Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Laitteen vaara-alueella työskentelyllä kohtalokkaat seuraukset

TOT 9/10 tutkintaraportti: Laitteen vaara-alueella työskentelyllä kohtalokkaat seuraukset

Paperitehtaalla Uudellamaalla vaihdettiin elokuussa vuonna 2010 superkalanterinyksikköön 10 tonnin painoista kuitutelaa. Vaihtotyötä teki kolme työntekijää. Yksi ohjasi siltanosturia ja kaksi muuta tarkkailivat ja välittivät nosturin ohjaajalle tietoa telan kannatukseen ottamisen sujumisesta kalanterin huoltohissistä käsin.

Kun kuitutelaa alettiin siirtää, tela lennähti äkillisesti irti toisen pään kannattimesta ja iskeytyi toiseen siirtoa tarkkailleeseen työntekijään. Telan isku lennätti työntekijän päin telahyllyä, ja edelleen hissin lattialle. Työntekijä menehtyi tapaturman seurauksena välittömästi. Toinen siirtoa tarkkaillut työntekijä ehti heittäytyä turvaan hissin lattiatasolle.

Tapaturmatekijät

Kaksi telan nostoa tarkkaillutta työntekijää jäi telan eteen muodostuneelle vaara-alueelle vastoin työvaiheesta annettuja ohjeita. Nosturia ohjannut työntekijä ryhtyi tästä huolimatta siirtämään nosturin varassa ollutta telaa.

Painavan telan vaihto oli vaativa, tarkkuuta ja saumatonta yhteistoimintaa edellyttävä työvaihe. Työvaiheesta oli annettu kirjalliset toimintaohjeet, joiden mukaan telan nostoa nosturin varaan tarkkailevien työntekijöiden tuli poistua vaara-alueelta huoltohissistä ennen kuin telaa ryhdytään siirtämään nosturilla.

Miten vastaavat työtapaturmat olisi vältettävissä?

Tutkintaryhmä suosittaa tutkintaraportissa vastaavien tapaturmien välttämiseksi:

–Vaara-alue ja ohjeet poistumisesta on merkittävä näkyviin selkeästi. Vaara-alueella ei saa työskennellä. Vaara-alueelta siirtymiseen on varattava riittävästi aikaa. Siirtoon ei saa ryhtyä, jos vaara-alueella on ihmisiä. Turvallisuusohjeissa tulee olla maininta siitä milloin siirron saa turvallisesti aloittaa.

– Työhön opastuksessa ja kirjallisissa turvallisuusohjeissa on korostettava turvallista työskentelyä. Työnjohdon on seurattava ja valvottava ohjeiden noudattamista. Työnjohdon on puututtava välittömästi ohjeista poikkeavaan tai muutoin vaaralliseen työtapaan.

–Siltanosturin käytön helpottamiseksi nosturiin voi rakentaa kuormituksen rajoittimen. Siltanosturin ohjaimessa tulee olla nostoliikkeen mikrosäädin ja tätä tulee käyttää telan kannatukseen oton aikana sekä siirron alkuvaiheessa, jotta tela voidaan ottaa kannatukseen hallitusti riittävän pienillä nostonopeuksilla.

–Superkalenterin rakennetta ja telojen kiinnitystekniikkaa tulee kehittää niin, että telan vaihtaminen onnistuu helposti ja turvallisesti.

» Lue lisää: Tapaturmantutkintaraportti TOT 9/10

(Tapaturmavakuutuslaitosten liitto)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi