Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!AKT:n saama tuomio osoittaa, että epäasialliseen kohteluun on puututtava heti

27.1.2014

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton kolme edustajaa sakkorangaistuksiin epäasialliseen kohteluun liittyvistä työturvallisuusrikoksista. Liiton ja hallituksen puheenjohtaja tuomittiin kahdesta työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä 80 päiväsakkoon. Liiton hallituksen varapuheenjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja tuomittiin molemmat kahdesta työturvallisuusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoon. Lisäksi oikeus tuomitsi AKT:n 20 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Oikeus velvoitti lisäsi AKT:n ja sen puheenjohtajan maksamaan työntekijälle korvauksia kärsimyksestä 5 000 euroa ja muusta tilapäisestä haitasta 7 000 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.1.2014.

Työsuojelun lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta pitää oikeuden ratkaisua perusteltuna.
–Työnantaja ei puuttunut epäasialliseen kohteluun, vaikka asia oli yleisesti tiedossa työpaikalla. Epäasiallinen kohtelu jatkui monta vuotta, ja asiaa selvitettiin useassa palaverissa. Selvitykset eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään sellaisiin toimenpiteisiin, joita voisi pitää läheskään riittävinä, Välke toteaa.

Työturvallisuuslaki velvoittaa, että saatuaan tiedon epäasiallisesta kohtelusta työnantajan tulee selvittää tilanne, ryhtyä viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin epäkohdan poistamiseksi ja seurata toimenpiteiden vaikutusta.

Myös luottamusasemassa voi syyllistyä työturvallisuusrikokseen

Tanja Välkkeen mukaan tuomio on tärkeä muistutus siitä, että myös luottamustehtävissä olevat henkilöt voivat joutua rikosvastuuseen työturvallisuuden vaarantamisesta.
–Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton omien sääntöjen mukaan puheenjohtajan erottamisesta päättää valtuusto. Kun häiritsijä oli hallituksen ja liiton puheenjohtaja, hallituksen varapuheenjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja olisivat voineet ryhtyä toimenpiteisiin asiassa, Välke toteaa.

Työsuojelun lakimiehenä Välke seuraa kaikkia Etelä-Suomen alueen häirintätapauksia, joihin viranomainen joutuu puuttumaan. Hän on myös työsuojeluviranomaisen edustajana läsnä häirintätapauksiin liittyvissä oikeuskäsittelyissä.

Välke on havainnut sellaisten tapausten lisääntyneen, joissa häiritsijänä tai häirinnän kohteena on linjaorganisaation ylin toimija. Tällöin työturvallisuuslain mukainen puuttumisvelvoite voi kohdistua linjaorganisaation ulkopuolelle, esimerkiksi yhdistyksen tai kunnan hallitukseen.
–Näissä luottamusasemissa olevat henkilöt eivät useinkaan ole tietoisia siitä, että he voivat joutua vastuuseen työturvallisuusrikoksesta, mikäli eivät puutu häirintään, Välke kertoo.

Välke toivoo tapauksen lisäävän esimiesten ja luottamusasemassa olevien työnantajan edustajien tietoisuutta omista velvollisuuksistaan liittyen työturvallisuuteen. Vastuita on voitu määritellä esim. organisaation säännöissä.

Ennaltaehkäisy on tehokkain keino torjua epäasiallista kohtelua

Tanja Välke muistuttaa, että kaikkien esimiesten tulee tietää, miten toimia, jos työpaikalla ilmenee epäasiallista kohtelua.

–Edullisin ja tehokkain keino torjua häirintää ja epäasiallista kohtelua on ehdottomasti ennaltaehkäisy. Häirintätapausten käsittelyyn tulee laatia pelisäännöt, jotka ovat työpaikalla kaikkien tiedossa. Kun epäasiallinen kohtelu selvitetään työpaikalla avoimesti ja heti, työntekijä voi todennäköisimmin jatkaa työssään, ja kenenkään terveys ei vaarannu, Välke sanoo.

(Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue)

Työnantajan tehtävä on puuttua epäasialliseen kohteluun työpaikalla.

Hyvän ja turvallisen työyhteisön luomisen apuna 3T Opetusmultimediat

 

 

Häiritsevää käytöstä työpaikalla voi ilmetä monessa muodossa. Kuva multimediasta Epäasiallinen kohtelu työpaikalla.

(3T Ratkaisut Oy)


» Lue lisää aiheesta: AKT:n olisi pitänyt paimentaa Räty kaidalle tielle» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi