Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työpaikan kuntosali voi olla vuokratyöntekijälle vain haave

Tutkija: Vuokratyöntekijät ovat työelämän huono-osaisia

Helsinki 24.5.2013

Vuokratyöntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia ei usein seurata yhtä hyvin kuin perinteisissä työsuhteissa olevien. Vuokratyöntekijä voi myös joutua taistelemaan päästäkseen työpaikan kuntosalille tai saadakseen kollegojensa tapaan ergonomisen työtuolin.

Vuokratyöntekijöistä viime kuussa väitellyt tutkija pitää tutkimuskohteitaan työelämän huono-osaisina.

– Melkein kaikilla työelämän laadun ulottuvuuksilla, kuten palkalla ja työsuhteen turvalla mitattuna, vuokratyöntekijät ovat muita huonommassa asemassa ja viihtyvät muita huonommin työssään, sanoo tutkijatohtori Antti Tanskanen Helsingin yliopistosta.

Vuokratyötä tekee joka vuosi arviolta 100 000 työntekijää. Heitä on muun muassa kaupoissa, teollisuudessa sekä majoitus- ja ravintoalalla.
Tanskasen mukaan vuokratyöntekijöistä harva saa työpaikan yrityksestä, johon heidät on vuokrattu.

– Työhallinnon tilastoihin pohjautuen voi sanoa, että noin seitsemän prosenttia on saanut työsuhteen asiakasyrityksestä.

Työterveyshuolto saattaa tökkiä

Vuokratyöntekijällä on usein ainakin kaksi esimiestä: yksi vuokratyöyrityksessä ja yksi asiakasyrityksessä. Työsopimuksesta ja palkasta sovitaan vuokratyöyrityksen kanssa, mutta varsinainen työ tehdään asiakasyrityksessä.

Byrokratia ja monen toimijan kokonaisuus voivat johtaa siihen, että esimerkiksi työterveyshuolto ei saa tietoa työntekijän voinnista.
Monen suuren organisaation työntekijä on tottunut nopeasti saataviin työterveyspalveluihin, jotka sisältävät jopa erikoissairaanhoitoa.

Lainmukaiseen työterveyshuoltoon riittää kuitenkin lähinnä työhöntulotarkastus ja sovittaessa työkykykartoitus, muistuttaa toimihenkilöliitto Erton asiantuntija Jarmo Lahti.

– Siinä tapauksessa työntekijän täytyy vain hakeutua tavalliseen terveyskeskukseen. Lääkäriajan saaminen voi kuitenkin terveyskeskuksessa olla monen viikon päässä ja sairaustodistuksen saanti kestää todella kauan, Lahti varoittaa.

Kuntoutussäätiö ja sen yhteistyökumppanit ovat julkaisseet oppaan, joka neuvoo vuokratyöntekijän työkyvyn edistämisessä. Opasta on jaettu muun muassa vuokratyöyrityksiin ja työterveyshuoltoon.

(STT)

Lue lisää:

» Työolot ovat parantuneet mutta sirpaloituva työ uhkaa työhyvinvointia

» Kuntoutussäätiön oppaat Työkyvyn tuki vuokratyössä ja Vuokratyöntekijän opas (pdf)

 

Ota 3T Opetusmultimediat kaikkien työntekijöiden perehdytyksen työkaluiksi -  83 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista multimediaa helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa

(3T Ratkaisut Oy)


Kysy ainakin nämä asiat vuokratyössä:

Vuokratyöyrityksessä:
– Kuka on esimiehesi?
– Mitkä ovat työtehtäväsi, missä teet töitä ja miten työaikasi järjestellään?
– Mitä työehtosopimusta sovelletaan?
– Mitä palveluita työterveyshuoltoon sisältyy, ja missä palvelut sijaitsevat? Sisältyykö sairaudenhoito?
– Kenelle ilmoitat sairastumisesta? Milloin tarvitset sairauslomatodistuksen?
– Kuka on työsuojeluvaltuutettu ja kuka työsuojelupäällikkö?

Asiakasyrityksessä:
– Kuka on esimiehesi?
– Mitkä ovat työpaikan vaarat ja riskit? Miten voit varautua niihin?
– Tarvitsetko henkilötyösuojaimia ja miten niitä käytetään?
– Miten toimit tapaturma- ja onnettomuustilanteissa?

(STT)

Lähde: Työkyvyn tuki vuokratyössä ja Vuokratyöntekijän opas, Kuntoutussäätiö ja yhteistyökumppanit 2013
Takuupalkka toisi turvaa vuokratyöntekijälle

Vuokratyöntekijöiden asemaa kohentaisi takuupalkkajärjestelmä, joka palauttaisi yrittäjäriskin työntekijöiltä yrityksille ja puhdistaisi alaa, tutkijatohtori Antti Tanskanen sanoo tuoreessa Tiedon silta -lehdessä.

–Takuupalkka toisi työntekijälle turvaa ja jatkuvuutta. Vuokrausyritystä se kannustaisi todella etsimään työntekijöilleen työtä, kun listoilla roikottaminen tulisi kalliiksi. Tämä ehkäisisi työvoimalla keinottelua. Lisäksi sellaiset alat, joilla ei ole tarpeeksi vuokratyön tarvetta, putoaisivat pois. Tämä selkiyttäisi työmarkkinoita ylipäätään, Tanskanen toteaa.

Tiedon silta on työelämän tutkimuksen ja kehittämisen julkaisu. Lehden jutut pohjautuvat Työsuojelurahaston rahoittamiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Tanskanen on väitellyt Työsuojelurahaston tuella vuokratyöstä.

Tiedon sillan vuokratyökokonaisuus kertoo myös tutkijatohtori Liisa Lähteenmäen väitöksestä, jossa hän luotaa, miten vuokratyöstä rakennettiin yhteiskunnallisessa merkityskamppailussa legitiimi tapa työllistää.

Lähteenmäen mukaan työnantajapuhe muokkasi 2000-luvulla vuokratyön työmarkkinavaihtoehdoksi, vapautta ja monipuolisia työkokemuksia tarjoavaksi työmarkkinoiden katalysaattoriksi. Vuokratyöntekijä esitetään yrittäjämäiseksi oman elämänsä toimitusjohtajaksi, joka ohjaa itse itseään sekä sietää ja jopa arvostaa joustavuutta ja jatkuvaa muutosta.

–Vuokratyöntekijästä halutaan hyödyntää koko persoona ja hänen halutaan sitoutuvan työpätkiin, mutta vastavuoroisuutta ei ole, Lähteenmäki sanoo.

Tiedon silta pistäytyy myös Vaasan ABC:llä, joka on osallistunut lähijohtamisen kehittämishankkeeseen. Harjavallan suurteollisuuspuistossa lehti käy kuulemassa, miten työntekijä on turvallisuusjohtamisessa toimija, joka voi korjata virheen ja estää vahingon.

Tiedon silta selvittää myös, kuinka projektihelvetistä voi pelastautua hallittuun muutokseen.

Lisäksi Tiedon sillassa perehdytään kuuloon. Huonokuuloisten määrä työelämässä on kasvussa, ja he tarvitsevat tukea. Lehti kertoo, miten terästehdas tehosti kuulonsuojelua ja miten tinnituksen voi taltuttaa verkkopohjaisella itsehoitojärjestelmällä.

Tiedon silta ilmestyy kerran vuodessa Telma-lehden liitteenä ja Työsuojelurahaston sivuilla. Lue lehti: www.tiedonsilta.fi

(Työsuojelurahasto)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi