Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työpaikan melu voi vaikuttaa sikiön kehitykseen

7.3.2013

Työpaikkojen melu voi vaikuttaa negatiivisesti raskausaikana tapahtuvaan sikiön aivojen kehitykseen - erityisesti puheen osalta. Näin uumoilee Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Minna Huotilainen, joka on mukana aloittamassa aiheesta tutkimusta.

–Aikaisemmin ajateltiin, että vatsanpeitteet vaimentavat ääniä, eivätkä voimakkaat äänet kuulu. Uudet tutkimukset kertovat, että kyllä ne äänet kantautuvat, Huotilainen kertoo.

Huotilaisen mukaan sikiö oppii ääniin liittyviä asioita. Oppimisen tarkoituksena on, että vauvan syntyessä tämä tunnistaa mahdollisimman hyvin oman perheensä ja varsinkin äitinsä puheen. Jos sikiöaikana kuullut äänet ovatkin koneen kovaa ääntä, niin ihmisalkio saattaakin kiinnittää huomionsa siihen.Tällöin kuulojärjestelmä voi pyrkiä oppimaan koneen äänimaailmaa. Se voi olla puheen oppimisen kannalta haitallista.

–Eli syntymän jälkeen vauvan pitäisi oppia pois koneen äänimaailmasta ja sitten aloittaa ikään kuin alusta puheen äänimaailman oppiminen. Se voi hidastaa ja vaikeuttaa oppimisprosessia.

Huotilaisen mukaan Suomessa työskentelee meluisissa oloissa tuhansia naisia. Äänekkäitä työpaikkoja ovat esimerkiksi ravintola-ala, laitoshuolto, suurkeittiöt ja päiväkodit. Sikiön kuuloa ei luonnollisesti voi suojata muulla tavoin, kuin pysymällä poissa äänekkäistä paikoista.

Melu kuormittaa kaikkia

Kaikki ihmiset altistuvat jossain määrin melulle, joka on merkittävä ammattitautien aiheuttaja. Suurimmat melulle altistuvat ammattiryhmät ovat kirvesmiehet, moottoriajoneuvojen ja työkoneiden asentajat ja korjaajat, paperin ja kartongin valmistajat ja rakennusmiehet.

Melu kuormittaa työntekijää monella tavalla. Se nostaa stressitasoa ja sitä kautta vaikuttaa moneen asiaan, kuten esimerkiksi vastustuskykyyn. Muut stressitekijät tuntuvat myös voimakkaammilta melussa.

Huotilainen iloitsee, että työpaikoilla kehitys on mennyt melun suhteen parempaan suuntaan.

–Laitteet ovat kehittyneet hiljaisemmiksi ja ihmiset työskentelevät kaukana haitallisista äänilähteistä. Esimerkiksi tehdasvalvontaa tehdään nykyisin äänieristetyssä tilassa. Toisaalta äänen viihdekäyttö on lisääntynyt jatkuvasti.

Avokonttori on asia, joka jakaa tutkijoiden mielipiteitä. Huotilainen itse ei ole täysin vakuuttunut sen soveltuvuudesta kaikkeen työhön. Hänen mukaansa avokonttori sopii parhaiten työskentelyyn, jossa työtovereiden äänet eivät häiritse.

–Mutta suunnitteluun tai keskittymistä vaativaan kirjoitustyöhön avokonttori ei sovellu, vaan silloin pitää olla toinen ratkaisu.

(Työterveyslaitoksen Työpiste-lehti, http://tyopiste.ttl.fi)

» www.ttl.fi

 

 

 

Hanki 3T Opetusmultimedia: Melu ja kuulovaurio sekä kaikki muut työturvallisuus- ja työhyvinvointiaiheiset 3T Opetusmultimediat helposti käyttöön 3T Kouluttajalisenssillä tai 3T eOpistossa

 
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi