Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Nikotiini koukuttaa kokaiinia vahvemmin

Professori: Tupakkariippuvuutta voitaisiin hoitaa järeämmin ottein

Helsinki 9.10.2013

Tupakkariippuvuus on krooninen sairaus kuten verenpainetauti tai diabetes. Riippuvuutta sairastavat tarvitsevat pitkäaikaista hoitoa ja seurantaa, sanoo Taru Kinnunen Harvardin yliopistosta.

Suomessa ei ole Kinnusen mielestä otettu riittävästi käyttöön saatavilla olevia vieroituksen keinoja verrattuna muihin EU-maihin.

Esimerkiksi lääkehoitoon yhdistetyn neuvonnan on todettu parantavan merkittävästi lopettamistuloksia, etenkin jos neuvontakertoja on useampia.

Nikotiini huumaa nopeasti

Tupakkatuotteiden kirjo on kasvanut, kun perinteisten savukkeiden lisäksi nikotiininhimonsa voi tyydyttää nuuskalla, nikotiinikorvaustuotteilla tai sähkösavukkeita. Riippuvuuden syy on kuitenkin sama: nikotiini vaikuttaa aivoissa välittäjäaineiden kautta.

– Mielihyvän tuntemukset vahvistavat tupakoinnin ehdollistumista muihin ärsykkeisiin, kuten stressiin, Kinnunen kertoi keskiviikkona 9.10.2013 Päihde- ja mielenterveyspäivillä.

Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa Kinnusen mukaan voimakkaammin riippuvuutta kuin esimerkiksi kokaiini tai heroiini.
– Savuke on siitä hieno keksintö, että savusta nikotiini saadaan nopeasti keuhkohengityksen kautta aivoihin.

Nikotiinikorvaushoidon ongelmana Kinnunen pitää sitä, että tuotteita ei käytetä tarpeeksi paljon eikä tarpeeksi pitkään. Hän muistuttaa myös, että hoitotulokseksi voi riittää lopettamisen sijaan tupakoinnin vähentäminen.

"Hoidot kaikkien saataville"

Vaikeimpia hoidettavia ovat tupakoijat, joilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Heitä varten on kehitettävä uusia hoitomuotoja, Kinnunen sanoo. Monet vieroitushoidot ovat myös niin kalliita, ettei kaikilla ole niihin varaa.
– Kela-korvattavuus pitäisi saada kattamaan kaikki lopettamishoidot, ei pelkästään itsehoitotuotteita.

Yhdysvalloissa vastaava korvattavuus on Kinnusen mukaan käytössä, koska tupakoinnin lopettamisen ansiosta voidaan vähentää muuta lääkitystarvetta, kuten mieliala- tai diabeteslääkitystä.

(STT)

Nuuskasta erittyy nikotiinia elimistöön 20 kertaa enemmän kuin savukkeista.

Elintavat tarkasteluun 3T:n työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheisilla verkkokursseilla

Julkiset verkkokurssit koostuvat 3T Opetusmultimedioista. Aiheina esimerkiksi elintapojen vaikutus työhön; tupakointi, alkoholin käyttö, liikunta, ravinto ja uni. Alkaen 59 € + alv.

» Tutustu koko valikoimaan ja ilmoittaudu kurssille!

» Katso esimerkki 3T Opetusmultimedioista: Eroon tupakasta

(3T Ratkaisut Oy)

Sähkötupakka ei pelasta riippuvuudelta

Sähkötupakointi saattaa hieman laskea tavallisten savukkeiden kulutusta, mutta se ei tuo välttämättä suurta muutosta nikotiininkäyttöön. Professori Taru Kinnunen pitää ongelmana sitä, että sähkötupakat ovat tupakkateollisuuden valmisteita ja niiden nikotiinipitoisuus vaihtelee suuresti.
– Pahimmat vaarat piilevät siinä, että sähkötupakka on helposti saatavilla, sen käyttö on helppo aloittaa ja siitä saa nikotiinia, johon jää hyvin helposti koukkuun.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo, että Suomen virallisessa tupakkapolitiikassa suhtaudutaan kielteisesti sähkötupakkaan. Kansainvälinen tupakkateollisuus otti yhteyttä viisi vuotta sitten ministeriöön ja toivoi tukea sähkötupakkatuotteisiin siirtymisessä, mutta turhaan.
– Sosiaali- ja terveysministeriö pitää erittäin huolestuttavana EU:n tupakkadirektiiviä etenkin sähkötupakan suhteen ja myös sitä, että makuaineita saa lisätä tupakkatuotteisiin, sanoo Tuominen.

EU-parlamentti hyväksyi tiistaina tupakkadirektiivin, joka kieltää mentolisavukkeet ja makuaineet vasta kahdeksan vuoden siirtymäajalla. Direktiivi ei rajoita sähkötupakan myyntiä.

(STT)

Ote 3T Opetusmultimediasta Eroon tupakasta:

"Sähkösavuke on savukkeen korvaava tekninen laite, jolla hengitetään yleensä nikotiinipitoista höyryä. Sähkötupakan nikotiinia sisältävien versioiden myyminen Suomessa on kielletty.

Sähkösavukkeista on vasta vähän tutkimustietoa. Tämänhetkisen tiedon mukaan niissä on terveydelle haitallisia aineita vähemmän kuin tavallisissa savukkeissa. Ne tuottavat hengityskaasuun kuitenkin pieniä määriä syöpää aiheuttavia aineita. Ja on todettu, että sähkösavukkeenkin käyttö heikentää keuhkojen toimintakykyä."

(3T Ratkaisut Oy)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi