Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Seisokkitöiden turvallisuudessa työnjohdolla korostunut rooli

5.12.2013

TOT 14/10: Seisokkitöiden turvallisuudessa työnjohdolla korostunut rooli 

Työvuoroon tullut työpari meni huhtikuussa 2010 öljynjalostamolla katalyytin vaihtotyössä reaktorin sisälle ilman paineilmalaitteita ja tarkistamatta ensin säiliön happipitoisuutta. Reaktori oli hieman aiemmin täytetty typellä.

Työpari meni reaktoriin käymättä ensin työnjohdon valvontapisteellä, jossa oli myös reaktorin olosuhdemittarit ja työssä tarvittavat paineilmalaitteet. Heillä ei ollut työnjohdon lupaa reaktoriin menemiseen.

Molemmat työntekijät menettivät tajuntansa hapettomassa reaktorissa. Toinen työntekijöistä menehtyi vajaan kuuden kuukauden kuluttua tapaturmassa saamiinsa vammoihin, toinen työntekijä toipui työkykyiseksi.

Reaktorin sisäänmenoluukulla oli typen käytöstä kertova varoituskyltti, jonka työpari ohitti ilman asianmukaisia varusteita tuntemattomasta syystä.

Miten estää samanlaisien työtapaturmien sattuminen?

Kuolemaan johtanutta työtapaturmaa tutkinut asiantuntijaryhmä suosittaa vastaavien työtapaturmien välttämiseksi, että:

  • Ennen suljettuun tai ahtaaseen tilaan menemistä on varmistuttava siitä, että tilassa on hengityskelpoista ilmaa ja tilasta on turvallinen ulospääsy.
  •  Säiliössä työskenneltäessä on käytettävä turva- tai nostoköyttä. Säiliön luukulla tulee olla yksi henkilö koko työskentelyn ajan vahtina.
  • Säiliöt, joihin ei tarvitse työvaiheen aikana mennä, tulee sulkea lukittavalla ja varoituskylteillä varustetulla kannella. Kannen saa avata vain työluvan myöntäjä, kun hän on varmistanut säiliöön menemisen turvallisuudesta. Kansi asetetaan takaisin, jos säiliötyöt taukoavat työvuoron vaihdon yli.
  • Perehdytyksessä tulee varmistaa, että kaikki ymmärtävät työmaalla käytettävät varoitus- ja kieltomerkit.
  • Työnjohdon on pidettävä työvuorossa oleva työryhmä tietoisena seisokkitöiden vaiheesta. Työnjohdon tulee myös varmistaa se, että työryhmä menee oikeaan työkohteeseen.

» Tapaturman tutkintaraportti TOT 14/10

Työpaikkaonnettomuuksien tutkintajärjestelmä Suomessa

Työpaikkaonnettomuuksien tutkintajärjestelmä (TOT) tutkii useimmat Suomessa työpaikoilla sattuvat kuolemaan johtaneet työtapaturmat. TOT- tutkintajärjestelmä perustuu keskeisten työmarkkinajärjestöjen ja Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) väliseen sopimukseen. Tutkinnat aloitettiin vuonna 1985. Vuodesta 1998 lähtien tutkintaan on otettu myös yrittäjille ja itsenäisille ammatinharjoittajille yhteisellä työpaikalla sattuneet tapaukset (YTOT).

Kaikki valmiit tutkintaraportit, TOT- ja YTOT-raportit, löytyvät sivulta tvl.fi/totti. Raportit ovat vapaasti hyödynnettävissä.

(Tapaturmavakuutuslaitosten liitto)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi