Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Liian suuri osa päivästä kuluu istuen

Keskiverto suomalainen istuu ja makaa runsaat 9 tuntia päivässä

Helsinki 7.8.2014

Suomalaiset viettävät suurimman osan päivästään liikkumatta, ilmenee UKK-instituutin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveys 2011 -tutkimuksesta.

Sen mukaan aikuisilla keskimäärin kolme neljäsosaa valveillaoloajasta kuluu paikallaan maaten, istuen tai seisten. Yhteensä istuen tai makuulla vietetään reilut yhdeksän tuntia. Miehillä aika on vielä vajaat kolme varttia pidempi kuin naisilla.

Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että etenkin runsas istuminen lisää kuolemanriskiä. UKK-instituutista kerrotaan, että selkeimmin kuolemanriski nousee, jos päivittäistä istumista kertyy yli seitsemän tuntia.

– Istuminen on selkeästi niin kuolleisuutta kuin erilaisia kansansairauksia ja niiden riskiä lisäävä tekijä, sanoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Tuoreessa tutkimuksessa arvioidaan, että globaalisti lähes kuusi prosenttia kuolemanriskistä voidaan katsoa johtuvan istumisesta. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut vastaavaksi luvuksi tupakoinnille vajaat yhdeksän prosenttia, liikunnan puutteelle vajaat kuusi prosenttia ja lihavuudelle lähes viisi prosenttia.

Iltalenkki ei kompensoi

Tutkimusten mukaan istuminen näyttää olevan niin kutsuttu itsenäinen kuolemanriski, jota nykysuositusten mukainen liikunta ei vähennä. Käytännössä iltalenkillä ei siis voi kumota vaikutuksia, joita koko päivän istuminen aiheuttaa.

Toisaalta suomalaisilla olisi petrattavaa myös liikuntatottumuksissa. Terveys-tutkimuksen mukaan alle neljäsosa aikuisista harrastaa suositusten mukaisen määrän kestävyystyyppistä liikuntaa.

– Reipasta tai rasittavaa aktiivisuutta oli vain vajaa kymmenesosa valveillaoloajasta, kertoo UKK-instituutin erikoistutkija Pauliina Husu.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että terveydelle haitallisinta istumista näyttää olevan television ääressä istuminen. Johtaja Vasankari arvioi, että osin kyse voi kuitenkin olla mittausongelmasta, sillä television katsomista on helpompi mitata kuin muuta istumista.

Suosituksia tulossa

Sosiaali- ja terveysministeriön keräämä työryhmä pohtii parhaillaan suosituksia, joilla on tarkoitus rajoittaa istumisen määrää. Niiden pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.

UKK-instituutissa toivotaan, että istumisen terveysvaikutukset huomioitaisiin myös esimerkiksi kouluissa, työpaikoilla tai vaikkapa vanhainkodeissa, jotka yleensä ovat istuvia yhteisöjä.

– Niihin päiviin pitäisi saada tavalla tai toisella muutoksia, Vasankari sanoo.

Terveysvaikutuksen kannalta kysymysmerkki on vielä niin kutsuttu liikehdintä, joka aktiivisuudeltaan sijoittuu paikallaan olon ja reippaamman liikunnan väliin. Tällaista on usein vaikkapa kotitöiden teko.

Liikehdintää eli kevyttä aktiivisuutta on tutkimuksen mukaan päivittäin lähes viidesosa valveillaoloajasta. Eniten kevyttä aktiivisuutta kertyy 30–60-vuotiaille, kun reippaalla ja rasittavalla tasolla liikkuvat eniten alle 30-vuotiaat.

Terveys 2011 -tutkimuksen Fyysinen aktiivisuus ja kunto -osioon saatiin riittävästi dataa vajaalta 1 600 henkilöltä. Tiedot on julkaistu Lääkäri-lehdessä.

 

 

(STT)

Liikuntaan kannattaa panostaa!


3T:n työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheiset julkiset verkkokurssit - työhyvinvointitietoutta työpaikallesi!

Kurssit koostuvat 3T Opetusmultimedioista. Aiheina esimerkiksi toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja -turvallisuus, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden johtaminen esimiestyönä sekä elintapojen vaikutus työhön, mm. Liikunta ja työvireys. Alkaen 59 € + alv.

Tutustu ja ilmoittaudu!

(3T Ratkaisut Oy)


Kiihtyvyysmittarit selvittivät ihmisten aktiivisuutta

– Terveys 2011 -tutkimuksessa mitattiin suomalaisten fyysistä aktiivisuutta ensimmäistä kertaa objektiivisesti kiihtyvyysmittareilla. Ne rekisteröivät kaiken liikkeen, kuten myös lyhyet epäsäännölliset liikkeet, joita henkilö ei välttämättä itse tulkitsisi kyselyssä ilmoitettavaksi liikkeeksi.
– Tutkimuksen mukaan aikuisilla reilut 9 tuntia valveillaoloajasta kuluu istuen tai makuulla, kun seisoma-asennossa vietettiin keskimäärin 2,5 tuntia.
– Kevyeen aktiivisuuteen käytettiin lähes viidesosa valveillaoloajasta, reippaaseen noin neljä prosenttia ja rasittavaan alle prosentti.
– Kansainvälisten tutkimusten mukaan kokonaisistumisajan nousu tunnilla päivässä kasvattaa kokonaiskuolleisuuden riskiä 2 prosenttia. Yli 7 tuntia päivässä istuvilla lisätunti istumista lisää kuolleisuutta jo 5 prosenttia.

(STT)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi