Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Hoitajat kohtaavat yhä useammin vaaranpaikkoja

Ministeri Risikko tarkistuttaisi turvallisuusohjeet terveydenhuollossa

Helsinki, 1.12.2012

Uhkaavat tilanteet ovat lisääntyneet erityisesti kotisairaanhoidossa. Terveydenhuoltoalaa edustava Tehy kertoo, että terveydenhuollon työntekijät joutuvat yhä useammin väkivallan kohteeksi.

Liiton henkilöstöpoliittinen asiamies Irmeli Vuoriluoto katsoo, että taustalla vaikuttaa muun muassa se, että vanhuksia hoidetaan yhä enemmän laitosten sijaan kotona.

–Yksintyöskentelyä ei kuuluisi sallia. Juuri kotisairaanhoito on ajoittain yksintyöskentelyä ja siellä näitä väkivaltatilanteita kohdataan, Vuoriluoto sanoo.

Hoitajiin kohdistuva väkivalta on Vuoriluodon mukaan yleistä myös ensiavussa, vammaishuollossa ja mielenterveyspuolella.

–Potilas potkaisi hoitajaa, käsi murtui. Potilas potkaisi hoitajaa päähän, hoitaja meni tajuttomaksi. Nämä ovat esimerkkejä ihan tuoreista tapauksista, hän kertoo.

Risikko ei kieltäisi yksinoloa

Vakavin tapaus sattui torstaina Lappeenrannassa, kun vauvaa kotikäynnillä katsomassa ollut neuvolan terveydenhoitaja surmattiin. Teosta epäillään perheen isää, joka tappoi itsensä.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) sanoo pitävänsä tapausta erittäin traagisena. Risikon mukaan ministeriössä on syksyn aikana arvioitu työturvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä. Hänen mukaansa tarkoitus on katsoa vielä ennen joulua keinoja alan turvallisuuden parantamiseksi.

–Meille on välittynyt viestiä sairaaloista, terveyskeskuksista ja myös sosiaalihuollon palveluista siitä, että väkivallan uhka ja väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet, Risikko kertoi lauantaina STT:lle.

Risikko ei kieltäisi yksintyöskentelyä kokonaan.

–Tilanteissa, jossa väkivallan uhka arvioidaan korkeaksi, työntekijän ei kuitenkaan pitäisi olla yksin, hän sanoo.

Ministeri katsoo, että lainsäädäntö väkivallan ehkäisystä on yleisesti ottaen ajan tasalla.

–Meillä on lainsäädäntö ja paljon ohjeistuksia. Paljon on kiinni siitä, miten niitä toteutetaan työpaikoilla ja millaiset ohjeet työpaikoilla on tehty.
Hän kehottaakin terveydenhuollon työnantajia tarkistamaan työturvallisuuteen liittyvät ohjeet.

–Jokaisella työpaikalla on tämän jälkeen hyvä tarkistaa omat työturvallisuussuunnitelmat. On tärkeää, että läheltä piti -tilanteetkin käydään läpi ja ennakoidaan mahdollisia väkivaltatilanteita.

"Lainsäädäntö liian ympäripyöreää"

Työturvallisuutta on pitkin vuotta pohdittu myös ministeriön asettamassa kolmikantaisessa neuvottelukunnassa. Työnantajapuoli ja työntekijäjärjestöt ovat eri linjoilla siitä, miten väkivaltaa tai sen uhkaa pitäisi suitsia. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan lisäsääntelylle ei ole tarvetta.

–Työturvallisuuslaista löytyy hyvät säännökset, jotka antavat riittävät ohjeistukset työpaikoille, jos väkivallan uhkaa esiintyy. Mielestäni väkivallan uhka otetaan yrityksissä hyvin vakavasti, sanoo EK:n työturvallisuuden asiantuntija Katja Leppänen.

Tehyn lisäksi muun muassa sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja ravintola-alaa ja kaupan työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM pitävät nykyistä lainsäädäntöä liian ympäripyöreänä. Niiden edustamien alojen työntekijöillä on keskimääräistä korkeampi riski kokea väkivaltaa.

–Tärkeintä on, että työpaikoilla on väkivaltaa koskevat selvät toimintaohjeet ja säännöllistä koulutusta. Näin tehdään työpaikoilla vaihtelevasti, kommentoi Talentian erityisasiantuntija Laura Lindeberg.

(STT)

» Lue lisää: Terveydenhoitaja surmattiin Lappeenrannassa kotikäynnillä

» Lue lisää: STM etsii keinoja väkivallan uhan vähentämiseen terveydenhuollon työpaikoilla

 

Moni kokee työssään uhkaavia tilanteita. Väkivallan uhka on lisääntynyt esimerkiksi terveydenhuoltoalalla. Kuva 3T Opetusmultimediasta Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen.  

 

» Katso esimerkki 3T Opetusmultimedioista: Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen

(3T Ratkaisut Oy)

 

 


Terveydenhoitajan surman motiivi voi jäädä selviämättä

Lappeenranta, 3.12.2012

Poliisilla ei ole tietoa syistä, jotka saivat 24-vuotiaan miehen surmaamaan kotikäynnille tulleen terveydenhoitajan ja sen jälkeen itsensä Lappeenrannassa torstaina.

Rikoskomisario Timo Valle Etelä-Karjalan poliisista arvelee, että motiivi voi jäädä selviämättä.

–Rikoksesta epäillyllä ei ole väkivaltataustaa, eivätkä keskustelut miehen avopuolison kanssa ole valaisseet asiaa sen enempää.

Mies surmasi 57-vuotiaan terveydenhoitajan, kun tämä tuli katsomaan pariskunnan pientä vauvaa. Poliisin mukaan nainen kuoli vammoihinsa todennäköisesti heti. Teon jälkeen mies surmasi itsensä. Tapahtuman silminnäkijäksi joutui vauvan 23-vuotias äiti.

Surmatyö tapahtui Kaukaan kaupunginosassa avoparin kotona.

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi