Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kesämökin paloturvallisuus kuntoon

4.5.2006

 

Tulipalokuolemien määrä on Suomessa jatkuvasti huolestuttavan suuri. Vuonna 2005 tulipaloissa kuoli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tilastoinnin mukaan 81 henkilöä, ja tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä paloissa menetti henkensä jo 36 ihmistä. Useimmat palokuolemat sattuvat omakoti- ja muissa pientaloissa.  Lomakausina erityisesti mökki- ja saunapalot lisääntyvät. Kesämökillä palo voi saada alkunsa tulisijoista, sähkölaitteista tai kaasulaitteista. Paloriskiä lisäävät vanhat laitteet ja kunnossapidon puute.  Laitteiden oikealla käytöllä sekä hyvällä huollolla ja kunnossapidolla voi välttää onnettomuudet. Siksi mökillä kannattaa tehdä turvatarkastus talven jälkeen.

 

Tulisijat

Joka seitsemäs vapaa-ajan rakennuksen tulipalo aiheutuu tulisijoista tai savuhormeista. Palot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on aika vaikea havaita itse, joten säännöllinen nuohous on hyvin tärkeää. Nuohooja tarkistaa käydessään tulisijojen, hormin ja piipun kunnon. Omaan käyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

 

On myös hyvä muistaa, että ensimmäisellä kerralla talven jälkeen tulisijaa lämmitetään varovasti pienillä tulilla. Liian nopea ja raju lämmittäminen saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia ja niiden välistä liitosta.

 

Sähkölaitteet

Sähköpalot johtuvat usein laitteiden käyttövirheistä, erityisesti liesipalojen kohdalla, mutta syynä voi olla myös laitteen huono kunto tai vikaantuminen. Noin viidesosa vapaa-ajan asuntojen tulipaloista saa alkunsa jostakin sähkölaitteesta, esimerkiksi televisiosta, sähkölämmittimestä tai kylmälaitteesta. Siksi on syytä tarkistaa sähkölaitteiden kunto, ennen kuin niitä käyttää talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä laitteiden sähköjohtoja. Viallisia laitteita ei pidä käyttää lainkaan, vaan ne tulee korjauttaa tai vaihtaa uuteen.

 

Kaasulaitteet

Kaasun käytössä vaarana ovat häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvät palot. Ennen kun käytät kaasulaitteita, tarkista letkujen kunto ja liitosten tiiviys. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle, jos siinä on halkeamia, se on syytä vaihtaa uuteen. Liitosten tiiviys tarkistetaan esim. sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää. Tarkista, onko kaasuliedessä liekinvarmistin. Se lisää lieden turvallisuutta katkaisemalla kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Jos olet epävarma laitteiden kunnosta, pyydä kaasulaitteiden asennus- ja huoltoliikettä tarkistamaan laitteet.

 

Jos tunnet kaasun hajua, on kyseessä aina vaaratilanne. Älä tupakoi, älä sytytä avotulta, äläkä käytä sähkökatkaisijoita. Sulje heti pulloventtiili, tuuleta huone hyvin ja tarkista laitteet.

 

Palovaroitin ja muut varoittimet

Palovaroitin on pakollinen myös kesämökillä kaikissa rakennuksissa, joissa yövytään. Varoittimen paristot on hyvä vaihtaa talven jälkeen ja testata varoittimen toiminta testinappulasta painamalla. Palovaroittimen toimintakunto tarkistetaan kesän kuluessa kuukausittain.

 

Häkävaroitin ja kaasuvaroitin tuovat lisäturvallisuutta. Asenna ja testaa varoittimet valmistajan käyttöohjeen mukaisesti.

 

Alkusammutusvälineet

Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa. Perinteinen sankoruisku on tehokas sammuttaja, kun sen pitää vedellä täytettynä, mutta sitä ei saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin. Pidä sammutusväline lähellä aina, kun olet tekemisissä tulen kanssa. Ensiapulaukku on myös hyvä hankinta.

 

On tärkeää miettiä ennakkoon, miten toimitaan, jos vaaratilanne syntyy. Kerro kaikille perheenjäsenille ja vieraille, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, jos tuli pääsee irti. Myös sammuttamista on fiksua harjoitella etukäteen.

 

 

Tiedäthän varmasti mökkisi tarkan osoitteen ja sijainnin? Tarkista myös, että tienviitat ja talonnumerot ovat selvästi näkyvissä. Tämä auttaa pelastusviranomaisia löytämään paikalle hätätilanteessa.

 

 

(Turvatekniikan keskus TUKES)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi