Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työikäisenä koettu kuormitus voi vaikeuttaa liikkumista vanhana

Köpöttelyn syy voi olla työstressissä 

Helsinki 4.2.2013

Jos peseytyminen, pukeutuminen ja muut päivittäisaskareet eivät vanhana suju, voi syynä olla työikäisenä koettu stressi. Työstressillä voi olla haitallinen vaikutus myös ikääntyneiden kävelyyn ja muuhun liikkumiseen.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa selvisi, että jo lyhyen stressin haitat näkyvät vanhuudessa. Erityisen haitallista on kuitenkin pitkään jatkunut stressi. Pitkäaikaisesta työstressistä kärsineet selviävät tutkimuksen mukaan muita huonommin päivittäisistä askareista, kuten peseytymisestä sekä pukeutumisesta. Stressiä kokeneilla on myös kävelyvaikeuksia.

Joka kolmas työssäkäyvistä kärsii stressistä ja satunnaisia oireita voi olla useammillakin. Stressi oireilee pääasiassa neljällä tavalla: haluttomuutena lähteä töihin, muistihäiriöinä, univaikeuksina sekä fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä ja vatsakipuina. Vain harvalla on kaikkia stressin oireita, vaan useimmiten yksi oiretyyppi on selvästi muita yleisempi.

– Stressitekijöihin pitää kiinnittää huomiota. Stressin oireita tulee ennaltaehkäistä ja erittäin tärkeää on kaikin keinoin katkaista ilmennyt stressi, tutkimustohtori Jenni Kulmala sanoo.

Syyt elintavoissa

Stressin yhteys vanhuuden vointiin saattaa johtua stressaantuneiden huonoista elintavoista. Stressistä kärsivät sairastavat muita enemmän, liikkuvat vähemmän ja syövät huonommin. Elintavat eivät täysin selitä yhteyttä.

– Yhden teorian mukaan syy voi olla telomeereissä, jotka ovat soluja suojaavia rakenteita. Stressi lyhentää telomeerejä ja siksi tärkeät solut esimerkiksi aivoissa eivät pysty uusiutumaan, sanoo Kulmala.

Tutkimus tehtiin Jyväskylän yliopiston terveystieteiden laitoksella ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa. Siinä seurattiin yli viittätuhatta ihmistä työiästä vanhuuteen lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

– Henkilöiltä on kysytty samat kysymykset vuodesta 1981 noin viiden vuoden välein. Viimeinen kysely tehtiin vuonna 2009, kertoo Kulmala.
Tutkimusta jatketaan ja seuraavaksi selvitetään syitä muistisairauksiin sekä fyysisen kunnon vaikutusta vanhuuteen.

(STT)

Työstressi voi vaikeuttaa ikääntyneiden liikkumista.

 

3T Opetusmultimedia Tunnista stressi ja työuupumus ja 80 muuta työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden aihepiirin multimediaa käyttöösi helposti:

» 3T Kouluttajalisenssillä

» 3T eOpistossa» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi