Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Perheystävällisyydestä voi tulla jokerikortti työmarkkinoilla

Väestöliitto patistaa työnantajia perheellisten asialle

Helsinki 9.4.2013

Pomo vaatii tuloksia. Haiskahtaa taas ylitöiltä. Silti nuorimmainen pitäisi hakea päiväkodista ja koululainen kuskata jalkapallotreeneihin. Puoliso on kiinni omissa töissään ja flunssaakin pukkaa. Miten ruuhkavuosista selviää menettämättä elämän valttikortteja?, kysyy tunnollinen työntekijä itseltään.

Väestöliitto haluaa vastata. Se on kehittänyt yhteistyökumppaneidensa kanssa Perheystävällinen työpaikka -nettisivut, joilla se pyrkii edistämään perheystävällisyyttä työpaikoilla. Nettisivuilla on muun muassa esimiehen muistilista.

Väestöliiton mukaan työn ja perheen mallikkaasta yhteensovittamisesta hyötyvät työnantaja, työntekijä, perheet, lapset ja viime kädessä koko yhteiskunta. Varsinkin näinä aikoina, kun työuria halutaan pidentää.

– Tosiasia on se, että harvassa työpaikassa voidaan toteuttaa kaikkea sitä hyvää ja kaunista, mikä voidaan listata. Mutta jokaisella työpaikalla voidaan tehdä jotakin, mikä parantaa tilannetta. Pienistäkin teoista on hyötyä kaikille, kannustaa Väestöliiton projektipäällikkö Anna Kokko.

"Perheellisiä paapotaan taas"

Perheellisen työntekijän kannalta erilaisten joustojen edut lienevät kiistattomat. Työnantajan kannalta perheystävällisyydellä tähdätään siihen, että tyytyväinen työntekijä on tuottelias.

Väestöliitossa uskotaan perheystävällisyyden olevan yritykselle etu työmarkkinoilla, kun osaavasta työvoimasta ruvetaan tosissaan kisaamaan.
– Meillä on hyvin erilaisia työpaikkoja ja erilaista toimintakulttuuria, joten työkaluja tarvitaan, Kokko sanoo.

Hän korostaa sitä, että työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet eivät liity vain pikkulapsivaiheeseen.
– Perheystävällisyyttä tarvitaan koko työelämänkaarella. Esimerkiksi murrosikä voi tuoda haasteet, jolloin nuori tarvitsee aikaa, muistuttaa Väestöliiton toimitusjohtaja Helena Hiila-O'Brien.

Entäs se työpaikan ikisinkku? Mitä hän ajattelee, kun perheellisiä tuetaan oikealta ja vasemmalta? Pelkääkö hän, että perheelliset viipaloivat työyhteisössä parhaat palat, ja heitä paapotaan joka käänteessä?
– On vain pyrittävä mahdollisimman reiluun kohteluun, vaikka aina se ei ole realismia. Mutta voihan lapsetonkin tarvita joustoa esimerkiksi iäkkäiden vanhempiensa hoitamisessa, Kokko tuumaa.

Sairauspoissaolot vähenivät Soneralla

Soneran Lahden-toimiston asiakaspalveluyksikkö osallistui perheystävällisyyteen tähdänneeseen hankkeeseen yhdessä Väestöliiton kanssa. Osastopäällikkö Satu Orpanan mukaan projektin konkreettisena hyötynä on ollut esimerkiksi sairauspoissaolojen väheneminen.
– Olemme myös huomanneet, että tyytyväinen työntekijä luo tyytyväisiä asiakkaita.

Soneralla muun muassa rytmitettiin kesälomat entistä paremmin, jotta perheelliset saivat sovittaa paremmin lomansa koululaisten lomiin. Tarjolla oli myös mahdollisuus tehdä tilapäisesti lyhyempää työpäivää. Lisäksi lomarahoja sai vaihtaa vapaiksi, johon moni oli Orpanan mukaan tyytyväinen.
– Vuorotyötä sai myös vaihtaa tilapäisesti vuorottomaksi.
Koetteko, että perheystävällisyydestä voisi tulla teille kilpailuetu työmarkkinoilla?
– Sitoutunut henkilökunta on voimavara. Haluamme ehdottomasti panostaa siihen myös jatkossa.

» Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -sivut

(STT)

 

Ennakointi ja tilapäiset joustomahdollisuudet tärkeitä

Perheystävällinen työpaikka Väestöliiton mukaan:
– Esimiehet ja henkilöstöhallinto toimivat lainmukaisesti ja oikeudenmukaisesti.
– Tarjolla tapauskohtaisia joustomahdollisuuksia. Esim. mahdollisuus tehdä tilapäisesti lyhyempää työpäivää tai vuorotyön vaihtaminen tilapäisesti vuorottomaksi.
– Tasapuolinen kohtelu. Kaikille samassa tilanteessa oleville tarjotaan samat mahdollisuudet.
– Ennakointi ja suunnitellut toimintamallit ehkäisevät ongelmia. Esim. lomien ja vapaiden entistä tarkempi suunnittelu.
– Otetaan huomioon perheen ja uran eri vaiheet.

(STT) Lähde: Väestöliitto


Työhyvinvoinnin koulutusta multimedioilla

Yhteensä 83 työhyvinvointi- ja työturvallisuusaiheista 3T Opetusmultimediaa saat helposti käyttöösi  3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa 

» Katso esimerkki 3T Opetusmultimedioistamme: Uni ja työvireys» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi