Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Paikantava ranneke lisää työturvallisuutta

Sairaaloiden vierailuaikojen tiukennus pohdittavana

Oulu, 12.1.2013

Oulun yliopistosairaalan (Oys) kahvilassa työskentelevä Mannu Siniluoto voi palvella asiakkaitaan turvallisin mielin. Hänen kädessään on paikantava turvaranneke. Jos uhkaava tilanne yllättää, yksi napin painallus riittää hälyttämään vartijat avuksi oikeaan kohteeseen.

–Ranneke on tarpeen erityisesti illalla ja viikonloppuisin. Se lisää turvallisuutta, Mannu Siniluoto kehuu.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikön Jorma Korhosen mukaan rannekkeista on jo varsin lyhyen käyttökokeilun aikana saatu Oysissa hyviä kokemuksia.

–Hälytyskynnys on laskenut. Nyt osataan hälyttää apua jo ennen kuin mitään pääsee tapahtumaan.

Myös muut sairaalat ovat panostaneet turvallisuusteknologiaan. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on muun muassa turvakäytäviä, joiden seinissä on tietyin välein hälytysnappi.

–Näin henkilökunta voi liikkua turvallisesti iltaisin ja öisin. Jokaisella ei tarvitse olla omaa hälytysnappia, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikkö Anna Tamminen sanoo.

Suomen sairaalatekniikan yhdistyksen (SSTY) turvallisuusjaoston puheenjohtaja Pekka Nevalainen kertoo, että sairaalat ovat ottamassa käyttöönsä yhä enemmän paikantavia hälytysjärjestelmiä.
–Silloin hälytyksen tehnyt ihminen pystytään paikantamaan periaatteessa metri kertaa metri -säteellä, Nevalainen sanoo. Hän työskentelee turvallisuuspäällikkönä Joensuun keskussairaalassa.

Avain paljastaa, kuka kävi kaapilla

Sairaaloiden turvallisuutta voidaan parantaa myös uudella avainteknologialla. Oysissa on käytössä avaimet, jotka "keskustelevat" lukkopesän kanssa.

–Avaimessa on sekä mekaaninen että sähköinen tunnistus. Jos avain ei tunnista käyttäjää, ovikaan ei avaudu, Korhonen selvittää.
Hänen mukaansa älyavaimet parantavat muun muassa lääketurvallisuutta.

–Avaimeen ja lukkopesään jää lokitieto. Näin tiedetään, kuka on avannut lukon ja milloin. Älyavainjärjestelmä tukee osaltaan kulunvalvontaa.

Jos joku hukkaa avaimen, lukkoja ei tarvitse vaihtaa vaan avain poistetaan järjestelmästä sähköisesti. Tämä säästää Korhosen mukaan ajan lisäksi rahaa kymmeniä tuhansia euroja.

Ovatko vierailuajat jo liian väljiä?

Korhonen parantaisi sairaaloiden turvallisuutta myös nykyistä tiukemmilla vierailuajoilla. Hän näkee, että samalla hoitajille taattaisiin työrauha ja potilaat pääsisivät toipumaan ilman ylimääräistä hälinää.

–Toivon, että selkeät vierailuajat palaavat käyttöön lähitulevaisuudessa myös päiväaikaan. Nyt ihmiset voivat vierailla sairaaloissa kohtuullisen vapaasti aika lailla koko päivän ja pitkin iltaa, Korhonen sanoo.

Kovin tiukkoihin muutoksiin ei hänen mukaansa ole syytä kuitenkaan mennä, sillä omaisten vierailut ovat potilaille tärkeitä. Vierailuja lapsipotilaiden luona hän ei lähtisi rajoittamaan lainkaan.

Vierailuaikojen tiukennusta on pohdittu pitkään myös SSTY:n turvallisuusjaostossa.

–Olemme miettineet rajoituksia erityisesti päivystysalueille. Jos potilasta on saattamassa paljon porukkaa, se tuo henkilökunnalle haastavia tilanteita, Nevalainen kertoo.

(STT)

 

Öykkäriasiakkaat yhä yleisempi riesa 

Vartijoille ja turvallisuustekniikalle on sairaaloissa käyttöä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikön Jorma Korhosen mukaan voimankäyttötilanteisiin liittyvät yhä useammin päihteet ja huumeet. Samalla piittaamattomuus ja röyhkeä käytös ovat lisääntyneet.

–Aika paljon tiedetään omista oikeuksista, mutta omat velvollisuudet ovat unohtuneet. On aika nurinkurista, että asiakas olettaa saavansa ammattimaista hoitoa mutta tulee paikalle öykkäriasenteella ja huonolla mielellä.

Korhonen harmittelee sitä, että yhä nuoremmat ovat omaksuneet huonot käytöstavat.
Saman kehityksen on havainnut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikkö Anna Tamminen.

–Uhkailu ja sanallinen väkivalta ovat lisääntyneet varsinkin päivystyspoliklinikalla. Osa potilaista uskoo itse tietävänsä asiat henkilökuntaa paremmin.

Sairaalan vartija kohtaa uhkaavia tilanteita päivittäin. Ylivartija Auvo Krook Oulun yliopistollisesta sairaalasta (Oys) kertoo, että sekakäyttäjien määrä on selvästi lisääntynyt 2000-luvulla.

–Asiakkaat ovat aiempaa väkivaltaisempia. Normaali puhe ei mene enää perille. Tänne tulee jopa 12-vuotiaita lapsia, jotka ovat ihan sekaisin, liki 30 vuotta vartijana työskennellyt Krook suree.

Osastoilla väkivaltatilanteet johtuvat useimmiten potilaiden sairauksista.

–Potilaiden käytös voi olla välillä odottamatonta ja uhkaavaa etenkin silloin, kun käytössä on voimakkaita lääkkeitä, Oysin yleissairaalapsykiatrisen osaston osastonhoitaja Ritva Nissilä kertoo.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi