Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Hukkunut usein humalassa - vietä selvästi parempi kesä

9.6.2014

Suomalainen viettää kesänsä mielellään veden äärellä. Alkoholin yhdistäminen vesillä liikkumiseen ja uimiseen voi olla kohtalokasta. Vuonna 2013 tapaturmaisesti hukkui 121 henkeä. Eniten hukkumisia sattuu kesän lomakuukausina touko-elokuussa.

Hukkumistapaturmista lähes puolet tapahtuu humalassa. Kesäaikaan veneillessä hukkunut on tavallisimmin keski-ikäinen pienveneellä liikkeellä oleva mies, joka on nauttinut alkoholia ja putoaa yli laidan veteen.

Vuosittain Suomessa sattuu kaikkiaan yli miljoona fyysisen vamman aiheuttavaa tapaturmaa, ja niihin kuolee lähes 2 700 ihmistä. Valtaosa tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-aikana.

Vuonna 2012 alkoholi oli osallisena joka neljännessä tapaturmakuolemassa. Päihtyneenä kuollaan paitsi hukkumisten myös muiden tapaturmien kuten kaatumisten, liikenneonnettomuuksien, myrkytysten ja tulipalojen vuoksi. Sairaalassa hoidetuista tapaturmapotilaista jopa 40 % on päihtyneitä.

Selvästi parempi kesä

Perjantaina 13. kesäkuuta vietetään jälleen valtakunnallista Tapaturmapäivää. Tänä vuonna erityisteemana on kesä ja alkoholin aiheuttamat tapaturmat. Tapaturmapäivänä kiinnitetään huomiota siihen, miten mökkeillessä, vesillä, festareilla ja lomareissuilla toimitaan turvallisesti, ilman tapaturmia.

Tapaturmapäivän viestiä siivitetään kesäbiisillä, joka muistuttaa miten alkoholin vaikutuksen alaisena sattuu ja tapahtuu - usein ikävästikin.

» Kesäbiisi

Aiheeseen liittyvä seminaari pidetään Tapaturmapäivänä 13.6.2014 Oulussa.

» Päihteet, tapaturmat ja arjen turvallisuus -teemaseminaari

Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, aina vuoden jonain perjantaina 13. päivä. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää.

Tapaturmapäivän järjestävät yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto, Finanssialan Keskusliitto, Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Onnettomuustutkintakeskus ja Suomen Kuntaliitto.

Lisätietoja

» Tapaturmapäivän nettisivut
» Tapaturmapäivä Facebookissa
» Tapaturmapäivä Twitterissä

(STM)


3T Multimediakirjasto  vapaasti käytettävissä Tapaturmapäivänä!

Torstaina 12.6.2014 ja Tapaturmapäivänä perjantaina 13.6.2014 koko työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheiseen 3T Multimediakirjastoon on kaikille vapaa pääsy. Tutustu valikoimaan ja hyödynnä Tapaturmapäivän tapahtumissa!

» 3T Multimediakirjasto

Ota 3T Multimediakirjasto pysyvästi käyttöön:

» Tilaa 3T Kouluttajalisenssi

» Katso multimedia: Alkoholi, työ ja terveys

Tutustu Tapaturmapäivänä esimerkiksi multimediaan Alkoholi, työ ja terveys. Alkoholi on yleisempi ongelma työpaikalla kuin osataan tunnustaa. Mitä haittaa riskikäytöstä on terveydelle? Kuinka selviytyä kohtuulinjalle? Mitkä ovat työpaikan keinot? Multimediassa rohkaistaan puhumaan vaietusta työkyvyn rapauttajasta ja hakemaan ratkaisua ongelmakäyttöön mahdollisimman varhain.

(3T Ratkaisut Oy)

 


 

Varovaisuutta vesillä ja veden äärellä

Kesästä on paljon mukavampi nauttia, kun noudattaa varovaisuutta vesillä ja veden äärellä. Ohessa on muutamia ohjeita turvalliseen vesillä oloon:

 • Lapsia tulee vahtia erityisen tarkkaan veden äärellä. Lapset ovat aina aikuisen vastuulla.
 • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti. Matka avovedessä voi tuntua erilaiselta kuin matka uimahallissa, kun vesi on viileää, tuuli nostattaa aaltoja ja vedessä on muuta liikennettä.
 • Ui aina rannan suuntaisesti ja niin, että jalat ylettyvät pohjaan.
 • Ui aina kaverin kanssa.
 • Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaara.
 • Veneellä liikuttaessa pelastusliivien tulee aina olla päällä ja kiinnitettyinä. Pelastusliivien tulee olla oikean kokoiset.
 • Veneen tulee olla oikein varustettu.
 • Alkoholi ei kuulu vesille.

(Tapaturmapaiva.fi)


Vinkkejä turvalliseen mökkikauteen

Talven jälkeen on hyvä käydä läpi ainakin nämä asiat
 • Käy lasten kanssa läpi mökin vaaranpaikat ja kerratkaa pelisäännöt mm. alue, jolla lapset saavat liikkua, yksin ei mennä uimaan
 • Tarkista palovaroittimen toiminta
 • Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisellä kerralla talven jälkeen
 • Tarkista sähkölaitteiden kunto
 • Ennen kuin käytät kaasulaitteita, tarkista letkut ja liitokset
 • Jos haluat polttaa risuja, tarkista pelastuslaitokselta, onko se mökkikunnassasi sallittua.
 • Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella.
 • Varaudu pelastautumaan tulipalosta, ja huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan.
 • Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä
 • Tarkista ensiapuvälineet ja lääkekaapin varustus
(Tapaturmapaiva.fi)

 


Väsymys voi kesällä yllättää

Valoisat kesäyöt voivat houkuttaa venyttämään päivää yöunista tinkimällä. Väsymys vaikuttaa kuitenkin ajokykyyn samantapaisesti kuin alkoholi: ajokyky heikkenee, reagointi hidastuu, arviointikyky huononee ja kuljettaja tarvitsee enemmän aikaa havaitsemiseen, ratkaisujen tekoon ja toimintaan. 16 tunnin valvominen vaikuttaa puolen promillen ja vuorokauden valvominen jopa promillen humalatilan tavoin.

Tutkimusten mukaan väsymyksestä johtuvan liikenneonnettomuuden riski on suuri eritoten nuorilla miehillä. Nuoret miehet liikkuvat paljon yöaikaan ja nukkuvat usein liian vähän. Akuutti unenpuute myös vaikuttaa nuoriin voimakkaammin kuin vanhempiin ikäryhmiin. Vähäinen ajokokemus voi johtaa jaksamisen yliarviointiin ja rattiin nukahtamiseen. Myös alkoholi ja väsymys voi olla turmiollinen yhdistelmä. Jo pienikin määrä alkoholia yhdistettynä väsymykseen lisää rattiin nukahtamisen riskiä.

(Tapaturmapaiva.fi)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi