Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Venepoliisi ehtii antaa kalastusvinkkejäkin

Veneilijöiden vartijoilla pitää kiirettä juhannuksena

Kuopio 19.6.2013

On pilvinen arkiaamu Kuopion satamassa. Kallavesi aukeaa tummanharmaana edessämme kuin ennustaen lähestyvää sadetta. Lämmintä on rapiat päälle +10, ja suurin osa veneilijöistä pysyttelee näillä keleillä maissa.

Kuopion liikkuvan poliisin partio Antti Niemi ja Ari Hartikainen valmistelevat lähtöä. Poliisin ei auta katsoa keliä.

Aallot näyttävät olemattomilta, mutta poliisin Targa 23 -veneen kiihdyttäessä kohti ulappaa alkaa toimittaja-kuvaaja-parin takalistoissa tuntua. Vene iskeytyy kerta toisensa jälkeen terävästi vedenpintaan.
– Ai niin, teillä ei ole näitä jousitettuja penkkejä, Hartikainen naurahtaa hyväntahtoisesti.

Targan sisätiloissa tuoksuu puulta. Tilaa on pari neliömetriä ja istumapaikkoja neljä. Edessä istuvat poliisit ja takana muut matkustajat. Myös veneen keulaan mahtuisi istumaan, mutta kyyti ilman katosta on huomattavasti kylmempää.

Parisuhderiita keskellä järveä

On kulunut puolisen tuntia, kun kohtaamme ensimmäiset kanssaveneilijät. Terttu ja Jussi Mulli ovat matkalla mökilleen. Niemen suorittama tarkastus osoittaa, että kaikki on kunnossa ja Mullit voivat jatkaa matkaansa. Aina kohtaamiset eivät ole yhtä auvoisia.

– Niin kauan sujuu hyvin, kun aletaan sakkoa kirjoittaa. Vesillä suhtautuminen sakkoon on nihkeämpää kuin maissa. Ihmiset lähtevät vesille viettämään vapaa-aikaa ja unohtavat, että säännöt ne ovat täälläkin, Niemi sanoo.

– Harva alkaa ääneen noitua, mutta monilla alaleuka tipahtaa, Hartikainen peesaa.

Venepoliisit kohtaavat joka kesä mitä oudoimpia yrityksiä paeta lain kouraa. Harva lähtee suoranaisesti karkuun, mutta moni yrittää kaartaa piiloon kuin hauki kaislikkoon.

– Kun vene kääntää täysin yllättäen suuntansa kohti rantaa, se on meille yleensä vain merkki, että jotain on vialla. Myös veneen luovuttamisesta kokemattomalle jää nopeasti kiinni, Niemi toteaa.
Välillä Targasta otetaan kaikki tehot irti, kun vaarassa on jonkun henki tai terveys.

– Olemme saaneet kiireellisiä hälytystehtäviä, kun pariskunta on alkanut tapella keskellä selkää. Myös mökeillä joutuu vierailemaan.

Poliisin painajainen: kännissä ja kovaa

Hartikainen on partioinut vesillä yli 20 vuotta, Niemi yli 10. Eniten poliisi saa muistutella pelastusliivien käytöstä. Viime venekaudella Kuopion liikkuva poliisi tarkasti noin 200 venettä, joista joka kymmenes sai huomautuksen tai sakkoja. Ruorijuoppoja jäi kiinni muutama.
– Pahimmat onnettomuudet aiheuttavat ne, joilla on kovaa kulkevat veneet ja jotka ovat ympäripäissään, Niemi tietää.

Joka vuosi joku karauttaa kiville tai satamarakenteisiin. Lähivuosien ilmiö ovat vesijetit, joita ohjataan osaamattomasti, mutta kovaa.
Hölmöilijöistä huolimatta venepoliisien useimmat tehtävät ovat lähinnä opastusta ja rentoa keskustelua. Asiakkaiden kanssa puhutaan esimerkiksi kalastuksesta.

Veneemme suuntaa jo kohti rantaa, partio palaa vesille jälleen juhannuksena. Jos seilaa loppuviikosta Saimaalla ja huomaa poliisien kaartavan kylkeen, voi virkavallalle esimerkiksi hymyillä. Hyvällä tuurilla kokeneilta konstaapeleilta voi saada pari korvaamatonta kalastusvinkkiä.

 

(STT)

Näin vältyt turhilta sakoilta

– Jätä alkoholi muille tai hanki tilallesi selväpäinen kapteeni.
– Varaa pelastusliivit jokaiselle veneessä olevalle ja pidä ne käden ulottuvilla.
– Varmista, että veneestä löytyy lainmukainen perusvarustus (vesiliikenneasetuksen 1. luvun 2. pykälä).
– Muista muutkin vesilläliikkujat ja vältä häiriön aiheuttamista esimerkiksi lähellä vierasta mökkirantaa.
– Jätä stressisi maihin. On tutkittu juttu, että hätäilemällä onnettomuusriski kasvaa.

(STT)

Lähde: Liikkuvan poliisin vanhemmat konstaapelit Antti Niemi ja Ari Hartikainen


Pelastusliivit ja sammutin mukaan veneeseen – ilman voi saada sakot

Juhannuksena käynnistyvä veneilykausi työllistää poliisia ympäri Suomea. Etenkin järvialueilla vesille saatetaan lähteä hetken mielijohteesta, jolloin pelastusliivit ja muut perustarvikkeet jäävät helposti maihin.

Ylikomisario Jarmo Puustinen liikkuvasta poliisista muistuttaa, että esimerkiksi liivien puutteesta saa lähes poikkeuksetta sakot. Toinen usein puuttuva varuste on käsisammutin, joka on pakollinen kaikissa yli 25 kilowatin perämoottorilla kulkevissa veneissä.
Vaikka vesille lähtisi perinteisellä soutuveneellä, ei liivejä kannata unohtaa maihin. Poliisin mukaan tyypillinen hukkuva on kiikkerästä soutuveneestä pudonnut humalainen.

Vanhemmat konstaapelit Ari Hartikainen ja Antti Niemi Kuopion liikkuvasta poliisista toivovat, että vesillä liikuttaisiin juhannuksena rauhallisin mielin ja muut huomioiden. Ylimääräinen stressi lisää onnettomuusriskiä, eikä toisten mökkirannassa mekkalointi nostata kenenkään juhannustunnelmaa.
Venepoliisit törmäävät vuosittain kymmeniin veneilijöihin, jotka puhaltavat aivan ruorijuopumuksen rajalle.
– Vesillä raja on yksi promille. Suurin osa puhaltaa 0,5–1 promillen väliin, eli heistä ei olisi rattiin, mutta venettä saa lain mukaan juuri ja juuri ajaa, Hartikainen toteaa.

(STT)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi