Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työntekijä kuoli jäätyään polttopuiden päällä olleen katteen alle

TOT-tiedote 8/2012

Polttopuiden väliaikaisena sääsuojana ollut irtokate putosi ja sen alle puristuksiin jäänyt työntekijä kuoli tapaturmaisesti vuonna 2010 sattuneessa työtapaturmassa Uudellamaalla. Tapaturmaa tutkinut asiantuntijaryhmä suosittaa nyt julkaistussa tutkimusraportissaan kiinteärakenteisten katosten tai pressujen käyttöä sekä työn vaarojen tunnistamista ja riskien arviointia ennen töiden
aloittamista.

Tapahtumankulku:

Työntekijä oli purkamassa väliaikaisen siirrettävän irtokatteen alla olleita polttopuita traktorin kauhaan, kun kate putosi ja työntekijä jäi katteen ja sen päällä olleen lumikuorman alle. Irtokate oli sen alla olevien puupinojen sekä irtonaisten yksittäisten pystytukien varassa. Katteen päälle oli kertynyt huomattava lumikuorma. Itse irtokate oli melko kevytrakenteinen, mutta sen päällä ollut lumikuorma painoi satoja kiloja.

Miten estää samanlaisien työtapaturmien sattuminen?

Työtapaturmaa tutkinut asiantuntijaryhmä suosittelee vastaavien tapaturmien välttämiseksi seuraavaa:

–Polttopuut tulee pinota mieluiten kiinteän, kantavarunkoisen katoksen alle.

–Kiinteän katoksen tulee kestää myös katokselle kertyvä lumikuorma.

–Tilapäistä irtokatetta käytettäessä kate tulee siirtää pois ennen polttopuupinojen purkamista.

–Tuennaltaan epävarmojen rakenteiden alle ei pidä mennä ennen kuin niiden kantavuus ja turvallisuus on varmistettu.

–Tilapäisen irtokatteen sijasta olisi turvallisempaa käyttää pelkkää pressukatetta, joka ei aiheuta irtokatetta vastaavaa vaaraa.

» Tapaturman tutkintaraportti TOT 3/10

Työpaikkaonnettomuuksien tutkintajärjestelmä Suomessa

Työpaikkaonnettomuuksien tutkintajärjestelmä (TOT) tutkii useimmat Suomessa työpaikoilla sattuvat kuolemaan johtaneet työtapaturmat. TOT- tutkintajärjestelmä perustuu keskeisten työmarkkinajärjestöjen ja Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) väliseen sopimukseen. Tutkinnat aloitettiin vuonna 1985. Vuodesta 1998 lähtien tutkintaan on otettu myös yrittäjille ja itsenäisille ammatinharjoittajille yhteisellä työpaikalla sattuneet tapaukset (YTOT). Kaikki valmiit tutkintaraportit, TOT- ja YTOT-raportit, löytyvät sivulta tvl.fi/totti. Raportit ovat vapaasti hyödynnettävissä.

Tapaturmavakuutuslaitosten liitto (TVL) koordinoi lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen toimeenpanoa ja edistää korvausjärjestelmän yhtenäisyyttä. TVL toimii vakuutuslaitosten yhteistyöelimenä, sen jäseniä ovat kaikki Suomessa lakisääteistä tapaturmavakuutusta harjoittavat vakuutusyhtiöt sekä Valtiokonttori ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos. TVL tilastoi työtapaturmat ja ammattitaudit sekä niiden syyt ja seuraukset.

(Tapaturmavakuutuslaitosten liitto)

 


» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi