Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Päihdelääkäri kehottaa ottamaan alkoholin puheeksi

Tupakka ajettiin nurkkaan terveysfaktoilla, alkoholille voidaan tehdä samoin

Helsinki 15.3.2013

Eletään vuotta 2040. Finanssikriisien keskellä yhteiskunnan keinot auttaa heikoimpia näivettyvät. Syrjäytyneet saavat entistä huonommin apua. Alkoholi on ainoa, mikä lievittää huonoa oloa hetkeksi. Huonosti voivien elinikä lyhenee entisestään, ja lopulta koko väestön elinikä kääntyy laskuun.

Tämä on synkkä tulevaisuudennäkymä, josta emeritusylilääkäri Antti Holopainen kirjoittaa artikkelissaan kirjassa Pääasiana alkoholi (Lundbeck). Hänen mukaansa ratkaisevaa on, aletaanko alkoholiperäiset sairaudet nähdä sairauksina muiden joukossa.

Holopainen arvioi, että alkoholin kulutus vähenisi, jos lääkärit keskustelisivat potilaidensa kanssa yhtä luontevasti alkoholin käyttötavoista kuin ruokavaliosta ja liikunnasta.

– Seksiasioista saa puhua, rasvoista saa puhua ja tupakasta saa puhua, miksi tästä ei. Sanomani lääkäreille on, että avatkaa suunne, hän sanoo.

Toistaiseksi alkoholinkäytön puheeksi ottaminen on Holopaisen mukaan juurtunut tavaksi vain pienelle osalle terveysalan ammattilaisista. Holopaisen mukaan myös päihdeongelmaiset ihmiset ovat kiinnostuneita omasta terveydestään.

"Rappiokulttuuria kuten tupakasta"

Holopaisen valoisassa tulevaisuuden visiossa alkoholin juominen vähenee. Kännääminen muuttuu rappiokulttuuriksi, kuten on nykyään käynyt tupakalle. Muuttoliike tuo väestöä kulttuureista, joissa alkoholinkäyttö ei ole hyväksyttyä. Heiltä opitut terveystottumukset leviävät. Oluttölkkeihin tulee varoitustekstit, ja työurat pitenevät.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan terveysfaktat alkoholista pitäisi tuoda vahvemmin esille. Hänen mukaansa erot tupakan ja alkoholin käytöstä johtuvat esimerkiksi tästä.

– Tupakka-asiaa ryhdyttiin viemään hyvin voimakkaasti terveyskysymyksenä, Puska sanoi julkistustilaisuudessa.

Lisäksi alkoholin kulutusta voi vähentää Puskan mukaan vähentää korkeammalla verotuksella ja rajoittamalla saatavuutta.

– Tupakastakin sanottiin takavuosina, ettei mitenkään voi tehdä niin ja näin, mutta on vaan tehty ja tulokset ovat hyviä.

(STT)

Lähde: Pääasiana alkoholi. Käyttö, haitat, hoito, politiikka nyt ja 2040. Toim. Teuvo Peltoniemi (Lundbeck)

 

» Lisää aiheesta: Maksakirroosi etenee hiljaa ja tappaa nopeasti

 

3T Multimediakirjastossa: Uusi opetusmultimedia aiheesta Alkoholi, työ ja terveys- katso!

Kaikki työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheiset 3T Opetusmultimediat helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa

 


Suomalaiset juovat eniten väkevää viinaa Pohjoismaissa

– Suomessa kitataan selvästi enemmän väkeviä alkoholijuomia kuin muissa Pohjoismaissa. Niiden osuus kaikesta alkoholikulutuksesta oli toissa vuonna 23 prosenttia, kun sama luku oli muissa Pohjoismaissa 14–20 prosenttia.
– Keskimäärin suomalainen joi 2,3 litraa väkeviä muutettuna puhtaaksi alkoholiksi. Muut pohjoismaalaiset juovat 1,1–1,5 litraa.
– Myös alkoholihaittoja on Suomessa enemmän kuin muualla. Esimerkiksi kuoleminen alkoholiperäiseen maksasairauteen ja alkoholimyrkytykseen on yleisintä Suomessa.

(STT)

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Alkoholistin aivot kutistuvat

Runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö muuttaa aivoja, kertoo tutkijatohtori Antti Latvala Helsingin yliopistosta.
– Alkoholistien aivot ovat pienempiä ja kevyempiä kuin muun väestön, Latvala sanoo.

Alkoholiriippuvaiset myös käsittelevät tietoa terveitä hitaammin ja suoriutuvat heikommin tiedonkäsittelytehtävistä. Lisäksi alkoholin kulutuksen kasvaessa riski aivoverenvuotoihin ja aivoinfarkteihin kasvaa.

Raitistumisen jälkeen aivot kuitenkin vaikuttavat ainakin osin palautuvan takaisin. Tutkimusten mukaan vuoden raittiuden jälkeen alkoholistin suoriutuminen kognitiivisista tehtävistä yltää taas normaalivaihtelun piiriin.
Latvala on kirjoittanut aiheesta perjantaina julkistetussa Pääasiana alkoholi -kirjassa (Lundbeck).

(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi