Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kateus syö hermoja ja tuottavuutta töissä

"Kateus on jo kansantaloudellinen ongelma"

Asiantuntijat: Pätkätyöt ja tulospalkkiot lisäävät kyräilyä

Helsinki 13.2.2013

Tietojen pimittämistä, asiatonta kritiikkiä, vähättelyä, panettelua ja suoranaista kiusaamista. Kun kateus juurtuu työyhteisöön, yksittäiset työntekijät ja jopa kokonaiset yritykset lamaantuvat.

Näin kateuden aiheuttamia ongelmia kuvataan keskiviikkona julkaistussa Kateus työelämässä -kirjassa. Sen yksitoista kirjoittajaa ovat työelämän asiantuntijoita aikuiskoulutuksen, työelämävalmennuksen ja johtamisen aloilta.
– Kateudessa uhreja ovat sekä kadehtija että kateuden kohde, sillä kateus aiheuttaa molemmille kärsimystä, sanoo kirjan toimittanut kasvatustieteiden tohtori ja työyhteisövalmentaja Pirkko-Liisa Vesterinen.

Hänen mukaansa kadehtijat kampittavat työtovereitaan ja kadehditut peittelevät omaa osaamistaan. Samalla koko yhteisön tuottavuus laskee.
– Kateus on siis kansantaloudenkin ongelma.

Vesterisen mukaan kateutta on tutkittu vähän, sillä tunne aiheuttaa niin syvää häpeää ja huonommuudentunnetta, ettei siitä haluta puhua. Kateutta ilmenee niin toimihenkilöiden kuin johtajien keskuudessa.
– Siellä, missä on huonosti voivia työyhteisöjä, on yleensä myös kateutta. Esimerkiksi sosiaali- ja opetusalalla sekä yliopistoissa ja kirkossa on näitä tulehtuneita työpaikkoja.

Lisää joukkuehenkeä

Suurimpia syitä työpaikkakateuden kasvuun ovat kirjoittajien mukaan kuormittuminen, kilpailu ja pätkätöiden yleistyminen. Uupumus ja epävarmuus saavat monet heijastamaan pahan olon kateutena kollegoihin. Myös palkitsemisjärjestelmät lietsovat kateutta.

Työpaikkoja pitäisi kirjoittajien mielestä kehittää tasapuolisemmiksi muun muassa lisäämällä myönteistä palautetta. Kilpailua taas pitäisi ohjata terveempään suuntaan.
– Tulisi korostaa joukkuehenkeä yksilötaktiikan sijaan. Olemme erilaisia ja siksi hyviä yhdessä, kaikki eivät voi vipeltää klooneina samaa rataa, Vesterinen toteaa.

Yksi kirjan kirjoittajista, voittamisvalmentaja Cristina Andersson lisää, että kilpailun surkuttelusta olisi ylipäänsä päästävä eroon.
– Kilpailu on tosiasia, mutta asenne siihen on muutettava.

(STT)

 

 

Valmentaja: Kadehtimisen taitoa voisi opettaa jo lapsille 

Voittamisvalmentaja Cristina Andersson uskoo, että kateus työpaikoilla voisi tulevaisuudessa helpottaa, jos kadehtimisesta ja kateuden selättämisestä puhuttaisiin avoimesti jo lapsille.
– Tunnetaitoja voitaisiin alkaa opetella jo koulussa. Hiljaisuus kateuden ympärillä johtuu noloudesta, kateutta on niin vaikea myöntää.

Andersson työskentelee muun muassa juniorivalmentajien kanssa. Hänen mukaansa kateuden kanssa kipuillaan myös nuorisourheilussa.
– Esimerkiksi 13–15-vuotiaiden tyttöjen kohdalla kateus kärjistyy sosiaalisina peleinä. Sen ikäiset eivät kuitenkaan vielä osaa peittää ongelmaa kuten aikuiset, joten siihen voi tarttua.

Anderssonin mielestä Suomessa on vallalla kateutta ruokkiva "voittamisvastaisuus".
– Meillä pitää tulla Teemu Selänteeksi, ennen kuin on lupa voittaa ja onnistua. Meille on vaikeaa iloita toisen kanssa hänen onnistumisistaan, vaikka juuri se helpottaisi kateutta.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi