Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Lama kaunistaa työtapaturmatilastoja

Kuolemaan johtaneet onnettomuudet töissä ja työmatkalla vähentyneet

Oulu 10.3.2014

Talouden taantumalla voi olla positiivisia vaikutuksia työturvallisuuteen. Johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuslaitosten liitosta (TVL) kertoo, että laman vuoksi monet yritykset parantavat toimintatapojaan, koska ne haluavat karsia ylimääräisiä kuluja – kuten tapaturmakustannuksia.

– Tämä näkyi jo 90-luvun laman aikana. Yritykset viilaavat toimintatapojaan turvallisemmiksi, mikä näkyy positiivisesti tapaturmatilastoissa. Tietysti laman aikana yrityksissä tehdään myös aiempaa vähemmän töitä, minkä vuoksi vahinkoja sattuu vähemmän, toteaa TVL:n tutkimus- ja analyysipalveluita johtava Tynkkynen.

Taloudellinen taantuma selittää Tynkkysen mukaan suurelta osin sen, miksi vakuutuslaitosten korvaamat työtapaturmat vähenivät viime vuonna.

TVL:n ennakkotietojen mukaan etenkin kuolemaan johtaneet työtapaturmat vähenivät selvästi. Työpaikkatapaturmissa kuoli viime vuonna 20 työntekijää, kun toissa vuonna surmansa sai 28 työntekijää.
Työmatkalla sattuneissa tapaturmissa kuoli 12 työntekijää, mikä oli liki puolet vähemmän kuin toissa vuonna.

Vakuutuslaitokset korvasivat palkansaajille viime vuonna yhteensä noin 123 000 työtapaturmaa. Määrä on reilut kolme prosenttia toissa vuotta vähemmän. Korvatuista tapaturmista noin viidennes sattui matkalla kotoa töihin tai töistä kotiin.

Suurin osa lieviä vahinkoja

Ennakkotietojen mukaan myös kaikkien alojen yhteenlaskettu tapaturmien määrä tehtyihin työtunteihin nähden laski. Tapaturmataajuus oli viime vuonna noin 29,5 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Aiemmin luku oli 30,3.

– Yleinen vahinkotaajuuden lasku selittyy etenkin riskialojen, kuten rakennusalan voimakkaalla taantumalla, sanoo Tynkkynen.

Suurin osa työpaikoilla sattuneista tapaturmista on lieviä, kuten pieniä venähdyksiä. Noin 10 prosenttia tapaturmista johtaa yli kuukauden työkyvyttömyyteen. Tyypillinen vakava tapaturma on luun murtuma.
Naisten kuolemaan johtavat tapaturmat ovat harvinaisia. Tynkkysen mukaan vuosittain 1–2 naista saa surmansa töissä.

(STT)


Tänä vuonna kolme kuolemantapausta

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) tietoon on tältä vuodelta tullut kolme työpaikkakuolemaa. Kaikki turmat ovat tapahtuneet tammikuun aikana:

– Työntekijä putosi sellutehtaan asbestipurkutyömaalla telineeltä noin 20 metrin korkeudesta. Ilmeisesti hän ei käyttänyt onnettomuushetkellä putoamissuojainta.

– Kuorma-auton kuljettaja jäi liikkeelle lähteneen auton takarenkaiden alle, kun hän oli purkamassa autosta hakekuormaa terminaalilla. Auton seisontajarrua ei ollut tapahtumahetkellä kytketty päälle.

– Työntekijä kuoli voimalaitoksella, kun hän kaatui kulkuväylällä ja putosi. Turman sattuessa hän oli palaamassa työparinsa kanssa työkohteesta, jossa he olivat poistaneet kuljettimeen jumiutuneen puukokkareen.

(STT)

Lähde: Tapaturmavakuutuslaitosten liitto

Rakennusalan tapaturmataajuus vuonna 2013 oli 63.

Turvallisuusasiat esillä työpaikalla!

Perehdytä henkilöstö -  laaja työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheinen multimediakirjasto helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa

Työmatkalla sattuneissa tapaturmissa kuoli 12 työntekijää vuonna 2013.

(3T Ratkaisut Oy)Työtapaturmat ja tapaturmataajuudet laskivat vuonna 2013

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton tiedote 10.3.2014

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) ennakkoarvion mukaan vakuutuslaitokset korvasivat yhteensä noin 123 000 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa vuonna 2013. Määrä on noin 3,5 % edellisvuotta pienempi.

Korvatuista tapaturmista noin 21 500 oli työmatkatapaturmia eli tapaturma sattui matkalla kotoa töihin tai töistä kotiin. Työmatkatapaturmia sattui noin 4 % edellisvuotta vähemmän.

Kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä laski selvästi

Alustavan arvion mukaan kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä laski selvästi vuonna 2013. Työpaikkatapaturmissa kuoli ennakkoarvion mukaan viime vuonna 20 työntekijää, kun vuonna 2012 työpaikkatapaturmissa sai surmansa 28 työntekijää.

Työmatkatapaturmissa kuoli 12 työntekijää. Vuonna 2012 työmatkatapaturmissa kuoli 20 työntekijää.

Tapaturmataajuudet laskivat

Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu tapaturmataajuus oli noin 29,5 työpaikkatapaturmaa/miljoona työtuntia. Taajuusluku laski vuodesta 2012, jolloin tapaturmataajuus oli 30,3 työpaikkatapaturmaa / miljoona työtuntia.

Toimiala                                            Tapaturmataajuus vuonna 2013 (vuonna 2012)

Teollisuus                                            35 (36,3)
Rakentaminen                                     63 (65,4)
Kuljetus ja varastointi                         46 (48,7)
Hallinto- ja tukipalvelutoiminta             53 (53,8)
Kuntasektori                                       24 (23,6)

- Laskevat trendit työtapaturmatilastoissa ovat tietysti itsessään hyvä asia, mutta edes näin yksiselitteisten muutosten perusteella ei voida vielä tehdä johtopäätöksiä työturvallisuuden tason kehittymisestä. Vakuutuslaitosten korvaamien työtapaturmien lukumäärät korreloivat erittäin voimakkaasti talouden kehityksen kanssa. Tätäkin hyvää uutista selittää pääasiassa talouden taantuma. Myös yleinen vahinkotaajuuden lasku taantuman aikana selittyy ensisijaisesti riskialojen voimakkaalla taantumalla, kertoo johtaja Mika Tynkkynen TVL:n tutkimus- ja analyysipalveluista.

Yrittäjien työtapaturmien määrä kasvoi

Vapaaehtoisesti itsensä vakuuttaneille yrittäjille vakuutusyhtiöt korvasivat arvion mukaan noin 6 900 työtapaturmaa, mikä on 1,5 % enemmän kuin vuonna 2012.

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton lakisääteisenä tehtävänä on työtapaturmien ja ammattitautien sekä niihin johtaneiden syiden ja seurauksien tilastointi. Vuosittain maaliskuussa julkaistaan edellisvuoden työtapaturmien lukumäärien ennakkoarvio. Lopulliset lukumäärät ja taajuudet julkaistaan vuosittain syyskuussa.

Lakisääteisestä tapaturmavakuutusjärjestelmästä korvataan työtapaturmien lisäksi ammattitauteja sekä ammattitautiepäilyjen tutkimuskuluja.

(Tapaturmavakuutuslaitosten liitto)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi