Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Uudetkin rakennukset voivat sairastuttaa

Toriparlamentti: Oireista puhuminen on hankalaa

Kuopio 22.8.2014

Kuopion torin alle avattu uusi kauppakäytävä on muistuttanut välillä venetsialaista kujaa. Ravintoloitsijat eivät kuitenkaan ole ilahtuneet veden liplatuksesta – eivätkä asiakkaatkaan. Onneksi torin tasolla on kahvilan ulkoterassi, missä sateelta pääsee suojaan ison päivänvarjon alle.

Uusien rakennusten kosteus- ja sisäilmaongelmat ovat vaikea puheenaihe. Niistä kärsiviä on myös hankala haastatella. Yksi haastateltavista ei voi tulla terassilta kahvilaan, koska sen sisäilma aiheuttaisi hengityksen vaikeutumisen. Toinen pelkää työpaikan menetystä, jos nostaa ongelmat esiin. Kolmas puhuu nimettömänä työnhakijana.

– Otin kaksi lastani kotiopetukseen pois Martti Ahtisaaren koulusta viikon jälkeen. He olivat oireilleet jo reilun vuoden, ja oireet palasivat heti koulun alettua, kertoo tuntiopettaja Johanna Remes-Koponen.

Hän itse opettaa joogaa kansalaisopistossa, mutta rakennusten sisäilmaongelmien vuoksi opetuspaikaksi käy vain vanhusten palvelutalo. Siellä ainakin ilmastointi pelaa kellon ympäri.
– Muissa julkisissa paikoissa voin saada pahimmillaan anafylaktisen shokin, eli hengitystiet turpoavat. Minulla ei kuitenkaan ole todettu astmaa tai allergioita.

Hän kävi työterveyslääkärillä Technopoliksen uusissa, vain vuoden ikäisissä tiloissa.
– Vastaanotolla tuli kohtaus, ja piti lähteä kiireesti pois.

Koulunvaihto ilman syytä?

Sisäilma oli syynä myös kuopiolaisen luokanopettaja Maija-Leena Kasurisen koulunvaihtoon.
– Ensin epäiltiin, että valitan ilman syytä, mutta ongelmat olivatkin ilman syytä, hän muistelee.

Nyt tuo ongelmakoulu on purettu, ja viereen rakennettu uusi. Kasurisen nykyinen koulu on saneerattu, mutta sisäilma on paikoitellen tunkkainen.
– Jos ilmanvaihto olisi päällä koko ajan, ei tarvitsisi turvautua niin usein luokan tuuletukseen ja avaavan lääkkeen ottoon. Koululla sattuneen vesivahingon jälkeinen pitkä kortisonitablettikuuri väsytti, lihotti ja sekoitti aineenvaihdunnan.

Kasurinen on mukana homealtistuneiden vertaisryhmässä. Siihen kuuluu Kuopion seudulla puolensataa henkilöä.

Koko maassa ryhmiin kuuluvia on arviolta 800. Hiljaa kärsiviä altistuneita on tietysti monin verroin. He ovat enimmäkseen naisia, koska ongelmarakennuksissa työskentelevistä heitä on valtaosa.

Kohtaus iski vanhempainillassa

Naisten jutturinkiin terassilla liittyy yön valvonut äiti, joka oli edellispäivänä tyttärensä koululla vanhempainillassa.
– Koulu on remontoitu vuosi sitten. Oireet alkoivat puolessa tunnissa, keuhkoihin alkoi pistää. Aiemmin olin työskennellyt kokkina pienessä päiväkodissa homepesän vieressä, mistä puhkesi astma. Työnhakijana en kuitenkaan halua leimautua homesairaaksi, hän huokaa.

Hän on nyt työtön koulukeittäjä, joka ei uskalla antaa nimeään julkisuuteen työnsaannin hankaloitumisen vuoksi.

Naiset vertailevat kokemuksiaan. Yksi saa kohtauksen kirjastossa korjausrakentamista käsittelevän hyllyn vieressä. Toinen joutuu turvautumaan nenäliinaan hiljan avatussa elokuvakeskuksessa, vaikkei elokuva liikuttaisikaan. Kolmas pakenee kohtauksen kera kipin kapin jättimäisestä uudesta ostoskeskuksesta.

Yhteistä kertomuksille on se, että ongelmat ilmenevät moderneissa julkisissa tiloissa. Niistä ei kuitenkaan saisi puhua julkisesti. Kärsiviä ei uskota. Kotona ja kyläillessä he voivat elää ilman vaivoja.

 

(STT)

Kosteus - ja sisäilmaongelmat aiheuttavat erilaisia oireita, mm. allergioita.


Vesi pesii ja muhii – ja sairastuttaa

Vesi väärässä paikassa johtaa kemialliseen ja mikrobiologiseen aktiivisuuteen, mikä aiheuttaa ongelmia sekä rakennuksille että niitä käyttäville ihmisille. Uusissa taloissa sairastetaan siis samoista syistä kuin vanhoissakin.

– Kosteuden ja pölyn hallinta rakennusvaiheessa on kriittinen tekijä. Jos siinä fuskataan, lopputulos ei ole hyvä, kertoo sisäilmasairauksien asiantuntijalääkäri, professori Tuula Putus Turun yliopistosta.

Hänen mukaansa juuri korjatuissa rakennuksissa tavallisin ongelman syy on se, ettei alkuperäiseen vaurioon johtaneita syitä ole löydetty. Usein samat ongelmat uusiutuvat.
– Riittämätön tai väärällä tavalla toimiva ilmanvaihto pahentaa muita ongelmia. Ilmanvaihto harvoin on itse ongelman aiheuttaja. Päästöjä syntyy rakennusmateriaaleista ja ihmisen omista toiminnoista.

Kosteusvauriomikrobit voivat aiheuttaa ärsytysoireita, infektioita, allergioita ja myrkytyksiä. Vain osa todetuista sairauksista on ammattitautina korvattavia.

Tärkeintä altistuneille olisi päästä pois altistavasta ympäristöstä.
– Jos tämä ei onnistu, ei lääkehoidolla ja muillakaan toimilla ole paljon tehoa. Aika ratkaisee. Kun alkuvaiheessa päästään pois tilanteesta, terveys yleensä palautuu täysin, Putus kuvaa.

Herkistymäsairaudet eivät parane, mutta paremmassa ympäristössä oireet lievenevät ja lääkkeen tarve vähenee.

(STT)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi