Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Automaattista paloilmoitinjärjestelmää vaaditaan kouluihin

Kuopio 12.2.2014

Suomessa syttyi viime vuonna yli 20 paloa ja 66 palon alkua oppilaitoksissa. Useissa niistä ei ole automaattista paloilmoitinjärjestelmää, koska rakennusmääräykset eivät sitä vaadi. Suomen pelastusalan keskusjärjestössä asiasta ollaan huolissaan.
– Automaattijärjestelmä pitäisi saada jokaiseen kouluun, vaatii johtaja Matti Orrainen.

Hänen mukaansa poistumisharjoituksia olisi lisäksi oltava vähintään kerran lukukaudessa.
– Näin opittaisiin reagoimaan hälytyskelloihin. Samalla harjaannuttaisiin turvallisiin pakoreitteihin ja kaverista huolehtimiseen.

Orrainen korostaa myös opettajien roolia etenkin pienten koululaisten auttamisessa. Hän näkee ongelmana myös koulujen avoimet tilat, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Hänestä parantamisen varaa olisi savutiiviiden tilojen rakentamisessa.
– Alakerran palo nostaa savun nopeasti ylempiin kerroksiin, ja luokista on silloin tosi kiire pois.

Laitetarkastuksissakin olisi Orraisen mielestä kehittämistä. Niistä ei ole säädöksiä, ja tehtävä on kiinteistönomistajan vastuulla.

Pelastussuunnitelma koulujen vastuulla

Lain mukaan koulujen on itse tehtävä pelastussuunnitelmansa. Pelastuslaitokset tekevät palotarkastuksia vuosittain, jolloin vaarat ja turvajärjestelyt käydään läpi. Valtionhallinnossa koulujen turvallisuusasiat ovat kolmen ministeriön vastuulla.
– Vallitseva turvallisuuskulttuuri ei ole katsonut pakolliseksi koulujen automaattihälyttimiä, arvioi pelastusylitarkastaja Taito Vainio sisäministeriöstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän on määrä saada kevään aikana valmiiksi raportti oppilaitosten rakenteellisesta turvallisuudesta. Ympäristöministeriö vastaa rakennusmääräyksistä.

Koulujen pelastusoppia saa Kuopiossa

Pelastusopiston vanhempi opettaja Ilkka Kaarakainen on tullut juuri Kuopion Hatsalan koulun pelastusharjoituksista, jotka kuuluvat pelastusalan kurssilaisten opintoihin.
– Muutamat ensi minuutit ovat ratkaisevia ennen palomiesten tuloa.

Kaarakaisen mukaan suojaustaso on noussut automaattisten paloilmoitinten myötä uusissa kouluissa, mutta vanhoissa voi olla puutteita.
– Äänievakuointi on tärkeä järjestelmä, mikä nähtiin Kouvolassa. Olisi kuitenkin huolehdittava, että kaiuttimia on kaikkialla siellä, missä on ihmisiäkin.

(STT)

 


Opastusta parempaan paloturvallisuuteen

(3T Ratkaisut Oy)

 


 

Muita uutisia aiheesta:

» Suurpalo keskeytti 112-päivän Kouvolassa

» Kouvolan koulupalo levisi kattorakenteissa

» Varmista turvallinen poistuminen

 


 

 

Kouvolasta oppia muillekin 

Kouvolan yhteiskoulun tulipalo eteni pitkälle ennen 600 ihmisen pelastautumista, sanoo onnettomuustutkija Kai Valonen. Hän uskoo, että tapauksesta saadaan oppia muille kouluille.

Pelastustoimi saa vuosittain kouluille satakin hälytystä, mutta isot palot ovat harvinaisia. Edellinen riehui ilmeisesti Oulussa 1970-luvulla.
– Poistumismurheet ovat tähän asti liittyneet vanhustenhoitolaitoksiin, missä nukutaan eivätkä ihmiset pääse turvaan omin jaloin, Valonen toteaa.

Kouvolan kokemuksista on luvassa laaja raportti kesällä. Materiaalia kerätään muun muassa oppilailta ja opettajilta kyselyllä.

Palon syytä tutkii Kaakkois-Suomen poliisilaitos. Rikosta ei edelleenkään epäillä.

Ylioppilaskirjoitusten sato säilyi vahingoittumattomana koulun kassakaapissa. Abit jatkoivat kuunteluita keskiviikkona Kouvolan lyseon tiloissa. Sinne on siirretty myös penkkarit ja vanhaintanssit. Yhteiskoululla valmisteltu musikaali saanee sekin ensi-iltansa ensi viikolla, vaikka lavasteet ja soittimet paloivat. Apulupauksia virtasi sosiaalisen median kautta.

Opetus jatkuu mahdollisimman normaalina jo ensi maanantaina ja viimeistään hiihtoloman jälkeen maaliskuussa. Varatiloja haetaan muilta kouluilta ja tyhjistä keskustahuoneistoista. Tarvittaessa vuokrataan parakkeja.
Kaupungin tilajohtaja Timo Oksanen arvioi alustavasti koulun korjauskelvottomaksi. Uusi, vastaava maksaa 13–15 miljoonaa euroa.
– Ratkaisu on pitkälti vakuutusyhtiön asia.

(STT)

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi