Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Päätetyöntekijän uneton yö voi johtua niskavaivoista

EU määritti raja-arvot sähköaltistukselle työpaikalla

Tampere 8.8.2013

Tietokoneen käyttö voi olla syynä unihäiriöihin. Tämä käy ilmi laajasta kotimaisesta, kyselyyn pohjaavasta tutkimuksesta.
– Univaikeuksien takana ei ole välttämättä itse laite, vaan päätetyön fyysiset oireet, kuten niskasäryt, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston professori Leena Korpinen.

Valtaosa kyselyssä uniongelmista kertoneista oli työssäkäyviä. Lisäksi unihäiriöistä kärsivät työntekijät käyttivät tietokonetta päivittäin enemmän kuin muut työntekijät.

Unipulmista kärsivillä työntekijöillä oli niin ikään ollut enemmän niskaoireita kuin muilla kyselyyn vastanneilla työssäkäyvillä.
Tutkimuksen lähdeaineistona olivat noin 6 000 suomalaisen vuonna 2002 antamat vastaukset.
– Pöytätietokonetta on käytetty työssä jo pitkään samalla tavalla, joten kyselyn tulokset eivät ole vanhentuneet. Se muutos tosin on viime aikoina tapahtunut, että kannettavaa tietokonetta käytetään päivittäin työssä enemmän kuin vuonna 2002.

Koska kannettavan tietokoneen pientä näyttöruutua joutuu yleensä katsomaan alemmas kuin kiinteän työpäätteen ruutua, läppärityön yleistyminen tuskin ainakaan vähentää niskasärkyjä tai muita ergonomisia oireita.

Vaihtele työasentoa

Ilmeisimpien haittojen, kuten hartia- ja niskapulmien, lisäksi päätetyö saattaa luoda oireita aina jalkojen puutumiseen asti. Vaivojen ehkäisyssä on hyvä muistaa, että työasentoa voi vaihdella enemmän kuin äkkiseltään luulisi.

– Esimerkiksi papereita pystyy aivan hyvin lukemaan välillä seisten.
Korpinen myös muistuttaa ohjeesta, jonka mukaan päätetyössä olisi syytä pitää tauko useita kertoja työpäivässä.

– Itse yritän aina sanoa, että pitää kuunnella kehoaan. Kun huomaa, että jossain kiristää, on tauon paikka. Ja jos hiirikäsi alkaa kipeytyä, pitää heti siirtää hiiren käyttö toiselle kädelle ennen kuin ongelma ehtii äityä pahaksi.

Päätteeltä luettavan tekstin kirjasinkoon suurentaminen on sekin hyvä neuvo. Isompi fontti auttaa kaikkia, ei vain näön heikkenemisestä tai päänsärystä kärsiviä.

Professori myös kertoo, että EU julkaisi juuri työntekijädirektiivin altistumisesta sähkömagneettisille kentille. Jäsenvaltioiden on otettava sen sisältö omaan lainsäädäntöönsä viimeistään kesällä 2016.
– Nyt sähkö- ja magneettikentille altistumiseen määrätään raja-arvot samaan tapaan kuin vaikkapa melulle tai tärinälle.

(STT)

Hyvällä unella on merkittävä vaikutus työkykyyn.

Katso esimerkki 3T Opetusmultimedioista: Uni ja työvireys

Kaikki 83 työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheista opetusmultimediaa helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi