Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kuopion uudessa kauppahallissa hikoillaan yli +30 asteessa

Ilmastointi luvattiin, mutta unohdettiin rakentaa

Kuopio 6.6.2013

Kuopiolaisten hartaasti odottama uudistettu kauppahalli on osoittautunut kesähelteillä tukalaksi. Viime viikonloppuna ja alkuviikosta kauppahallin sisälämpötila kohosi jopa yli +40 asteeseen.
– Aloitin työt tällä viikolla, ja on kyllä ollut tosi kuuma. Täällä kun 8 tuntia seisoo yli +30 asteessa, niin ei ole kovin kiva. Asiakkaatkin ovat sanoneet heti ensimmäisenä, että pakko päästä ulos täältä, muun muassa jäätelöä myyvä Minttu Ketola kertoo.

Hän sanoo viettäneensä juuri kaksi kuukautta Havaijilla ja tottuneensa kuumuuteen. Muilla työntekijöillä on ollut hankalampaa.
– Laitteiden kanssa on meinannut tulla ongelmia, kun ne eivät jaksa kuumassa pyörittää, Ketola toteaa.

Keskiviikosta lähtien myymälässä on voinut asioida ilman hikikarpaloita, sillä yrittäjä osti sinne oman ilmastointilaitteen.
– Nyt on helpottanut, lämpötila sisällä on vain +22, eli ihan normaali, Ketola kiittelee.

Syynä "tietokatkos"

Kauppahalli remontoitiin äskettäin perusteellisesti ja avattiin yleisölle alle kuukausi sitten. Remonttisuunnitelmia tehtäessä kauppiaat toivat selvästi esiin ilmastoinnin tarpeellisuuden, ja sellainen luvattiinkin rakentaa. Lopulta ilmastointijärjestelmä kuitenkin unohtui niin suunnitelmista kuin itse rakennuksestakin.

Savon Sanomien haastatteleman toimitilajohtajan Veli-Matti Paanasen mukaan tilaus ilmastointijärjestelmästä tehtiin jo viime vuoden alussa, mutta tietokatkoksen vuoksi ilmastointi jäi rakentamatta. Jäähdytys teetetään nyt jälkikäteen. Paananen toivoo, että se olisi valmis heinä-elokuussa.

Liki 45 vuotta kauppahallissa työskennellyt lihakauppias Eero Perämaa sanoo ihmetelleensä heti uuden hallin nähtyään, miksi missään ei näkynyt ilmastointiputkia. Etenkin kauppiaat ehtivät jo etukäteen iloita viileämmistä työoloista.
– Kesäisin täällä on ollut kuuma kautta aikojen, kun koneet huutavat ja paksut tiiliseinät imevät lämpöä, Perämaa tietää.

Hän arvioi kuumuuden karkottavan myös asiakkaita.
– Kun ulkona on helle ja sisällä vielä kuumempi, moni varmaan kääntyy jo ovelta.

(STT)

 

 

Laki velvoittaa viilentämään

– Työsuojelulain mukaan työnantajan velvollisuutena on huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle +28 °C, kun ulkoilman lämpötila on alle +25 °C.

– Jos työpaikan lämpötila teknisistä toimista huolimatta ylittää helteen vuoksi +28 °C, on työtä ryhdyttävä keventämään lisäämällä työntekijöiden taukoja.

– Kevyissä ja keskiraskaissa töissä työtä on tauotettava alle +33 °C:een lämpötilassa 10 minuuttia tunnissa, ja yli +33 °C:een lämmössä 15 minuuttia tunnissa. Tauko on siis oltava 45–50 minuutin välein.

– Ensisijaisesti työnantajan on kuitenkin satsattava työpaikan ilmanvaihtoon ja lämpölähteiden eristämiseen liittyviin teknisiin ratkaisuihin.
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi