Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Sisäilmasta sairastuneen kokemusta epäillään edelleen

Työpaikan sairastuttamalta voi mennä lopulta elanto

Helsinki 18.11.2013

Nuhaa, nenäverenvuotoa, kurkkukipua, yskää, silmä-ärsytystä ja päänsärkyä. Näistä sisäilmaoireista pääkaupunkiseudulla työskentelevä nainen kärsi viisi vuotta.

Asia otettiin vakavasti asiantuntijatehtävissä työskentelevän naisen työterveyshuollossa.Työpaikalla kaikki eivät kuitenkaan uskoneet vaivojen aitouteen, vaikka oireilevia oli loppuvaiheessa noin 80 prosenttia työntekijöistä.
– Osa työpaikalla vähätteli, ja rivien välistä sai lukea, että on nupissa vikaa.

Nainen pääsi ensin osaksi viikkoa etätöihin, ja lopulta koko työpaikka muutti työntekijöiden painostuksen ansiosta.

Sisäilmasta sairastuneita on Suomessa arviolta tuhansia. Suunnittelija Sari Mäki Hengitysliitosta kertoo, että homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohankkeessa on tullut esiin erityisesti sairastuneiden taloudellinen ahdinko.
– Ihmisten talous prakaa. Homekodin irtaimisto täytyy uusia, homeista asuntoa ei voi myydä, ja eri lääkäreillä juostessa lääke- ja lääkärikustannukset nousevat, Mäki toteaa.

Home- ja sisäilmasairaat voivat joutua täysin pois työelämästä sairautensa vuoksi. Sairautta ei välttämättä hyväksytä työkyvyttömyyden syyksi, joten työkyvyttömyyseläke ja sairauspäiväraha jäävät saamatta.
– Haastatellut ovat joutuneet elämään puolison tuloilla ja turvautumaan jopa diakonia-apuun, Mäki kertoo.

Lääkärit syy-yhteyden perässä

Lääkärit tietävät usein hyvin vähän sisäilmasta johtuvista sairauksista. Työterveyshuollon ja työterveyden professori Tuula Putus Turun yliopistosta kertoo, että sisäilmasairailta vaaditaan usein virheellisesti perusteluja syy-yhteydestä. Putuksen mielestä vaatimus on kohtuuton.

– Lääkärillä voi olla takaraivossa epäilys siitä, että potilas on vailla jotain etuutta, tai hän on ehkä menossa oikeudenkäyntiin ja joudun sinne todistajaksi. Tiedon puute luo epävarmuutta hoidosta, Putus arvioi.
Home- ja sisäilmaongelmille ei vielä ole omaa diagnoosinumeroa tai käypä hoito -suositusta.

Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriön alainen ympäristöherkkyysverkosto ehdotti, että ympäristöherkkyys, jonka alle myös sisäilmaongelmista kärsivät kuuluvat, saisi oman diagnoosiluokituksen. Luokitus ei kuitenkaan sinänsä välttämättä paranna hoitoa, mutta helpottaisi sairauden tilastointia ja hoitoonohjausta.

(STT)

 

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita.

 


 

Edistä työhyvinvointia ja työterveyttä

  • Ota koulutus- ja itseopiskelukäyttöön havainnolliset 3T Opetusmultimediat

  • Yli 80 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista multimediaa helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa

 (3T Ratkaisut Oy)

 


Homeesta sairastuneet tarvitsevat monipuolista tukea

18.11.2013

​Sisäilmasta ja homeesta aiheutuvia ongelmia, oireita ja sairauksia ei tunnisteta eikä tunnusteta riittävästi eikä sairastuneita osata auttaa eteenpäin.

- Sisäilmasta ja homeesta sairastuneiden hoidosta puuttuu kokonaisnäkemys. Oireiden kirjon vuoksi ihmisiä pompotellaan erikoislääkäriltä toiselle, eikä kukaan ota kokonaisvastuuta sairastuneesta ihmisestä, sanoo Hengitysliiton Homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohankkeen suunnittelija Sari Mäki.

- Tarvitaan sisäilmapoliklinikka, jonne sisäilmasta sairastuneiden hoito keskitetään, Mäki ehdottaa.
Useat homeesta ja sisäilmasta sairastuneet joutuvat vaikeisiin taloudellisiin ongelmiin sairastumisen vuoksi ja tarvitsevat parempaa taloudellista tukea. Moni oireilee ja sairastuu työpaikallaan huonon sisäilman vuoksi ja menettää toimeentulonsa työkyvyttömyyden vuoksi.
- Sisäilmasta sairastuneen pysyvästi tai väliaikaisesti työkyvyttömän tulisi olla oikeutettu sairauspäivärahaan tai työkyvyttömyyseläkkeeseen, vaatii hankkeen toinen suunnittelija Katri Nokela.

Sen sijaan työpaikkakyvyttömät eli sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa oireilevat eivät voi mennä työpaikalleen huonon sisäilman vuoksi tai siksi, että ovat sairautensa vuoksi herkistyneet työpaikalla oleville kemikaaleille ja hajusteille.
- Työnantajien tulisi olla velvollisia miettimään ratkaisuja työpaikkakyvyttömille esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuuden puhtaissa tiloissa työskentelyyn tai etätöihin, Nokela sanoo.

Osa homeesta sairastuneista on onnistunut vaihtamaan työpaikkaa, mutta tämäkään ei aina ratkaise ongelmia. Monella työnkuva on muuttunut eikä uusi työ välttämättä vastaa koulutusta. Monet sairastuneet ovat joutuneet turvautumaan ulkopuoliseen taloudelliseen apuun.

Hengitysliiton Homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohanke on kolmivuotinen Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama projekti. Hankkeen tavoitteena on tukea ja edistää kosteus- ja homevaurioista terveyshaittaa kokeneiden ja sairastuneiden ihmisten hyvinvointia ja ehkäistä palvelujärjestelmän ulkopuolelle putoamista.

Arvioiden mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000 - 800 000 ihmistä. Sisäilmasta sairastuneita on arviolta tuhansia. Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa muun muassa hengitystieoireita ja -sairauksia, päänsärkyä, väsymystä, kuumeilua, nivelsärkyä ja neurologisia oireita. Altistuminen saattaa lisätä myös herkistymistä tuoksuille ja hajuille.

» Hengitysliiton kotisivut

(Hengitysliitto)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi