Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Ensi viikolla vietetään Allergiaviikkoa

3.4.2013

Siitepöly saa nenät ja silmät vuotamaan. Allergialääkitys on monille tarpeen, vaikka keväästä onkin ennakoitu siitepölyallergisille helppoa. Hyvä lääkitys lievittää oireita ja pitää työkykyä yllä läpi pöllyävän kevään. Valtakunnallista Allergiaviikkoa vietetään 8. - 14. huhtikuuta.

Kevään siitepölykaudesta on ennustettu allergiselle helppoa. Siitepölyallergia aiheuttaa kuitenkin aivastelua, vesinuhaa ja hiekkaisuuden tunnetta silmissä. Allergia aiheuttaa myös väsymystä ja heikentää töissä tai koulussa jaksamista. Tästä syystä säännöllisellä allergialääkityksellä on tärkeä rooli keväästä selviytymisessä.

–Siitepölyallergiaa hoidetaan antihistamiinitableteilla, kortisonipohjaisella nenäsuihkeella sekä silmätipoilla. Lääkitys aloitetaan viikko pari ennen siitepölykauden alkua. Jos et vielä aloittanut lääkitystä, nyt on korkea aika aloittaa, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Väestöstämme noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia ja vielä useampi potee allergista nuhaa.

Allerginen on helppo huomioida myös työpaikalla

Allergiaviikon teemana on tänä vuonna allergiat ja ammatit. Liitto korostaa, että pienillä valinnoilla on allergiselle iso merkitys työelämässä. Esimerkiksi hajusteettomat saippuat ja pesuaineet helpottavat monen oloa. Arjessa on myös muita hyviä tapoja huomioida työkaverit ja muut läheiset.

–Lemmikkejä ei pitäisi tuoda työpaikoille. Työntekijä ei välttämättä rohkene sanoa työnantajalleen, että tämän lemmikki aiheuttaa silmien kutinaa, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa toteaa.

–Hajusteet aiheuttavat myös monille tuoksuyliherkille esimerkiksi pahoinvointia ja päänsärkyä. Siksi voimakkaat hajusteet tai tuoksutuotteet eivät kuulu työpaikoille, jos ylipäätään minnekään, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

Allergia- ja astmaliiton mukaan työtoverin allergioiden tunteminen on tärkeää myös vakavien tilanteiden varalta. Välittämällä voidaan jopa pelastaa toisen henki.

Valtakunnallisen Allergiaviikon tapahtumista on tietoa www.allergiaviikko.fi -sivustolla, jossa on myös enemmän tietoa aiheesta allergiat ja ammatit. Allergiaviikko on mukana lisäksi Facebookissa.

(Allergia- ja Astmaliitto ry)

» www.allergia.fi

 Monessa ammatissa altistuu esimerkiksi kemikaaleille ja pölylle. Myös tupakointi on vahingollista hengityselimille.

Lisää tietämystä työpaikallasi 3T Opetusmultimedioiden avulla: aiheina Hengityksen suojaaminen ja Eroon tupakasta.

Yhteensä 83 työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheista 3T Opetusmultimediaa saat käyttöösi  3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa 

 

 


Vakava allerginen reaktio vaatii rohkeutta ja nopeaa toimintaa

18.3.2013

Vakava allerginen reaktio uhkaa henkeä ja siksi nopea toiminta on välttämätöntä. Ensiapu on yksinkertainen: adrenaliini-injektori reiteen ja soitto hätäkeskukseen. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että injektorin käyttöä ei pidä pelätä, pistämättä jättäminen on vaarallisempi vaihtoehto.

Vakava allerginen reaktio eli anafylaksia oireilee monin eri tavoin. Oireita ovat mm. ihoreaktio, kasvojen punoitus, pulssin tihentyminen ja kutina nielussa tai kurkussa. Ulkopuolisen on vaikea tunnistaa reaktiota ilman allergisen kantamaa sos-ranneketta. Silti nopea toiminta voi pelastaa hengen.

–Adrenaliini-injektorin turhaa käyttöä ei pidä missään tapauksessa pelätä. Se ei aiheuta vaaraa tarpeettomastikaan pistettynä, sanoo koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

–Kaikilla anafylaksian kokeneilla täytyy olla mukanaan adrenaliini-injektori. Kohtauksen tullen allerginen ei itse pysty injektoria välttämättä käyttämään, joten ympärillä olijoilta vaaditaan toimintaa samoin kuin missä tahansa hätätilanteessa, Vuorenmaa painottaa.

Ohje lääkeinjektorin käyttöön

- Ota adrenaliini-injektori nyrkkiotteeseen. Pidä se koko ajan voimakkaassa nyrkkiotteessa, ei peukaloa injektorin päähän.
- Poista turvakorkki. Injektori on nyt käyttövalmis.
- Iske injektorin neulapää (musta tai oranssi injektorista riippuen) reiden ulkosyrjään.
- Injektori pidetään paikallaan reidessä 10 sekunnin ajan.
- Hiero lopuksi pistoskohtaa.

(Allergia- ja Astmaliitto ry) » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi