Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Vaikutusmahdollisuudet vähentävät työstressiä

Krooninen stressi nakertaa terveyttä, työaikojen hallinta helpottaa

Helsinki 28.4. 2014

Mahdollisuudet vaikuttaa työn sisältöön ja työaikoihin näyttävät vähentävän työssä koettua stressiä. Näin kertoo dosentti Tuula Oksanen Työterveyslaitokselta.

– Jos työn vaatimukset eivät kohtaa yksilön omaa kokemusta työn hallinnasta, niin silloin saattaa aiheutua terveydellekin haitallista työstressiä, Oksanen sanoo.

Esimerkiksi asiantuntijatehtävissä olevilla, kuten lääkäreillä ja opettajilla, on työssään paljon vaatimuksia mutta samalla työn hallintaa. Tutkimuksesta ilmenee, että heitä useammin stressiä kokevat esimerkiksi keittiöapulaiset ja lähihoitajat, joilla on yhtä lailla paineita, mutta ei yleensä juuri vaikutusmahdollisuuksia.

– Meillä on kunta-alalta aika selkeää näyttöä, että varsinkin naisille työaikojen hallinta on hyvinkin tärkeä terveyteen liittyvä tekijä, Oksanen sanoo.

Työajan hallinnalla tarkoitetaan muun muassa sitä, pystyykö itse päättämään, mihin aikaan töihin tulee tai hoitamaan joskus jonkun oman asiansa keskellä työpäivää.

Oksasen mukaan stressin syntyyn vaikuttaa myös se, koetaanko työn johtaminen oikeudenmukaiseksi. Käytännössä se tarkoittaa kaikille samoja sääntöjä.

Kolmas havaittu tekijä liittyy ponnisteluiden ja palkkioiden ristiriitaan. Ihminen voi kuormittua, jos hän jää ilman arvostusta vaikka ponnistelisi kovasti työssään.


Stressi ei saisi jäädä päälle

Oksanen myöntää, että työssä koettu stressi on hyvin tavallista. Hetkellisesti se voi olla jopa hyväksi ja parantaa työtehoa. Jos stressi kuitenkin pitkittyy ja muuttuu krooniseksi, aiheuttaa se pahimmillaan sairauksia.

– Siinä vaiheessa pitää huolestua, jos itsestä tuntuu huonolta ja alkaa tulla erilaisia oireita, Oksanen jatkaa.

Stressi voi oireilla esimerkiksi unettomuutena tai ahdistuneisuutena. Toiset kärsivät niska- ja hartiavaivoista tai vatsavaivoista. Pitkäaikainen stressi voi altistaa sydäntaudeille tai masennukselle.

Euroopan tasolla stressi on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan toiseksi yleisin työhön liittyvä terveysongelma. On jopa arvioitu, että yli puolet menetetyistä työpäivistä liittyy stressiin ja muihin psykososiaalisiin riskeihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Leo Suomaa arvelee, että stressillä on vaikutusta myös syihin, joiden takia Suomessa jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle. Merkittäviä syitä ovat ainakin sydän- ja verisuonitaudit sekä mielenterveysongelmat.


Työelämä muuttuu koko ajan

Dosentti Oksanen kiinnittää huomiota siihen, että työelämälle on nykyään tyypillistä jatkuva muutos ja uudistuvat organisaatiot.

– Monissa paikoissa tehdään paljon henkilöstövähennyksiä ja muita muutoksia, jotka varmasti stressaavat koko työyhteisöä, hän tiivistää.
Osa työstressistä on yksilökohtaista, jolloin apu voi löytyä stressinhallintakeinoista. Jotkin ongelmat koskevat kuitenkin koko yhteisöä. Silloin toimintatapojen muutos voi kohentaa koko työyhteisön vointia.

Ylijohtaja Suomaa korostaa vuoropuhelua, johon osallistuvat työnantajan ja työterveyshuollon edustajien lisäksi työntekijät. Tärkeää on kokemusten ja näkemysten vaihtaminen.

– Hyvinvointi ei kauheasti lisäänny kovistelua harrastamalla, Suomaa sanoo.

 

 

(STT)

 

 

 

Hanki vastapainoa stressille

– Jaa aikasi ja energiasi sopivasti kaikille elämänalueille

– Huolehdi päivittäisestä palautumisesta. Työn vastapainoksi tarvitaan lepoa ja muuta tekemistä

– Arvioi säännöllisesti omaa hyvinvointiasi.

– Tartu mahdollisiin epäkohtiin ja mieti, mitä voisit tehdä toisin. Kokeile vaihtoehtoisia tapoja toimia.

– Ota epäkohdat puheeksi. Jaa kokemuksia ja keinoja muiden ihmisten kanssa.

– Jos tilanne ei parane, hae terveydenhuollosta apua.


Lähde: Työterveyslaitos

 

Kampanja patistaa työstressin hallintaan

Työn aiheuttaman stressin ehkäisy ja hallinta ovat aiheina Euroopan laajuisessa Stressi hallinnassa! -kampanjassa, joka pyörähti maanantaina käyntiin myös Suomessa.

Kampanjan tarkoituksena on osoittaa, että stressiä ja muita psykososiaalisia riskejä voidaan hallita kuten muitakin työterveys- ja työturvallisuusriskejä. Samalla patistetaan työnantajia toimiin, joilla edistetään työntekijöiden henkistä hyvinvointia.

Työturvallisuuslaki määrää, että työnantajan on arvioitava työn terveys- ja turvallisuusriskit. Arvioinnin perusteella työtä, työolosuhteita ja työyhteisöjen toimintaa tulee jatkuvasti kehittää.

Kampanjaa koordinoi Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto. Siihen voivat osallistua kaikki työyhteisöt ja yksityishenkilöt, jotka voivat esimerkiksi levittää tietoa kampanjasta tai järjestää omia tilaisuuksiaan.

Tarkoitus on myös, että eri organisaatiot jakaisivat omia, hyväksi huomattuja keinojaan työstressin ehkäisyyn ja hallintaan. Jakaminen tapahtuu kampanjan Facebook-sivuilla tai Twitterissä.

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi