Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Asbestikuolemista päästään vain kieltämällä asbestin käyttö kokonaan

13.2.2014

Asbestisairaudet tappavat vuosittain maailmanlaajuisesti 100 000 ja Suomessa noin 100 ihmistä. Asbestin uuskäyttö on kiellettyä suurimmassa osassa kehittyneitä maita kuten Suomessa. Sen sijaan monissa kehittyvissä maissa asbestia käytetään yleisesti. Siellä, missä asbestia käytetään, sairastuvuus vain lisääntyy. Kansainvälinen konferenssi suosittaa, että asbestin käyttö pitää kieltää kaikkialla maailmassa.

- Turvallista asbestin käyttöä ei ole olemassa, muistuttaa ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitoksesta.

Suomessa asbestille voi nykyään altistua vain asbestin purkutöissä vanhoja rakennuksia korjattaessa, mikäli työtä ei hoideta asianmukaisesti. Purkutyöt ovat luvanvaraisia ja niitä saavat tehdä vain erikoiskoulutuksen saaneet ihmiset. Mikäli purkutyö tehdään ohjeiden mukaisesti, altistumisen vaara on vähäinen.

- Yksittäisten sairastumisten perusteella näyttää valitettavasti siltä, etteivät Suomessakaan kaikki täysin ymmärrä asbestin salakavaluutta. Altistumiselta välttyy vain, kun työskentelyohjeita noudattaa pilkulleen, Oksa korostaa.

Suomessa asbestin aiheuttamia ammattitauteja todetaan vuosittain noin 600 ihmisellä. Heistä 100-150 sairastuu syöpään. Yleisimmät asbestin aiheuttamat sairaudet ovat keuhkosyöpä, keuhkopussin tai vatsakalvon kasvain (mesoteliooma) ja asbestipölykeuhko. Mesotelioomien määrä koko maailmassa kasvaa viiden prosentin vuosivauhdilla.

Talous jyrää maailmalla terveyden

Haitoista huolimatta asbestia käytetään maailmalla edelleen noin 2,5 miljoonaa tonnia vuodessa. Sitä käytetään erityisesti kehitysmaissa, joissa ei tiedetä tarpeeksi asbestin vaaroista ja joissa ei osata välttämättä suojautua oikein.

- Asbestisairaudet ja kuolemat olisivat vältettävissä helposti: kielletään asbestin käyttö kokonaan, kuten Maailman terveysjärjestö WHO:kin suosittelee, sanoo professori Ken Takahashi Työ- ja ympäristöterveyden yliopistosta Japanista.

- On tuskallista katsoa vierestä, kuinka kehitysmaat tekevät samat virheet, jotka me teimme aikanaan. Osittain kyse on tietämättömyydestä; osittain kehitysmaissa ei ole herätty asbestin haittoihin, sillä altistumisen ja sairastumisen välillä on 10-50 vuoden viive, hän toteaa.

Asbestin tuottajat suuntaavat markkinointiaan kehittyviin maihin, koska vanhat markkina-alueet esimerkiksi Euroopassa ovat kadonneet asbestin uuskäyttökieltojen vuoksi.

- Asbestin vaarat tunnetaan hyvin myös Pohjois-Amerikassa ja käyttö on tarkasti säänneltyä. Teollisuuden edut painavat silti: esimerkiksi Kanadassa vuonna 2012 Quebecin paikallishallinto päätti antaa kahdelle viimeiselle, jo suljetulle asbestikaivokselle lainat, joiden avulla kaivokset olisi avattu uudestaan 20 vuodeksi. Päätös onneksi peruttiin myöhemmin, kiittää Toronton yliopiston emeritusprofessori Anthony Miller.

Kansainvälinen tutkijayhteisö työskentelee asbestihaittojen vähentämiseksi

Yksi tapa taistella ihmishenkien puolesta on Helsinki Criteria -dokumentti, joka on kansainvälisessä käytössä oleva asiantuntijasuositus asbestisairauksien diagnostiikkaan ja altistumisen arviointiin. Dokumenttia on päivitetty laajana kansainvälisenä yhteistyönä 30 asiantuntijan voimin. Sen osa-alueet ovat

  1. Tietokonetomografia-kuvantaminen asbestin aiheuttamien keuhkosyöpien seulonnassa
  2. Asbestin aiheuttamien sairauksien diagnostiikka ja seuranta
  3. Uudet asbestin aiheuttamiksi todetut sairaudet
  4. Patologia ja biomarkkerit

Dokumenttia suosituksineen viimeisteltiin International Conference on Monitoring and Surveillance of Asbestos-Related Diseases -tilaisuuden yhteydessä 11.-13.2.2014 Hanasaaressa Espoossa. Dokumentin osa-alueet ja suositukset julkaistaan painettuna kirjana ja Työterveyslaitoksen sivuilla sähköisenä versiona. Lisäksi yhteenvetoa tarjotaan tieteelliseen Scandinavian Journal of Work, Environment & Health -julkaisuun kevään 2014 aikana.

» Lisätietoa asbestista (ttl.fi)

 

(Työterveyslaitos)

 

 


» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi