmän nukkuvat olivat vuosittain noin 5-9 päivää enemmän poissa töistä kuin optimaalisen ajan nukkuvat.

Tutkimuksessa käytettiin kahden mukana olleen tutkijan (Härkänen & Kaikkonen) kehittämää uutta tilastollista menetelmää, jonka avulla saatiin laskettua vuosittainen keskimääräinen sairauspoissaolopäivien lukumäärä sekä sellaisille, jotka eivät kärsi unihäiriöistä että niistä kärsiville. Menetelmän ansiosta pystytään laskemaan myös sairauspoissaolojen kustannukset. Laskelmat osoittavat, että jos uneen liittyvät häiriöt saataisiin kokonaan poistettua, sairauspoissaolojen aiheuttamat kustannukset vähenisivät jopa 28 prosenttia. Hypoteettinen arvio perustuu vain unihäiriöiden suoriin kustannuksiin, eikä se sisällä esimerkiksi unihäiriöiden lääkityksen ja muiden terveydenhuoltopalveluiden käytön aiheuttamia kustannuksia, tai unettomuuden vaikutusta tuottavuuteen ja esimerkiksi onnettomuuksiin työpaikoilla.

Unettomuuteen kannattaa puuttua mahdollisimman varhain

- Unettomuuteen pitäisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voitaisiin estää unettomuusoireiden kroonistuminen ja siten vähentää sairauspoissaoloja sekä terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn heikkenemistä, sanoo Lallukka. Unettomuus voi pitkittyessään aiheuttaa jopa työkyvyttömyyttä. Unettomuuden onnistunut ehkäisy ja hoito paitsi edistävät työntekijöiden terveyttä ja työkykyä, voivat johtaa huomattaviin säästöihin alentamalla sairauspoissaolojen kustannuksia.

Tutkimuksessa oli mukana väestöä edustava otos suomalaisista työntekijöistä, yhteensä 3 760 naista ja miestä. Osallistujat olivat iältään 30-64-vuotiaita. Tutkittavilta selvitettiin kaikki keskeiset uneen ja sairauspoissaoloihin yhteydessä olevat taustatekijät: heidän terveydentilastaan saatiin tarkat tiedot kattavan lääkärintarkastuksen ja kyselyn avulla, myös työolot ja sosioekonominen asema selvitettiin. Näin saatiin tarkemmin tietoa unen omista vaikutuksista sairauspoissaoloihin. Sairauspoissaolotiedot saatiin Kelalta, joka tilastoi kaikki yli 10 päivää kestävät sairauspoissaolot. Keskimääräinen seuranta-aika oli seitsemän vuotta.

Tutkimusta rahoittivat Työhyvinvoinnin laitos, Suomen Akatemia sekä Työsuojelurahasto.

(Työterveyslaitos)

Unettomuus voi aiheuttaa pitkittyessään jopa työkyvyttömyyttä.


3T:n verkkokurssit työhyvinvoinnin tukena!

Opiskele silloin, kun sinulle sopii! Kurssit koostuvat havainnollisista ja mielenkiintoisista 3T Opetusmultimedioista.

Aiheina mm. toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja -turvallisuus, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden johtaminen esimiestyönä sekä elintapojen vaikutus työhön, mm. Uni ja työvireys. Alkaen 59 € + alv.

» Tutustu ja ilmoittaudu!

 

Unettomuus vaikuttaa olennaisesti työssä jaksamiseen. 

(3T Ratkaisut Oy)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi