Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Vakavat työpaikkatapaturmat lisääntyneet koko 2000-luvun

2.4.2014

Eurostat -tilastojen mukaan Suomi on Euroopan ja samalla koko maailman työturvallisimpia maita. Työpaikkakuolemia oli vuosina 2009–2011 keskimäärin 1,6 sataatuhatta työntekijää kohti. Tämä on vain puolet Euroopan maiden keskiarvosta.  Kärkeen sijoittuvat Suomen ohella muut Pohjoismaat, Englanti, Saksa ja Hollanti, etenkin kun katsotaan toimialavakioituja lukuja. Häntäpäähän sijoittuvat monet Itä- ja Etelä-Euroopan maat sekä yllättäen myös Itävalta, jossa riski on kolminkertainen Suomeen nähden.


Jatkuvan parantamisen tarve pätee myös työturvallisuuteen

Suomen hallitus tähtää työtapaturmien taajuuden vähentämiseen neljänneksellä vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on kuitenkin karkaamassa käsistä. Korvauslainsäädännön muutos vuonna 2005 käynnisti alle neljän päivän työkyvyttömyyteen johtavien tapausten määrän rajun kasvun. Sen voi tulkita positiivisesti aiemmin piilossa olleiden tapaturmien ilmaantumisena tilastoihin.

- Hyvä niin; kansainvälisessä vertailussa ennestäänkin kattavan tilastomme luotettavuus yhä paranee, toteaa tekniikan tohtori Heikki Laitinen 3T Ratkaisut Oy:stä.

- Huolestuttavampi trendi on ollut yli kolmen kuukauden työkyvyttömyyteen johtaneiden tapaturmien määrän kasvu, joka on jatkunut koko viime vuosikymmenen ajan. Näin vakavia seurauksia aiheuttaa vuosittain 2 500 työpaikkatapaturmaa. Kansantalouden kestävyysvaje kasvaa niiden vuoksi puolella miljoonalla työpäivällä, inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.  Vuonna 2020 näitä vakavia tapauksia sattuu jo 3 000, jos sama kehitys jatkuu, Heikki Laitinen jatkaa.


Ratkaisun avaimet ovat johtoryhmillä

- Tarttis siis tehdä jotain, jotta Suomen kilpailukyky säilyy. Espanjan Bilbaossa sijaitseva Euroopan työturvallisuusvirasto on teettänyt Euroopan maat kattavan tutkimuksen yritysten turvallisuusjohtamisen käytännöistä. Maakohtaisten kyselytulosten vertaaminen kunkin maan tapaturmariskiin antaa mielenkiintoisia tuloksia eri johtamiskäytäntöjen tehosta. Esimerkiksi työpaikan riskienarvioinnin yleisyys ei korreloi lainkaan maan tapaturmariskin kanssa; yleisimmin sitä tehdään monissa Itä- ja Etelä-Euroopan korkean riskin maissa, havaintojeni mukaan usein pelkästään lain kirjaimen toteuttamiseksi ja sakkojen välttämiseksi, kertoo Laitinen

Selkeimmin alhaiseen tapaturmariskiin liittyi työturvallisuusasioiden säännöllinen käsittely työpaikan johdon kokouksissa. Suomessa näin tapahtuu 40 prosentissa työpaikoista. Ruotsissa, Englannissa ja Hollannissa vastaava luku on 60 prosenttia tai enemmän.

- Avainkysymys näyttäisikin olevan se, miten työturvallisuus saadaan jokaisen työpaikan johtoryhmän kokousten vakiolistalle. Johtajat tarvitsevat myös johtamisen välineitä, kuten mittareita. Niitä meillä onkin tarjolla runsaasti, esimerkiksi Elmerit, TR-mittarit, Valmerit, Halmerit ja 3T Kulttuurimittari. Työpaikan nykytila on helppo kartoittaa, eikä yhtään vaikeampaa ole kehityksen jatkuva seuranta. Työturvallisuuden johtaminen on nyt helpompaa kuin koskaan, kun vain toimeen tartutaan, sanoo Laitinen.


Heikki Laitinen on 3T Ratkaisut oy:n hallituksen puheenjohtaja. Voit lukea alkuperäisen artikkelin 3T Sanomista.


(Turvallisuusuutiset.fi ja 3T Ratkaisut Oy)

 

Heikki Laitinen on työturvallisuuden asiantuntijayritys 3T Ratkaisut Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Lappeenrannan yliopiston dosentti.

STM myönsi hänelle vuonna 2012 ansiomitalin erityisen ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta valtakunnallisesta työskentelystä työympäristön kehittämiseksi.

Tämän ja paljon muita työturvallisuuteen liittyviä artikkeleita voit lukea uusimmasta 3T:n asiakaslehdestä:

» 3T Sanomat 9/14

(PDF,  16 sivua)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi