Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Liki kolmasosaa erityisopettajista on lyöty tai potkittu

Erityisopettajat: Ongelmien selvittely vie aikaa opetukselta

Helsinki 17.4.2013

Lyömistä, potkimista, jopa aseella uhkailua. Kaikkea tätä voi opettaja kohdata arjessaan nykyään.

Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksesta selviää, että etenkin erityisopettajat kokevat työssään väkivaltaisia tilanteita. Tutkimuksen mukaan erityisopettajista lähes kolmasosaa on lyöty tai potkittu.

Viime vuonna toteutetussa tutkimuksessa 30,7 prosenttia erityisopettajista kertoo kokeneensa työssään ruumiillista väkivaltaa kuten lyömistä tai potkimista. Aseella uhkaamista erityisopettajista kertoi kokeneensa 2,5 prosenttia. Luokanopettajilla vastaavat luvut olivat 9,3 ja 0,6 prosenttia ja aineopettajilla 2,2 ja 0,2 prosenttia.

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan erityisopettajien tilannetta selittää se, että erityisopetuksessa on eniten henkisesti pahoinvoivia lapsia.

Luukkaisen mielestä tutkimuksen luvut kuulostavat kokonaisuudessaan pahoilta.
– Tämä on työsuojelukysymys. Mitä opettajan pitää kestää työssään?

Tutkimukseen vastasi 800 erityisopettajaa, 3 500 aineopettajaa ja 1 900 luokanopettajaa Espoosta, Vantaalta, Turusta, Tampereelta, Oulusta, Raisiosta, Naantalista, Nokialta, Valkeakoskelta ja Virroilta.

Rauhattomuus ja haistattelu lisääntynyt

STT:n haastattelemat erityisopettajat eivät olleet kokeneet fyysistä väkivaltaa lukuun ottamatta tapausta, jossa alakoululainen puri miesopettajaa käteen. Erityisopettajat kuitenkin kertovat, että rauhattomuus koulutyössä on lisääntynyt viime vuosina. Sanomaa tukee tuoreen tutkimuksen vertaaminen vuoden 2004 tutkimustuloksiin.
– Koulutyöskentelyn rutiinit alkavat olla entistä enemmän hukassa, sanoo Kauhavalla alakoulussa työskentelevä erityisopettaja Taina Huhtala.

STT:n kyselyyn vastasi erityisopettajia Pohjanmaalta, Pirkanmaalta, Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Varsinais-Suomesta. Usea vastaaja kertoi kuulevansa haistattelua ja vinoilua päivittäin. Kunta10-tutkimuksen mukaan henkistä väkivaltaa kuten uhkailua oli kokenut 41 prosenttia erityisopettajista.
– Osalta lapsilta puuttuu suodatin. Mennään henkilökohtaisuuksiin. Se voi olla raskasta, Huhtala kertoo.

Opettajien mukaan yksikin oppilas voi luoda jännitettä, jonka takia muut ovat varpaillaan. Lisäksi ongelmatilanteiden selvittely ryöstää aikaa varsinaiselta opetukselta.
– Osalla oppilaista on havaittavissa tietynlainen aikuisen nälkä. Jos kotona ei saa huomiota, sitä haetaan koulussa – hyvällä tai pahalla, sanoo mikkeliläisen alakoulun erityisopettaja Sanna Hannus.

"Ei pulmia, jos etiikka ja moraali kunnossa"

Koulujen työrauha on puhuttanut entistä enemmän Alppilan yläkoulun kiistanalaisen tapauksen jälkeen. Erityisopettaja sai potkut, koska hänen tulkittiin käyttäneen vääriä keinoja häiriköivän oppilaan poistamiseksi ruokalasta.

Osa opettajista myöntää, että tapaus on saanut punnitsemaan yhä tarkemmin, millä keinoin työrauhan voi taata.

Pirkanmaalla yläkoulussa työskentelevä erityisopettaja kertoo saattaneensa häirikköoppilaita kädestä pitäen pois luokasta "muutaman kerran". Miesopettaja ei ota kantaa Alppilan tapaukseen, mutta korostaa maalaisjärjen käyttöä ongelmatilanteissa.
– Laki määrää, mutta jos oma ammattietiikka ja moraali ovat kunnossa, ei opettajan ammatissa pitäisi tulla pulmia, hän uskoo.

» Lue myös: Tositilanteessa voimakeinojen arvioiminen on vaikeaa

(STT)

"Havaittavissa kasvava mukavuudenhalu ja sitkeyden puute"

– Haistattelua ei pidä sietää yhtään. Jos sen kerran antaa mennä läpi, kävellään yli jatkuvasti. Aikuisen tehtävä on näyttää kaapin paikka.
Joensuulaisen yläkoulun erityisopettaja Timo Eronen.
– Koulumaailmassa on havaittavissa kasvava mukavuudenhalu sekä ponnistelun ja sitkeyden puute.
Kauhavalla alakoulussa työskentelevä erityisopettaja Taina Huhtala.
– Pienelle osalle oppilaita säännöt ovat vieraita. Ysiluokkalainenkaan ei välttämättä osaa jonottaa. Tällaisia asioita koulussa sitten harjoitellaan.
Miespuolinen erityisopettaja Pirkanmaalta.
– Nykyään ajatellaan enemmän itseä kuin muita. Mutta se on koko yhteiskuntaa koskeva asia. Keskittymisvaikeuksia on myös enemmän.
Turkulaisen yläkoulun erityisopettaja Ursula Öhrman.

(STT)


Uutuus!

» Julkiset verkkokurssit 3T eOpistossa

Opiskele sinulle sopivana aikana laadukkaiden 3T Opetusmultimedioiden avulla - kasvavassa kurssivalikoimassa esimerkiksi verkkokurssi:

» Toimisto- ja asiantuntijatyön työhyvinvointi ja työturvallisuus

Verkkokurssi sisältää mm. opetusmultimedian Tunnista stressi ja työuupumus» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi