Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suomalaiset kokevat työkykynsä parantuneen

Stressi ja uniongelmat ovat kuitenkin lisääntyneet

Oulu 27.3.2014

Pitkään jatkunut huono taloustilanne ei näytä heikentäneen suomalaisten työntekijöiden hyvinvointia. Suomalaisten näkemys omasta työkyvystä on parantunut viime vuosina, kertoo työeläkevakuutusyhtiö Varman ja työhyvinvoinnin asiantuntijayritys Odum Oy:n tutkimus. Eniten parannusta on tapahtunut 50–59-vuotiaiden keskuudessa.

Suomalaiset kokevat edelleen työkykynsä suurimmaksi uhaksi liian kovan työtahdin ja työn kovat vaatimukset. Viime vuosina työntekijöiden kokema stressi ja uniongelmat ovat lisääntyneet.

Tutkimukseen vastanneista noin 8 prosenttia arvioi työkykynsä niin huonoksi, ettei pärjää nykyisessä ammatissaan kahden vuoden kuluttua. Luku on reilut pari prosenttiyksikköä pienempi kuin vuonna 2009. Laskennallisesti kyse on noin 110 miljoonan euron säästöstä ennenaikaisissa työkyvyttömyyseläkkeissä.
– Stressi ja uniongelmat voivat johtua työssä koetusta hässäkästä. Työpaikoilla pitäisi pysähtyä kunnolla miettimään, mitkä ovat työn tavoitteet ja mitä tavoitteet tarkoittavat itse kunkin työntekijän näkökulmasta. Tavoitteiden kirkastuminen auttaa priorisoimaan työtä ja sitä kautta vähentää koettua kiirettä, sanoo Varman asiantuntijalääkäri Tanja Rokkanen.

Hän uskoo, että suomalaisten työkykyä voitaisiin vielä parantaa panostamalla työn johtamiseen. Työpaikoilla keskitytään usein liikaa pelkästään sairauspoissaolojen hallintaan.

Poissaolot vähentyneet

Sairauspoissaolot ovat vähentyneet kaikissa ikäryhmissä. Tutkimuksen mukaan sekä lyhyet että pitkät sairaslomat ovat kääntyneet laskuun.
– Viime vuosina työpaikoilla on panostettu varhaisen tuen malliin sekä työhön paluun tukemiseen. Tämä alkaa nyt näkyä poissaolojen vähentymisenä, sanoo Rokkanen.

Pitkiä poissaoloja on eniten korkean työkyvyttömyysriskin ryhmään kuuluvilla työntekijöillä. Sen sijaan lyhyet poissaolot korreloivat Rokkasen mukaan työilmapiirin ja -kulttuurin kanssa.

Tutkimuksen mukaan työkykyä edistävä terveyskäyttäytyminen on kehittynyt myönteisesti. Tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, ja erityisesti nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt.

Torstaina julkistetun työhyvinvointitutkimuksen aineisto on kerätty vuosina 2012 ja 2013. Sen vastaajamäärä oli noin 32 300. Kaiken kaikkiaan tutkimukseen on osallistunut vuodesta 2005 lähtien reilut 100 000 vastaajaa.

STT–MARJO SORMUNEN

(STT)

 

 

 

Kasvava työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheisten multimedioiden valikoima helposti käyttöön
3T Kouluttajalisenssillä tai
3T eOpistossa

 

Valikoimamme sisältää mm. Varhaisen tuen toimintamalli, Tunnista stressi ja työuupumus sekä Uni ja työvireys -opetusmultimediat.

(3T Ratkaisut Oy)

 


 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi