Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työstressin yhteys sydäntauteihin luultua vähäisempi

6.11.2012

Vastikään Lancet-tiedelehdessä julkaistu kokoomatutkimus 13 eurooppalaisesta seurantatutkimuksesta osoittaa, että työstressi lisää riskiä sairastua sydäntauteihin. Riski on kuitenkin selvästi aiemmin luultua pienempi. Lähes 200 000 eurooppalaista käsittävän seuranta-aineiston perusteella työstressiin liittyy vain noin 20 prosenttia kohonnut sydäntaudin vaara. Aiempien pienempiin aineistoihin perustuvien arvioiden mukaan stressi olisi lisännyt riskiä jopa 40-50 prosenttia.

–Työstressi on joka tapauksessa merkittävä sydäntautiriski: ilman sitä sydänkohtausten ja sydänkuolemien määrä vähenisi arviolta kolmella jokaista tuhatta stressaantunutta ihmistä kohden kymmenessä vuodessa, kertoo tutkimusta johtanut professori Mika Kivimäki Työterveyslaitoksesta ja Lontoon yliopistosta.

Terveellisillä elämäntavoilla vähennetään sydänsairauksia tehokkaasti

–Työstressin vähentäminen on tietysti tärkeää monestakin syystä. Terveellisempien elämäntapojen omaksuminen vähentää kuitenkin sydänkohtausten ja -kuolemien määrää vielä tehokkaammin, huomauttaa Kivimäki.

–Tutkimuksemme mukaan tupakoimattomuus, alkoholin käytön pitäminen kohtuudessa, säännöllinen liikunnan harrastaminen ja painon pitäminen kurissa vähentäisivät sydäntautiin sairastumisia ja kuolemia seitsemällätoista jokaista tuhatta epäterveellisesti elävää kohden kymmenessä vuodessa, hän jatkaa.

Työstressi lisää myös työkyvyttömyyseläkkeiden todennäköisyyttä

Työterveyslaitoksen kuntasektorin seurantatutkimuksessakin on havaittu työstressin haitalliset vaikutukset. Se lisää tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvien työkyvyttömyyseläkkeiden todennäköisyyttä. Miehillä työstressi on yhteydessä myös lisääntyneisiin masennuksesta johtuviin työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Eurooppalaiseen kokoomatutkimukseen osallistui lähes 200 000 työssäkäyvää

Eurooppalaiseen kokoomatutkimukseen eli IPD Work -konsortioon osallistui 13 eurooppalaista seurantatutkimusta. Se on yli kaksi kertaa suurempi tutkimus kuin aiemmin työstressistä julkaistut kokoomatutkimukset. Yhteensä 197 000 työssäkäyvää tutkittavaa seurattiin keskimäärin 7,5 vuotta.

Aiempien pienempiin aineistoihin perustuvien arvioiden mukaan stressiin olisi yhdistynyt jopa 40-50 prosenttia kohonnut sydäntaudin riski. Tutkijat arvelevat eron johtuvan julkaisuharhasta eli siitä, että pienten tutkimusten tulokset suuresta riskistä tulevat todennäköisemmin julkaistuksi kuin tulokset pienestä riskistä. Nyt Lancet-tiedelehdessä ilmestynyt kokoomatutkimus sisälsi sekä aikaisemmin julkaistuja että julkaisemattomia tutkimuksia.

Suomesta IPD Work -konsortioon osallistui Työterveyslaitoksen Kunta10- ja Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimukset (nk. Kuntasektorin seurantatutkimus). Konsortion muut tutkimukset olivat Ruotsista, Tanskasta, Belgiasta, Hollannista, Ranskasta ja Englannista.

(Työterveyslaitos)

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi