Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työpaikkakiusaamiselle tarvitaan nollatoleranssi

25.9.2013

Työpaikkakiusaamisen nollatoleranssi tarkoittaa, että työyhteisön jokainen jäsen puuttuu häirintään ja epäasialliseen käyttäytymiseen välittömästi sitä nähdessään tai siitä kuullessaan. Nollaan on vielä matkaa: Työhyvinvointifoorumin Hyvä kohtelu työpaikalla -hankkeen selvityksen mukaan työpaikkakiusaamisesta puhuminen koetaan työpaikoilla edelleen vaikeaksi. Kiusaamisen lopettamiseksi tarvitaan sekä tietoa että asennemuutosta.

Johtava asiantuntija Maarit Vartia Työterveyslaitoksesta puhuu työpaikkakiusaamisen ehkäisystä kansainvälisessä konferenssissa International Symposium on Culture of Prevention, joka järjestetään 25.-27.9. Helsingissä ja joka käsittelee työturvallisuuskulttuurin uusia näköaloja.

Keväällä Työhyvinvointifoorumin Hyvä kohtelu työpaikalla -hankkeen esiselvityksessä työsuojeluvaltuutetuista joka toinen, esimiehistä lähes joka kolmas ja ammattiliittojen toimihenkilöistä kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että kiusaamisesta puhuminen on omalla työpaikalla vaikeaa.

- Puhumisen vaikeus johtuu useasti haluttomuudesta myöntää, että omalla työpaikalla ilmenee kiusaamista. Aihe herättää voimakkaita tunteita ja vastustusta, kertoo johtava asiantuntija Maarit Vartia.

Esimiehistä kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että kiusaamiskokemukset selvitetään omalla työpaikalla asianmukaisesti. Työsuojeluvaltuutettujen ja ammattiliittojen toimihenkilöiden näkemys oli kielteisempi: työsuojeluvaltuutetuista noin joka kolmas ja ammattiliittojen toimihenkilöistä vain noin joka kymmenes oli tätä mieltä.

- Vastaajat mainitsivat riittämättömän puuttumisen syiksi asioiden selvittämisen ahdistavuuden ja epämukavuuden. Tapausten selvittely koettiin myös vaikeaksi. Kiusaamista kokeva ei myöskään aina halua viedä asiaa eteenpäin, Vartia sanoo.

Kiusaaminen saadaan kuriin vain aidolla hyväksymättömyyden kulttuurilla

- Jokaisella työyhteisön jäsenellä on velvollisuus ottaa kiusaava käyttäytyminen puheeksi ja puuttua siihen sitä havaitessaan. Puuttumattomuus viestittää, että kiusaaminen on hyväksyttävää ja sallittua, toteaa Vartia.

Organisaatiolla on oltava toimintamalli ohjeistuksineen, sillä se lisää tietoisuutta ja ohjaa eri osapuolia kiusaamiskokemusten selvittämisessä. Usein ei kuitenkaan toimita toimintamallien mukaisesti. Pelkkä esimieskoulutuskaan ei riitä: vaikka puuttumisvastuu on työnantajalla, kiusaamiseen puuttuminen on koko työyhteisön asia.

Kiusaamisen vähentymiseen ja nollatoleranssiin voidaan päästä, kun

  • työpaikalla panostetaan kiusaamisen ennaltaehkäisyyn,
  • kiusaamisen hyväksymättömyys on selkeä, koko organisaation yhteisesti jakama arvo,
  • esiin tulleet kiusaamiskokemukset selvitetään oikeudenmukaisesti ja
  • linjajohto ottaa vastuun ongelmasta.

Selvityksen teki Työhyvinvointifoorumin Hyvä kohtelu työpaikalla - kiusaamisvapaa ja myönteistä vuorovaikutusta edistävä työyhteisö -hanke. Kysely suunnattiin ryhmälle esimiehiä, työsuojeluvaltuutettuja, työsuojelupäälliköitä, luottamusmiehiä ja ammattiliittojen toimihenkilöitä. Vastaajia oli kaikkiaan 1 299. Hanketta rahoittaa Työhyvinvointifoorumi ja siinä ovat mukana Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Työturvallisuuskeskus, Ammattiliitto Pro, Ekonomiliitto, JHL, Tehy, TJS -opintokeskus, SAK, STTK, Valtion työmarkkinalaitos, Kirkon Työmarkkinalaitos sekä Kuntatyönantajat.

Työterveyslaitos järjestää konferenssin Culture of Prevention yhteistyössä korealaisen tutkimuslaitoksen KOSHA:n, ranskalaisen tutkimuslaitoksen INRS:n ja kansainvälisen ISSA-järjestön kanssa. Konferenssiin osallistuu yli 170 tutkijaa ja asiantuntijaa lähes 30 eri maasta.

(Työterveyslaitos)

Esiin tulleet kiusaamiskokemukset tulisi selvittää oikeudenmukaisesti työpaikalla.


Työhyvinvointiasiat esille työpaikalla

  • 3T Multimediakirjastosta löydät mm. aiheeseen liittyvän opetusmultimedian Epäasiallinen kohtelu työpaikalla

  • Kaikki 83 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista multimediaa helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa

Häiritsevää käytöstä työpaikalla voi ilmetä monessa muodossa. Kuva multimediasta Epäasiallinen kohtelu työpaikalla.

(3T Ratkaisut Oy)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi