Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Muista sähköturvallisuus kesän piha-askareissa

5.6.2013

Kesällä sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Myös kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia sattuu eniten kesäaikaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa sähkölaitteiden oikeasta käytöstä piha-askareissa ja varovaisuudesta liikuttaessa ilmajohtojen lähellä.

Kun käytät sähkölaitteita ulkona, ota virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta. Ulkona tulisi käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja. Laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen.

Tarkasta pihalla ja puutarhatöissä käytettävien sähkölaitteiden toimintakunto sekä laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto. Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen.

Sähkölaitteita ei pidä säilyttää ulkovarastossa, sillä kosteus ja kylmyys vaurioittavat laitteita. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto saattaa murtua tai halkeilla taivutettaessa ja näin aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessa. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei pidä koskaan käyttää vedessä seisten. Vesi ja sähkö voivat olla tappava yhdistelmä. Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset.

Kesämökillä ja pihapiirissä kannattaa varoa ilmajohtoja, muistuttaa Tukesin yli-insinööri Harri Westerlund.
- Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon, tai tikkailla seissyt henkilö on tarttunut horjahtaessaan lähellä riippuvaan johtoon, Westerlund kertoo.

Omien viritelmien ja kytkentöjen teko sähkölaitteisiin on sekä laitonta että hengenvaarallista. Jatkojohtojen väärät kytkennät ovat aiheuttaneet jopa kuolemantapauksia. Sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen, lukuun ottamatta pieniä sähköön liittyviä toimenpiteitä, kuten lampun vaihto ym.
- Tarkista aina jännitteettömyys ja työympäristön muu sähköturvallisuus ennen kuin teet mitään sähköön liittyviä toimenpiteitä, Westerlund neuvoo.

Tukes julkaisee vuosittain tietoja sähkötapaturmista ja pitää yllä Vaurio- ja onnettomuusrekisteriä (VARO-rekisteri), johon kirjataan kaikki Tukesille ilmoitetut tapaturmat ja vaaratilanteet. Tukesille ilmoitettiin viime vuonna 95 sähkötapaturmaa, joista yksi johti kuolemaan. Suurin osa kuluttajille sattuneista sähkötapaturmista tapahtuu kotona tai töissä.

(Tukes)

 


Perehdytä työntekijät -  kaikki 83 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista multimediaa helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa

3T Multimediakirjastossa sähköturvallisuuteen liittyen mm. multimediat Jokamiehen sähköturvallisuus sekä Rakennustyömaan sähköistyksen turvallisuus. Opetusmultimedia Omat viritelmät muistuttaa tärkeästä asiasta - turvasuojausten ohitukset, suojainten poistamiset tai suojalaitteiden jumittamiset omilla viritelmillä voivat nopeuttaa työntekoa, mutta ne aiheuttavat huomattavan hengenvaaran.

(3T Ratkaisut Oy)

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi