Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Pahtavaaran kaivosonnettomuus selvitetty

5.5.2006

 
Pahtavaaran kaivoksella sattui 29.11.2005 työtapaturma, jossa yksi henkilö loukkaantui vakavasti. Turvatekniikan keskus on selvittänyt yhdessä työsuojelupiirin kanssa onnettomuuden syitä ja julkaissut tutkintaraportin.

ScanMining Oy:n Pahtavaaran maanalaisella kaivoksella suoritettiin +180 tasolla levylouhintaa, jonka yhteydessä tehtiin rikkokiviräjäytys. Räjäytyksen jälkeen työn suorittaneet kolme miestä menivät tarkastamaan räjäytyksen onnistumista. Miesten ollessa lähdössä tunnelista katosta irtosi iso kivi, joka osui yhtä miestä päähän kaataen hänet ja murtaen hänen jalkansa. Lohkareesta irronneet pienemmät palat osuivat toisen miehen jalkaan. Ryhmän kolmas mies säästyi vammoitta.

Louhosräjäytykset olivat tärinällään irrottaneet louhintaperän katosta ruiskubetonointia ja rikkoneet kalliota useiden metrien matkalta. Louhintaperää olisi louhoksen läheisyydessä pitänyt rusnauksen lisäksi tukea rikkoontuneista kohdista louhintaräjäytysten välilläkin. Miehet menivät tarkastelemaan rikkokiviräjäytyksen tulosta alueelle, jolle ei olisi pitänyt mennä.

Kaivostoiminta on jaettu pieniin osaurakoihin, mikä on vaikeuttanut töiden yhteensovittamista ja informaation kulkua. Kohteen lujitus- ja tuentatarpeen osalta oli tehty arviointivirhe, johon urakoitsijoiden toimesta ei puututtu. Miesten vähäinen kokemus maanalaisesta kaivostyöstä todennäköisesti vaikutti toimintaan. 

Ruiskubetonointi ei ollut riittävä tuentamenetelmä, vaan kohde olisi vaatinut pulttausta ja verkotusta. Malmin ja sivukiven raja oli ns. "heikko vyöhyke", joka tekee kivilajista hankalan tukea.

Vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi kaivostyön harjoittajan on huolehdittava turvallisuuden noudattamisesta kaivoksessa. Lisäksi hänellä tulee olla tähän tehtävään osaavaa ja kokenutta henkilöstöä. Maanalainen louhinta vaatii oman osaamisensa, joka poikkeaa avolouhinnasta. Kun varsinainen kaivostyökin tehdään urakoitsijoiden toimesta, tulee urakkasopimuksissa kiinnittää huomiota vaatimusten asettamiseen ja informaation kulkuun. Erityisen tärkeää on määritellä menettelyt olosuhteiden muutostilanteeseen. Kallion laadusta johtuvien pysyvyysolosuhteiden muutokseen tulee reagoida riittävän tehokkaasti ja nopeasti sekä oikealla rusnauksella että tuennalla.

 

 > Onnettomuustutkintaraportti (pdf, tukes.fi)

 

(Turvatekniikankeskus TUKES)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi