Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Taiteilijoilla on paljon työperäisiä terveysoireita

7.11.2013

Taiteilijat pitävät työtään henkisesti selvästi rasittavampana kuin työtätekevät suomalaiset yleensä. Työperäiset terveysoireet ovat tavallisempia kuin työikäisellä väestöllä keskimäärin. Taiteilijat kokevat kuitenkin olevansa onnellisia työssään, ilmenee Työterveyslaitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

- Monet taiteilijat kokevat esimerkiksi uupumusta, ahdistusta, unettomuutta tai masennusta, niska-hartiaseudun kipua tai muuta liikuntaelinten kipua, kertoo erikoistutkija Pia Houni Työterveyslaitoksesta.

Kuormitusta aiheuttaa luovan työn luonne: jatkuva uuden tuottaminen ja omasta itsestä ammentaminen. Monia ei rasita taiteen tekeminen itsessään vaan työn reunailmiöt, kuten toimeentulo-ongelmat, alan epävarmuus, työn omaehtoisuus, laaja vastuu ja kova kilpailu.

- Tällä hetkellä minua kuormittavat esimerkiksi rahoitushakemusten tekeminen, tarjousten ja sopimusten laatiminen ja monen ihmisen aikataulujen yhteensovittaminen, kuvaa nykyistä työtään työyhteisövalmentaja, näyttelijä Niina Nurminen.

- Työni merkityksellisyys, monipuoliset mahdollisuudet ja samanhenkiset, innostavat kumppanit auttavat puolestaan jaksamaan, hän sanoo.

Taiteilijan terveyttä ja uraa uhkaavat monenlaiset asiat

Taiteilijan työssä on paljon erilaisia asioita, jotka saattavat aiheuttaa terveys- ja jaksamisongelmia, jos ne jatkuvat pitkään. Tällaisia ovat esimerkiksi epäsäännöllinen työ ja työn tekemisen vaihtelevat paikat tai työtilojen monet epäkohdat, mikä koskettaa erityisesti kuvataiteilijoita. Myös yksin jääminen, kateus tai kiusaaminen voivat vahingoittaa taiteilijan työpolun sujuvaa etenemistä.

- Työn ja muun elämän yhdistäminen on taiteilijoille vaikeaa. Hyvin monet kokevat joutuvansa laiminlyömään kotiasioita työn vuoksi. Itsestä huolehtiminen ja projektien välillä palautuminen on haastavaa. Kuitenkin palautuminen on välttämätöntä uuden luomisen ja uusiutumisen kannalta, muistuttaa Työterveyslaitoksen tutkija Heli Ansio.

Boheemi taiteilijaelämä oli edellisten sukupolvien ilmiö

Tutkimustulokset purkavat myyttiä boheemista taiteilijaelämästä. Suurin osa taiteilijoista haluaa huoltaa työkykyään aiempaa enemmän: he nukkuvat ja harrastavat kuntoliikuntaa saman verran kuin muutkin suomalaiset, käyttävät alkoholia kohtuudella ja löytävät palautumiskeinoja työstään.

- Minä kiipeilen, melon, ulkoilen. Jos niistä joutuu pitämään viikonkin tauon, hermot menevät. Sama pätee sosiaaliseen elämäänkin: ystävien kanssa vietetty aika on tarpeen kaiken työpöydän ääressä istumisen vastapainoksi, kertoo kirjailija Jukka Laajarinne.

Sukupolvimuutos näkyy myös ammattilaisten määrän kasvamisena, mikä lisää kilpailua. Taiteilijat kokevatkin oman mielen hallinnan ja johtamisen taitojen olevan tärkeitä työssään. He tarvitsevat muutoksen ja epävarmuuden sietokykyä, kykyä arvioida omaa työtään sekä kykyä kurinalaiseen työskentelyyn.

- Täsmällisyys, vastuullisuus, luotettavuus, hyvä kunto ja terveet elämäntavat, monipuolinen osaaminen ja itsensä kehittäminen, yhteistyötaidot, avarakatseisuus ja maailman laaja-alainen ymmärrys ovat jo pitkään kuuluneet nykynäyttelijän ominaisuuksiin. Aika kaukana siis boheemielämästä, toteaa Nurminen.

Tietoa tutkimuksesta

Taiteilijan hyvinvointi taidetyön muutoksessa -tutkimuksessa etsittiin kyselyaineistolla, haastatteluin ja osallistuvan havainnoinnin menetelmin tietoa siitä, miten teatterialan taiteilijat, kirjailijat ja kuvataiteilijat hahmottavat omaehtoisen kurinalaisuuden työpolkunsa voimavarana. Kyselyyn vastasi 476 henkilöä ja 20:ta haastateltiin. Työsuojelurahasto rahoitti hanketta, joka toteutettiin vuosina 2012-2013.

Tutkimuksen teemoja käsitellään verkkokirjan lisäksi Taiteilijan työ -dokumenttielokuvassa. Elokuva on tutkimukseen liittyvä itsenäinen taiteellinen teos, jonka tuotti Artlab Productions. Työterveyslaitoksen tutkijat Pia Houni ja Heli Ansio olivat mukana tuotantotiimissä. Elokuvan ohjasi Janne Laiho.

» Taiteilijan työ -kirja (11.11. saakka saatavilla on tutkimuksen yhteenveto, sen jälkeen koko raportti)

» Taiteilijan työ -elokuva

(Työterveyslaitos)

 

Monet taiteilijat kokevat masennusta, uupumusta ja ahdistusta.


3T:n työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheiset verkkokurssit

Julkiset verkkokurssit koostuvat 3T Opetusmultimedioista. Opiskele silloin, kun sinulle parhaiten sopii!

Kurssien aiheina on  kaikille toimialoille soveltuvia vaihtoehtoja - esimerkiksi elintapojen vaikutus työhön; liikunta, ravinto ja uni sekä tupakka ja alkoholi.  Alkaen 59 € + alv.

» Tutustu koko valikoimaan ja ilmoittaudu kurssille!

» Katso esimerkki 3T Opetusmultimedioista: Uni ja työvireys

 

 

 

 


Luovan työn paineet kuormittavat taiteilijoita

Helsinki 11.11.2013

Uupumusta, ahdistusta, masennusta. Taiteilijat kokevat työnsä henkisesti raskaampana kuin muut työtä tekevät suomalaiset. Työterveyslaitoksen tutkijan Heli Ansion mukaan henkistä painolastia kasvattaa se, että luovan työn luonne itsessään on kuormittavaa.
– Taiteilijat kokevat painetta siitä, että jatkuvasti pitää luoda ja tuottaa jotain täysin uutta, jota maailmassa ei entuudestaan ole. Kaikki aines siihen pitää ammentaa omasta itsestään. Vapaa-aika ja työaika ovat usein aika häilyviä käsitteitä, Ansio kertoo.

Työterveyslaitoksen kyselytutkimukseen vastasi yli 450 kirjailijaa, kuvataiteilijaa ja teatterialan taiteilijaa. Haastateltujen mukaan heidän alallaan on tätä nykyä niin paljon kilpailua, että jo senkin vuoksi on pidettävä itsensä kunnossa. Kuvataiteilija Liisa Lounila tunnistaa tämän vaateen.
– Jos näyttäytyy työkyvyttömän oloisena jossain, kukaan ei ole kiinnostunut. Taiteilija myy töitään myös omalla imagollaan: näyttelynjärjestelijät eivät osta pelkästään töitä, vaan periaatteessa myös osan taiteilijaa. Jos mielikuva taiteilijasta on tosi inhottava, ei töitäkään saa esille millään.

Siveltimenvarresta lenkkipolulle

Suurin osa taiteilijoista huoltaa työkykyään aiempaa enemmän: he nukkuvat ja harrastavat kuntoliikuntaa saman verran kuin muutkin suomalaiset sekä käyttävät alkoholia kohtuudella. Ansion mukaan monet kertoivat pystyvänsä palautumaan työstään vähintään kohtalaisen hyvin.
– Työstä irtautumiseen liikunta on kaikkein tavallisin keino kaikissa taiteilijaryhmissä. Muita keinoja olivat lukeminen, muut kulttuuriharrastukset, perheen ja lasten kanssa oleminen sekä ulkoiluun ja luontoon liittyvät harrastukset.

Myös kuvataiteilijoista iso osa pyöräilee tai juoksee, osa maratonillekin tähdäten, kertoo Lounila omasta tuttavapiiristään. Tutkimuksessa esille nousseet kuvataiteilijoiden niska- ja selkävaivat kuulostavat liiankin tutuilta.
– Selkä on hajalla tosi monilla, mikä johtuu huonoista työasennoista. Sen takia ihmiset käyvät paljon joogassa. Itselläni alaselkä oli tosi monta vuotta kipeä. Kipu lähti kokonaan joogan avulla eikä ole tullut takaisin, Lounila kertoo.

 

(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi