Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suomalainen malli inhimillisen turvallisuustekijän hallintaan

8.5.2014


Ihminen ratkaisee

Millään työpaikalla kaikkia riskejä ei pystytä poistamaan pelkästään teknisillä ratkaisuilla eikä riskienhallinnan parhaimmillakaan menettelyillä. Turvallisuuden ratkaisee useimmiten inhimillinen tekijä. Turvallisuudeltaan ammattimaisesti toimivan, turvallisuutta arvostavan työntekijän ansiosta säästytään monelta onnettomuudelta ja työtapaturmalta. Toisaalta jos inhimilliseen tekijään ei panosteta, lenkki voi pettää monestakin syystä.


Inhimillinen turvallisuustekijä haltuun -hanke tuottaa uusia ratkaisuja työpaikkojen käyttöön

3T:ssä on käynnistynyt inhimilliseen turvallisuustekijään liittyvä hanke: "Inhimillinen tekijä haltuun!". Koulutus- ja tiedotushanketta rahoittaa Työsuojelurahasto (Hankenumero 113285.) ITu-hanke valmistuu syyskuun 2014 loppuun mennessä.

Hankkeessa suunnitellaan inhimillisen tekijän haltuunottoon valmennus- ja kehittämiskonsepti. Samalla laaditaan aiheeseen liittyviä multimedioita ja työkirjoja, joiden avulla työpaikoilla voidaan käsitellä aihetta tehokkaasti ja modernisti.

Työturvallisuuden kanssa kilpailee moni tekijä. Niitä on hyvä oppia tunnistamaan ja hallitsemaan. Usein turvallisuuden edelle kiilaa esimerkiksi kiire. Myös ihmisessä itsessään on tekijöitä, joista on pidettävä huolta, jotta turvallisuus taataan. Näitä ovat esim. osaaminen, riskitietoisuus, tarkkaavaisuus, hyvinvointi, vaarojen tunnistamisaktiivisuus ja valmius välittää muista.

Omien arvojen pohdiskelukin on monesti paikallaan. Vanhat tavat voivat istua lujassa vanhojen arvojen päällä.


Työtapaturmatarinoista koostuva multimediasarja saanut 1. osan

Hankkeesta on valmistunut jo ensimmäinen multimedia. Siinä tapaturman uhri kertoo hänelle sattuneesta vakavasta työtapaturmasta, jossa hengen lähtökään ei ollut kaukana. Uhri putosi ritilätasolta. Mitä siitä seurasi?

Tarinan avulla voidaan tavoittaa ihminen usein paremmin kuin perinteisillä tiedonjako- ja opetuskeinoilla. Tarina koskettaa syvemmältä.

Toinen multimedia keskittyy kertaamaan perusasioita inhimillisestä turvallisuustekijästä. Multimediaan sisältyy yksilö- ja ryhmätehtäviä, joita työpaikalla voidaan multimedian katsomisen lisäksi käyttää.


Harjoitus tekee mestarin

Työkirjoissa on lisää tehtäviä ryyditettyinä tietoiskuilla. Työkirjat suunnataan paitsi työntekijöille, myös toimihenkilöille. Esimiehille ja johdolle valmistuu omat oppaansa.

Hanke täydentää hyvin 3T:llä jo olemassa olevaa valmiutta toteuttaa käytösperusteisia turvallisuusohjelmia (People/Behaviour Based Safety Programs, BBS/PBS), joihin on tarjolla paitsi valmennuksia ja koulutuksia, myös multimedioita.


3T:n ITu-palveluita

Jo tätä nykyä voidaan toteuttaa monimuotovalmennuksina esimerkiksi turvallisuushavainnointimenettelyjen kehittämishankkeita ja turvallisuus- sekä riskinottoon puuttumisen keskustelukoulutuksia. Myös suositut tietoiskumaiset, pieniä pohdintatehtäviä sisältävät turvallisuustietoisuuden havahduttamiskoulutukset jatkuvat.

Työpaikoilla voidaan toteuttaa myös kansainväliseen ABC-ajatteluun (Antecedent/Activator, Behaviour, Consequence) perustuvia turvallisten työtapojen kehittämisvalmennuksia. Niissä aidot tiimit tunnistavat vaarallisia käytöstapoja, pohtivat mikä pitää niitä yllä ja mistä ne kehittyvät. Sen jälkeen yksi tottumus kerrallaan sovitaan yhdessä vaarallisen toimintatavan tilalle parempi tapa ja seurataan sen toteutumista.


Suomalainen konsepti

Ulkomailta tuodut menettelyt eivät aina suoraan istu omaan kulttuuriimme. Hankkeessa sovitamme käytösperusteisen turvallisuuden suomalaiseen muotoon. Suomessa on vankka riskienhallinnan perusta sekä työ- ja turvallisuuspsykologinen tietämys, jonka pohjalle on helppo rakentaa uutta konseptia.

Keskeisimpiä haasteita on oppia siirtämään zoomia työoloista ja -tiloista yksittäisiin ihmisiin ja kulttuurin kirjoittamattomiin pelisääntöihin. Toisaalta haasteena on oppia näkemään paitsi negatiivista  ̶  riskejä  ̶  myös positiivista: turvallisuutta, sitoutumista, huolellisia työskentelytapoja ja innostunutta aktiivista asennetta työpaikoilla.

Lisätietoja: Johtava asiantuntija Marita Hyttinen, puh. 050 401 0653, marita.hyttinen@3tratkaisut.fi

(3T Ratkaisut Oy)

 

ITu-multimedioissamme seikkailee uusi komea "turva-Hemmo". Mutta hänkään ei ole erehtymätön, vaikka kuinka yrittää. Hemmo on inhimillinen.


Tulossa touko-kesäkuun vaihteessa: ITu -verkkokurssi!

Katso 3T eOpistossa saatavilla olevat julkiset verkkokurssimme ja ilmoittaudu mukaan milloin tahansa!

Aiheina mm. sisäisen liikenteen turvallisuus, elintavat sekä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden johtaminen.

» Verkkokurssit


Työpaikan "Marilyn" ei voi käyttää työmatkaa pyöräillessään kypärää, koska kiharat litistyvät. Kauneus kilpailee turvallisuuden kanssa.

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi