Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Lisää pitoa jalankulkuun

10.1.2013

Talviaikaan jalankulkijoille sattuu paljon liukastumistapaturmia. Niistä aiheutuvat haitat ja kustannukset yhteiskunnalle ovat merkittävät. Eniten liukastumisvammoja sattuu työikäisille.

Iäkkäiden vammat ovat yleensä vakavampia kuin nuorten. Pysy pystyssä -kampanjan tavoitteena on ehkäistä liukastumistapaturmia, kannustaa tasapainokyvyn ylläpitoon ja näkymiseen pimeässä ja hämärässä. Kampanjan kohderyhmänä ovat erityisesti iäkkäät.

Vuosittain kymmeniä tuhansia liukastumistapaturmia

–Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämien tietojen mukaan liukastumistapaturmia sattuu ulkona 15 000 - 22 000 kuukausittain joulu-maaliskuussa. Näistä tapauksista reilussa 40 prosentissa oli tarvittu lääkärissä käyntiä ja sairaalahoitoa. Luunmurtumia ilmoitettiin seuranneen noin 10 prosentissa sattuneissa tapauksissa. Vuosittain menehtyy noin 10 henkilöä jäisellä kelillä sattuneen kotitapaturman seurauksena, kommentoi neuvotteleva virkamies Merja Söderholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tapaturmista aiheutuu VTT:n arvion mukaan 2,4 miljardin euron kustannukset, jotka muodostuvat esimerkiksi sairaanhoidon kustannuksista, sairauslomapäivistä ja hyvinvoinnin menetyksestä.

Liukastumistapaturmia voidaan ehkäistä. Tärkeimpiä keinoja ovat jalankulkijoiden oma varautuminen ja jalankulkuväylien kunnossapito.

Kengät kelin mukaan, lisäturvaa liukuesteillä

Kengät tulisi valita kelin mukaan. Talvioloihin soveltuu parhaiten kenkä, jonka pohja on valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista eikä se kovetu kovalla pakkasellakaan. Kengän pohja on voimakkaasti kuvioitu ja pohjakuvio on sivuilta avoin. Viistetty kanta jatkaa pohjakuviota taaksepäin, jolloin se lisää askeleen rullaavuutta ja pohjan pitävyyttä. Jos uusien talvikenkien korkolappu on muovinen, se kannattaa vaihdattaa suutarilla pitävämpään kumiseen. Liukuesteet ja nastakengät tuovat lisäturvaa.

–Kun hankkii liukuesteet, on syytä ottaa mukaan kengät, joiden kanssa niitä aikoo käyttää. Ennen ostopäätöstä voi sitten testata, miten helposti ne saa laitettua kenkien päällä ja otettua pois. Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida, että ne voi tarvittaessa ottaa pois mahdollisimman helposti. Kovilla alustoilla kuten kivilattioilla käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä, totesi suutari Hannu Heiskanen.

Liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita, jolloin niistä löytyy CE-merkintä. Liukuesteitä myyvät mm. suutarit, kenkäkaupat ja monet suuret tavaratalot.

Tasapaino hallintaan ja heijastimet heilumaan

Pitävien kenkien ja liukuesteiden lisäksi hyvä tasapainon hallinta ja erityisesti alaraajojen ja keskivartalon lihasvoima ehkäisee kaatumistapaturmia. Päivittäisen liikkumisen lisäksi hyviä liikuntalajeja tasapainon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi ovat myös esimerkiksi tanssi ja taiji.

Talvijalankulun turvallisuutta edistää myös heijastimien käyttö. Vuoden pimeimpänä ajankohtana loka-tammikuussa sattui lähes puolet jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Jalankulkusää auttaa ennakoimaan

Ilmatieteen laitos ennustaa jalankulkusäätä koko maahan maakunnittain. Jalankulkusään tekoon käytetään tietoja menneestä säästä, sen hetkisestä säästä ja tulevasta sään kehittymisestä. Jalankulkijalle liukkaat kelit ovat usein eri aikaan kuin autoilijoille. Jään päälle satanut lumi tai vesi sekä nopea lämpötilan vaihtelu nollan tienoilla aiheuttavat liukkaimmat kelit jalankulkijoille. Runsas lumipeite voi myös tamppaantua vaarallisen liukkaaksi. Talviaikaan liukasta on paikoitellen lähes päivittäin, mutta erittäin liukasta on tyypillisesti 5-15 päivää/talvikausi/maakunta.

» Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta

» Kotitapaturmien ehkäisykampanja: Liukuesteiden avulla vältettäisiin merkittävä osa liukastumistapaturmista

(Kotitapaturmien ehkäisykampanja, http://www.kotitapaturma.fi/)

Kotitapaturmien ehkäisykampanjan taustalla on viranomaisia ja järjestöjä, jotka haluavat vaikuttaa siihen, että suomalaiset eivät olisi tapaturmatilastoissa Euroopan kärkikastia. Kampanja on edistänyt suomalaisen vapaa-ajan turvallisuutta toistakymmentä vuotta tuottamalla materiaaleja sekä suurelle yleisölle että sellaisille ihmisille, jotka ammatikseen voivat edistää ihmisten turvallisuutta.

» Kampanjan taustalla olevat tahot

 

(Kotitapaturma.fi ja Turvallisuusuutiset.fi)

 

 

» TTK:n Turvallisesti työmatkoilla -esite (pdf)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi