Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Euro työhyvinvointiin tuo useamman takaisin

Pahoinvoinnista yli 40 miljardin lasku, johtamisella viihtyvyyttä töihin

Helsinki 18.2.2014

Pelkkää eläkeikää nostamalla ei saada ihmisiä pysymään kauemmin työelämässä, katsovat uutuuskirjan kirjoittajat. Sen sijaan olennaista on hyvä johtaminen, jotta ihmiset viihtyvät ja jaksavat töissä. Johtamista pitäisi Suomessa kehittää.

– Jokaisen työntekijän pitäisi tietää, miten omat työtehtävät liittyvät kokonaisuuteen. Toinen tärkeä asia on autonomia eli mahdollisuus määritellä tiettyyn rajaan asti, miten tehtävät hoidetaan. Kolmas seikka on palaute, luettelee Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun professori Petri Virtanen.

Työterveyslaitoksen mukaan työpahoinvoinnista syntyy vuosittain yli 40 miljardin euron kustannukset. Niitä tulee muun muassa ennenaikaisista eläkkeistä ja sairauspoissaoloista.

– Eläkeiän nosto ei auta, jos ihmiset eivät jaksa tehdä työtä. Jos työuria halutaan pidemmiksi, työhyvinvoinnista pitää lähteä liikkeelle, tähdentää Turun kaupungin työterveysjohtaja Marjo Sinokki.

Katse koko työuraan

Sinokki ja Virtanen ovat kirjoittaneet kirjan Hyvinvointia työstä (Tietosanoma). Sen mukaan jokainen työhyvinvointiin sijoitettu euro tulee usein moninkertaisena takaisin.

Esimerkkinä työhyvinvoinnin hyödyistä käy Naantalin kaupungin ikäohjelma, jossa 55 vuotta täyttäneille vakinaisille työntekijöille on järjestetty muun muassa tehostettuja terveystarkastuksia sekä erilaisia liikunta- ja virkistysmahdollisuuksia. Työterveyslaitoksen laskelmien mukaan kaupunki sai vuosina 2006–2009 jokaisesta ohjelmaan laitetusta eurosta 3,7 euroa takaisin muun muassa vähentyneinä työkyvyttömyyskustannuksina.

Nyt Naantalissa pohditaan, pitäisikö käyttöön ottaa työelämän elinkaarimalli, joka huomioi kaikenikäiset. Työssä jaksamisen kysymykset kun eivät rajoitu vain vanhempiin ihmisiin.

Esimerkiksi työtehtävien uudelleenjärjestelyä tarvitsevat myös nuoremmat.

– Keskustelua käydään siitä, millaisia työssä jaksamisen riskejä meillä on. Tavoitteena on, että tunnistamme työssä jaksamista haastavat riskit ja osaisimme tulevaisuudessa ennalta ehkäistä niitä henkilön iästä riippumatta, sanoo kaupungin henkilöstöpäällikkö Laura Saurama.

Virtanen ja Sinokki arvioivat, että työhyvinvoinnin merkitys organisaatioiden menestymiselle ja maineelle entisestään kasvaa, kun työvoiman määrä vähenee.

 

(STT)

 

Iäkkäämmät työntekijät voivat hyötyä esimerkiksi tehostetuista terveystarkastuksista. 


Työhyvinvoinnin johtamisen verkkokurssille!

3T:n verkkokurssilla Työhyvinvoinnin johtaminen esimiestyönä aiheina esimerkiksi eri-ikäisten johtaminen, varhaisen tuen toimintamalli, stressin ja työuupumuksen tunnistaminen sekä puheeksi ottaminen. Pidä huolta henkilöstöstä! Kurssi koostuu havainnollisista 3T Opetusmultimedioista ja tietotestistä. Opiskele, kun sinulle sopii!

» Tutustu kurssiin

» Koko verkkokurssi- ja koulutusvalikoima

Uupuneena työt eivät suju - iästä riippumatta.

(3T Ratkaisut Oy)


Taloustilanne ei juurikaan näy eduskunnan työterveyshuollossa

Rakennemuutos runtelee Suomea ja julkinen talous velkaantuu vauhdilla. Vaikea tilanne aiheuttaa poliitikoille harmaita hiuksia, mutta eduskunnan työterveyshuollossa paineet näkyvät suhteellisen vähän. Näin arvioi vastaava työterveyslääkäri Anita Pienimäki.

Hänen mukaansa paineiden keskellä infektiosairaudet iskevät yleensä herkemmin ja myös muu oirehtiminen lisääntyy. Henkilökohtaisen tuen tarve mahdollisesti kasvaa.
Sairausbuumia ei ole kuitenkaan ollut nähtävissä.
– Me olemme havainneet, että keskeisissä vaativissa tehtävissä olevilla ihmisillä on käsittämättömän vahva paineensietokyky, Pienimäki sanoo.

Eduskunnan työterveyshuollon asiakkaita ovat kansanedustajat, ministerit ja virkamiehet.

Isojen talouspoliittisten kysymysten lisäksi Arkadianmäen väen elämään vaikuttaa muun muassa laaja peruskorjaushanke, joka ajoittuu useammalle vuodelle. Myös tämä aiheuttaa kuormitusta ja voi osaltaan vaikuttaa työhyvinvointiin.

Kokonaisuutena ottaen asiat ovat eduskunnassa silti aika hyvin mallillaan.
– Pääsääntöisesti meillä voidaan suhteellisen hyvin, vastaava työterveyslääkäri kertoo.

(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi