Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Tupakalle työssään altistuvien määrä hyvässä laskussa

28.11.2012

Työterveyslaitos on ylläpitänyt ASA-rekisteriä eli syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille altistuneiden rekisteriä vuodesta 1979 lähtien. Vuoteen 2010 mennessä ilmoituksia on tullut lähes 117 000 työntekijästä 4 300 työpaikasta. Juuri julkaistusta rekisteristä käy ilmi, että tupakalle työssään altistuneiden lukumäärä on vähentynyt huomattavasti. Vuonna 2007 tupakalle altistui yli 12 000 työntekijää, vuonna 2010 ilmoituksia tehtiin 200.

–Väheneminen johtuu tupakoinnin kieltämisestä ravintoloissa ja muissa ravitsemusliikkeissä vuonna 2007. Sitä ennen tarjoilijat olivat suurin rekisteriin ilmoitettu tupakansavulle altistuva ammattiryhmä, kertoo erityisasiantuntija Anja Saalo Työterveyslaitoksesta.

Tupakansavulle voi kuitenkin edelleen altistua muissa töissä. Eniten työssään altistuvat nykyään vanginvartijat, kodinhoitajat ja erilaisten toimintojen ohjaajat palvelukeskuksissa sekä siivoojat.

Kromaatit ja nikkeli yleisimmät altistavat syöpävaaralliset aineet

Kromi- ja nikkeliyhdisteet ovat olleet yleisimmät syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat aineet lukuun ottamatta vuosia 2001-2006, jolloin tupakansavu oli yleisin tekijä. Kromiyhdisteille altistuu vuosittain noin
7 000 työntekijää, nikkelille hieman vähemmän. Kromi- ja nikkeliyhdisteille altistuvat hitsaajat, paksulevysepät, koneiden korjaajat ja metallien päällystäjät.

Asbestille altistuvia alle tuhat

Asbestille altistuneiden määrä nousi vuoteen 1989 asti. Silloin asbestille altistui 4 700 työntekijää. Sen jälkeen altistuvien määrä alkoi vähentyä, ja vuonna 2010 putosi ensi kerran vuoden 1979 jälkeen alle tuhannen. Asbestin käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994. Asbestille altistuvat nykyään rakennustyöntekijät saneeraustyössä.

Yhä useampi altistuu polysyklisille aromaattisille hiilivedyille

Polysyklisille aromaattisille hiilivedyille (PAH) altistuneiden määrä on kasvanut ja nykyään ASA-rekisteriin ilmoitetaan vuosittain yli 2 000 työntekijää. Suurimmat PAH-yhdisteille altistuvat ammattiryhmät ovat linja-asentajat, laborantit ja kemistit. Linja-asentajat ja -korjaajat altistuvat sähköpylväiden kyllästyksessä käytetylle kreosootille, joka sisältää PAH-yhdisteitä.

Vaarallisten aineiden käyttöä rajoitetaan lainsäädännöllä

Lainsäädännöllä on vaikutettu syöpäsairauden vaaraa aiheuttavien aineiden käyttöön. Joidenkin aineiden käyttö on kokonaan kielletty ja joidenkin aineiden käyttöä tiettyyn tarkoitukseen on rajoitettu. Rekisteriin ilmoitettavien aineiden lukumäärä on nelinkertaistunut vuodesta 1979, nykyään siinä on 169 ainetta ja 5 työmenetelmää.

Työterveyslaitos ylläpitää ASA-rekisteriä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. Työantajan on ilmoitettava rekisteriin tiedot työpaikalla käytettävistä syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista aineista, niitä sisältävistä tuotteista sekä niille altistuvista työntekijöistä.

» Julkaisu: Saalo A, Soosaar A, Länsimäki E, Kauppinen T. ASA 2010, Syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuneiksi ilmoitetut Suomessa. Työterveyslaitos, Helsinki 2012. 

(Työterveyslaitos)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asbestille altistuvia on alle tuhat. Sen käyttö kiellettiin kokonaan 1994. » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi